Η τραγωδία με τον 12χρονο που εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του συγκλονίζει τον Δήμο Φυλής, ενώ τα πιθανά αίτια πίσω από το τραγικό περιστατικό διερευνώνται από τις Αρχές με ιδιαίτερη προσοχή.
Βρέθηκε απαγχονισμένος στο δωμάτιό του
Το παιδί βρέθηκε απαγχονισμένο μέσα στο σπίτι του, με τον αδερφό του να είναι εκείνος που έκανε τη φρικτή ανακάλυψη και να ειδοποιεί αμέσως τη μητέρα τους. Οι Αρχές ερευνούν δύο βασικές εκδοχές: είτε το παιδί υπήρξε θύμα έντονου σχολικού εκφοβισμού, είτε παρασύρθηκε από κάποιο επικίνδυνο διαδικτυακό challenge που κυκλοφορεί ανάμεσα σε εφήβους.
«Το παιδί βρέθηκε απαγχονισμένο. Τον βρήκε ο αδερφός του, ο οποίος ενημέρωσε τη μητέρα. Υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό το παιδί δεχόταν bullying, ειδικά στο δημοτικό. Το έλεγε το ίδιο το παιδί, το είχε πει σε κάποιον ψυχολόγο στον οποίο μιλούσε.
Αλλά, τα παιδιά μεταξύ τους μιλάνε και για αυτό το challenge. Οι πληροφορίες λένε ότι μπροστά του το παιδί είχε το τάμπλετ και το κινητό του τηλέφωνο. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι ίσως ήταν σε live μετάδοση. Λένε ότι ίσως πριν χρησιμοποιούσε το τάμπλετ ή το κινητό και μετά έκλεισε τις συσκευές. Γίνεται έρευνα να δουν τι περιέχουν οι συσκευές.
Μια μέρα πριν έκανε μια ανάρτηση σε μια εφαρμογή. Είναι σαν να προμηνύει την ενέργεια που θα κάνει. Μια αναδημοσίευση στην ουσία. Δεν είναι το ίδιο το παιδί, είναι ένα κοριτσάκι που λέει ότι “θα πρέπει να δίνεις σημασία όταν ο άλλος δεν νιώθει καλά ή σου λέει ότι θα αυτοκτονήσει γιατί μετά θα είναι αργά όταν ασχοληθείς”», δήλωσε στο Action24 ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.
Η ψυχολογία των παιδιών και οι κίνδυνοι των διαδικτυακών προκλήσεων
Ο ψυχίατρος Δημήτρης Οικονόμου εξήγησε ότι στην εφηβεία, λόγω της ατελούς ανάπτυξης του εγκεφάλου, τα παιδιά δυσκολεύονται να αξιολογήσουν σωστά τους κινδύνους που ενέχουν τέτοιες ενέργειες. Η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, που είναι συχνές σε αυτές τις ηλικίες, μπορεί να οδηγήσουν σε απόπειρες προβολής και αποδοχής μέσα από συμμετοχή σε επικίνδυνες προκλήσεις.
«Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι την ηλικία των 20 ετών ο εγκέφαλος δεν έχει αναπτυχθεί σε πλήρες επίπεδο, που σημαίνει δεν είναι εύκολο να γίνει κρίση σωστή των κινδύνων που μπορεί να έχει μία ενέργεια. Όπως αυτές οι προκλήσεις που είναι η μόδα της εποχής μας, όπου παιδιά με σχετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση, που είναι όμως πολύ πιθανό σε αυτές τις ηλικίες η αυτοεκτίμηση να είναι χαμηλότερη, προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον και συμμετέχουν σε κάτι μη κατανοώντας την επικινδυνότητα της πρόκλησης. Ξέρουν τι είναι αλλά δεν είναι εύκολο να εκτιμήσουν τι είναι αυτό το ρίσκο».
Ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος στην έρευνα
Στις περιπτώσεις ανηλίκων, η Ελληνική Αστυνομία ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο δίνει έμφαση στο οικογενειακό περιβάλλον ως πιθανή αφετηρία διερεύνησης των αιτιών. Ο αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας επεσήμανε πως, παρότι δεν γίνεται λόγος για κατηγορίες προς τους γονείς, οι έρευνες συχνά ξεκινούν από εκεί.
«Δύο φορές στην καριέρα μου έχω πάει σε αυτοκτονία ανηλίκων \[…]. Και οι δύο περιπτώσεις, σαν αφορμή είχαν το οικογενειακό περιβάλλον, τους γονείς, την καταπίεση. Γιατί το λέω… Υπάρχει πρωτόκολλο. Και το πρωτόκολλο, το πρώτο πράγμα που δίνει να ερευνήσει η Ελληνική Αστυνομία όσον αφορά την αιτία είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Είναι υποχρεωμένοι οι αστυνομικοί, μόλις ηρεμήσουν λίγο οι γονείς να μιλήσουν μαζί τους. Οι γονείς πολλές φορές κάτι γνωρίζουν. Για να μην παρεξηγηθούμε δεν κατηγορούμε τους γονείς», είπε, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στον Alpha ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.
«Συνήθως την πόρτα της εξιχνίασης μάς την ανοίγουν οι γονείς. Συνήθως καταλαβαίνουν και υπάρχει ένα πρελούδιο. Υπάρχουν γονείς, οι οποίοι καταλαβαίνουν τα σημάδια, αλλά δεν προλαβαίνουν», συμπλήρωσε.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.