Η είδηση αφορά την ανάκληση ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα μπισκότα των παιδικών μας χρόνων λόγω σοβαρής υπέρβασης επιτρεπτού ορίου συντηρητικών.
Μπισκότα Petit Beurre αποσύρονται λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε θειώδη
Ποιος δεν έχει γευτεί τα κλασικά μπισκότα Petit Beurre; Συνόδευαν τα απογεύματά μας, έμπαιναν στα αγαπημένα γλυκά ψυγείου και γίνονταν κομμάτι των πιο γλυκών αναμνήσεων. Ωστόσο, πλέον συνδέονται με μια δυσάρεστη είδηση: κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση λόγω επικίνδυνα υψηλής περιεκτικότητας σε θειώδη.
Στις 23 Μαΐου 2025, οι ρουμανικές αρχές ενημέρωσαν μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) για τη διαπίστωση πολύ υψηλής συγκέντρωσης διοξειδίου του θείου (Ε220) σε μπισκότα Petit Beurre της μάρκας Vincinni, προερχόμενα από τη Βόρεια Μακεδονία και παραγόμενα από την εταιρεία Markprogres.
Ποιο προϊόν αφορά η ανάκληση
- Όνομα: Biscuiti Petit Beurre
- Μάρκα: Vincinni
- Παραγωγός: Markprogres – Βόρεια Μακεδονία
- Κωδικός EAN: 5310115000532
- Αρ. Παρτίδας: 250227V41L
- Ημερομηνία λήξης: 27.02.2026
Σύμφωνα με την ειδοποίηση RASFF 2025.3882, η περιεκτικότητα σε θειώδες δίοξείδιο ήταν 171,9 mg/kg, τη στιγμή που το μέγιστο επιτρεπτό είναι 50 mg/kg. Δηλαδή, τριπλάσια από το όριο – με την εκτίμηση κινδύνου να χαρακτηρίζεται «σοβαρή». Αν και δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά ασθένειας, η κατανάλωση του προϊόντος θεωρείται επικίνδυνη, ειδικά για άτομα με ευαισθησία στα θειώδη.
Άμεση απόσυρση και οδηγίες προς τους καταναλωτές
Η λιανική επιχείρηση SUPECO INVESTMENTS SRL και ο εισαγωγέας SAFF TRADING SRL ανακοίνωσαν την ανάκληση του προϊόντος και κάλεσαν το κοινό να μην το καταναλώσει. Η ανακοίνωση έγινε επίσημα μέσω της Εθνικής Αρχής Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων της Ρουμανίας (ANSVSA).
Οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέψουν το προϊόν σε καταστήματα Supeco χωρίς την ανάγκη απόδειξης αγοράς, με πλήρη επιστροφή χρημάτων.
Γιατί είναι επικίνδυνα τα θειώδη
Το διοξείδιο του θείου (E220) και τα παράγωγά του χρησιμοποιούνται συχνά ως συντηρητικά σε τρόφιμα όπως αποξηραμένα φρούτα, κρασί και αρτοσκευάσματα. Ωστόσο, σε μεγάλες ποσότητες ή σε άτομα με ευαισθησία, μπορούν να προκαλέσουν ποικίλες παρενέργειες:
- Αναπνευστικά προβλήματα
- Αλλεργικές αντιδράσεις
- Εξανθήματα
- Πόνο στο στομάχι ή ναυτία
Οι πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά, οι ασθματικοί και οι αλλεργικοί στα θειώδη.
Η υπόθεση έχει λάβει διεθνή προσοχή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (μέσω του INFOSAN) την έχει επισημάνει ως “σημαντική”, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χαρακτηρίζει ως περίπτωση που απαιτεί παρακολούθηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για διανομή του προϊόντος σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Η ιστορία πίσω από τα αγαπημένα μπισκότα
Τα Petit Beurre γεννήθηκαν το 1886 από τον Louis-Lefèvre Utile, ιδρυτή της γνωστής γαλλικής εταιρείας LU. Ξεκίνησαν με μόλις τέσσερα υλικά: αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και γάλα. Το απλό αυτό μπισκότο ξεχώρισε και βραβεύτηκε στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1900.
Ο Louis, παιδί οικογένειας ζαχαροπλαστών, ήταν τελειομανής και πίστευε ότι “για να ξυπνήσει η όρεξη, πρέπει πρώτα να σαγηνευτεί το μάτι”. Συνεργαζόταν με καλλιτέχνες για τον σχεδιασμό τόσο των μπισκότων όσο και των συσκευασιών.
Ένα σχέδιο γεμάτο συμβολισμούς
Το εμβληματικό τους σχήμα δεν είναι τυχαίο. Ο Louis εμπνεύστηκε από πετσέτες του τσαγιού και θέλησε να δημιουργήσει μια αλληγορία του χρόνου:
- 4 “αυτιά” = 4 εποχές
- 52 “δοντάκια” = 52 εβδομάδες
- 24 “τεμνόμενα σημεία” = 24 ώρες
Ακόμα και η φράση “LU PETIT-BEURRE NANTES” πάνω στο μπισκότο, σχεδιάστηκε με φροντίδα ώστε να θυμίζει παλιά βιβλία, όπως εκείνα που διάβαζε η γιαγιά ενός από τους δημιουργούς, σύμφωνα με το EatDessertFirstGreece.
Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την προσοχή στη λεπτομέρεια: ο όγκος από οκτώ μπισκότα είναι ίσος με το μήκος ενός. Αυτό τα κάνει πιο εύκολα στη συσκευασία.
Πηγή: cibum.gr