Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε podcast, σχολίασε πως η αναμονή 5,5 ωρών στα επείγοντα των νοσοκομείων δεν θεωρείται υπερβολική, δημιουργώντας νέα ερμηνεία για το τι σημαίνει «επείγον» στην Ελλάδα.
Ένα «μάθημα» για το τι σημαίνει επείγον
Ο υπουργός Υγείας, φιλοξενούμενος στο podcast του Φειδία Παναγιώτου, προχώρησε σε μια μάλλον απρόσμενη τοποθέτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των ελληνικών νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε πως η αναμονή διάρκειας 5,5 ωρών δεν είναι κάτι το παράλογο ή υπερβολικό, αρκεί να γνωρίζει κανείς… τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας «επείγον».
Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, ο υπουργός αναδιατύπωσε τον όρο, αψηφώντας τη σημασία που δίνει το **Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής** στο επίθετο «επείγων»: κάτι που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, χωρίς καμία καθυστέρηση.
Το νέο σύστημα κατηγοριοποίησης επειγόντων
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα «παιχνίδι γνώσεων» γύρω από τις κατηγορίες του επείγοντος. Παραθέτοντας τις επιλογές:
Τι είναι το επείγον;
α) αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα;
β) το «επείγον επείγον»;
γ) το «επείγον που έχουμε στην Ελλάδα»;
δ) το β και το γ;
Αν επιλέξατε το «δ», τότε –σύμφωνα με τον ίδιο– έχετε κατανοήσει πλήρως το νέο αφήγημα. Εμείς, ομολογουμένως, μπερδευτήκαμε λίγο.
Δείτε το βίντεο:
@greekrots Πέντε ώρες αναμονή στα επείγοντα; Είναι φυσιολογικό; Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες επειγόντων περιστατικών και πώς αντιμετωπίζονται σε άλλες χώρες; #επείγοντα #νοσοκομείο #υγεία #Ελλάδα #αναμονή
Ένα επείγον… ελληνικού τύπου
Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι επειγόντων, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα:
«Τα επείγοντα δεν είναι ένα πράγμα το επείγον. Υπάρχει το επείγον επείγον, που είναι με το ΕΚΑΒ που μπαίνει αμέσως, υπάρχει το επείγον που το έχουμε στην Ελλάδα που πάει από μόνος του γιατί δεν αισθάνεται καλά. Στην Ελλάδα μπαίνεις στο νοσοκομείο. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά επείγον. Και όταν περιμένεις για να κριθεί αν θα μπεις τελικά για να κάνεις εισαγωγή σε κρεβάτι ή θα πας σπίτι σου».
Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται να επαναπροσδιορίζει τις ανάγκες περίθαλψης ανάλογα με την… ένταση του επείγοντος, προσπερνώντας το γεγονός ότι οι πολίτες που επισκέπτονται τα ΤΕΠ συνήθως το κάνουν επειδή η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να περιμένουν.
Η ρητορική του «νοσοκομειακού παραδείσου»
Ο υπουργός, εδώ και καιρό, επιχειρεί να προβάλει την εικόνα ενός υγειονομικού συστήματος που λειτουργεί υποδειγματικά – ενός «παραδείσου» που ο ίδιος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχει δημιουργήσει. Έτσι, σε κάθε δημόσια εμφάνιση, παρουσιάζει τα νοσοκομεία της χώρας σαν υποδείγματα, αγνοώντας συστηματικά την πραγματικότητα που περιλαμβάνει:
- σοβαρή υποστελέχωση,
- ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές,
- εξαντλημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η δήλωση περί «5,5 ωρών που δεν είναι και πολλές» εντάσσεται σ’ αυτήν τη γραμμή, προσπαθώντας να εξομαλύνει τις σοβαρές καθυστερήσεις και τα χρονίζοντα προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων.
Με λίγα λόγια,… όλα καλά!
Εν τέλει, για τον Άδωνι Γεωργιάδη, όλα φαίνονται να λειτουργούν ικανοποιητικά. Αντί να παραδεχτεί τις ελλείψεις, επιλέγει να αλλάξει τους ορισμούς και τις προσδοκίες των πολιτών. Γιατί όχι; Αφού υπάρχει το «επείγον επείγον» και το «επείγον που έχουμε στην Ελλάδα», τότε ίσως να υπάρχει και η «υπομονή που πρέπει να έχουμε στα ελληνικά νοσοκομεία».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.