Ο προφήτης Ηλίας θεωρείται η πιο μεγαλειώδης μορφή της Παλαιάς Διαθήκης, παρών τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη, με τον ρόλο του να κορυφώνεται ακόμη και στα έσχατα, όπως αναφέρει το βιβλίο της Αποκάλυψης.
Η μορφή του προφήτη Ηλία μέσα στη Γραφή
«Ως εδοξάσθης, Ηλία, εν τοις θαυμασίοις σου… ο αναληφθείς εν λαίλαπι πυρός εν άρματι ίππων πυρίνων… Μακάριοι οι ιδόντες σε…».
Ο προφήτης Ηλίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου και αποτελεί σύμβολο προφητείας, δυνάμεως και άμεσης σχέσης με τον Θεό. Η ζωή του, γεμάτη θαυμαστά σημεία, σφράγισε τρία βουνά: το Κάρμηλο, όπου προσέφερε θυσία και κατέβηκε φωτιά από τον ουρανό, το Σινά όπου έλαβε θεία αποκάλυψη, και το Θαβώρ, όπου εμφανίστηκε στη Μεταμόρφωση του Χριστού.
Παρότι δεν άφησε κανένα γραπτό, ο Ηλίας αναγνωρίζεται ως ο ανώτερος των προφητών, ακόμη και από τον Ησαΐα. Η παρουσία του στη Μεταμόρφωση του Κυρίου και η ένδοξη ανάληψή του με άρμα φωτιάς μαρτυρούν τον ξεχωριστό ρόλο του. Δεν είναι μόνο ιστορική μορφή, αλλά και προεικόνιση μελλοντικών γεγονότων.
Ο Ηλίας ως προάγγελος των εσχάτων
Η Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, αναφέρεται συχνά ως δυσνόητο ή απρόσιτο. Για αιώνες υπήρχε η πεποίθηση ότι το βιβλίο αυτό είναι «σφραγισμένο» και επικίνδυνο προς ερμηνεία, με αποτέλεσμα να παραμεριστεί. Όμως η εποχή μας, που φέρει πολλά σημάδια των εσχάτων, μας οδηγεί και πάλι στην προφητεία.
Η Αποκάλυψη δεν είναι μόνο προφητικό κείμενο. Είναι και πνευματικό στήριγμα, γεμάτο ελπίδα και παρηγοριά. Όταν αναφέρεται σε δύο προφήτες που θα αντισταθούν στον Αντίχριστο, η Εκκλησία παραδοσιακά αναγνωρίζει τον έναν ως τον προφήτη Ηλία και τον άλλον ως τον Ενώχ.
Η προφητεία για τους δύο μάρτυρες
«Και δώσω τοις δυσί μάρτυσί μου, και προφητεύσουσιν ημέρας χιλίας διακοσίας εξήκοντα… ούτοι έχουσιν εξουσίαν τον ουρανόν κλείσαι… το θηρίον… αποκτενεί αυτούς.»
Η Γραφή μας λέει ότι οι δύο μάρτυρες θα προφητεύσουν για 1260 ημέρες, δηλαδή τριάμισι χρόνια, όσο και η ανομβρία που προκάλεσε κάποτε ο Ηλίας. Η εξουσία που είχαν τότε θα τους δοθεί ξανά. Θα κηρύξουν μετάνοια σε μια εποχή σκοτεινή, όπου ο Αντίχριστος θα κυριαρχεί.
Όμως το Θηρίο –ο Αντίχριστος– δεν θα αντέξει την αλήθεια τους και θα τους φονεύσει. Τα σώματά τους θα μείνουν άταφα στην Ιερουσαλήμ, και, όπως σημειώνει η Αποκάλυψη, όλοι οι λαοί, οι γλώσσες και τα έθνη θα δουν τον θάνατό τους.
Η τηλεόραση ως μέσο εκπλήρωσης της προφητείας
Πώς θα δουν όλοι τον θάνατό τους; Μα μέσω της τηλεόρασης. Κάτι που παλιότερα φάνταζε αδύνατο, σήμερα είναι αυτονόητο. Το μέσο αυτό θα χρησιμοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, για την προβολή και την εξυπηρέτηση του Αντιχρίστου.
Η τηλεόραση, όπως επισημαίνεται στο κήρυγμα, έχει ήδη εισχωρήσει στη ζωή των ανθρώπων με περιεχόμενο που ετοιμάζει συνειδήσεις. Και ενώ άλλοτε ο προφήτης Ηλίας ήταν η ελπίδα των πιστών, έτσι και στους εσχάτους καιρούς θα δώσει χαρά στους δικαίους, όταν εμφανιστεί για να αντιταχθεί στον Αντίχριστο.
Η ελπίδα που σκορπά ο προφήτης
Στους καιρούς του Ηλία υπήρχαν επτά χιλιάδες άνδρες που δεν προσκύνησαν τα είδωλα. Σ’ εκείνους έδωσε θάρρος και παρηγοριά. Όταν νόμιζε ότι είναι μόνος, ο Θεός του αποκάλυψε πως δεν ήταν. Ήταν η ελπίδα τους!
Το ίδιο θα γίνει και στα έσχατα. Όταν θα προφητεύει στα Ιεροσόλυμα, οι δίκαιοι θα φωνάξουν:
«Ήλθε ο Ηλίας! Ήλθε ο Ηλίας! Ελέγχει τον Αντίχριστο! Τα βάσανά μας τελειώνουν! Έρχεται ο Χριστός!…»
Και όταν θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία, ο Ηλίας θα εμφανιστεί όπως τότε στο Θαβώρ στους τρεις μαθητές. Έτσι θα τον δουν όλοι οι αναστημένοι δίκαιοι. Η προφητεία της Σοφίας Σειράχ θα βγει αληθινή:
«και γαρ ημείς ζωή ζησόμεθα».
Αυτός είναι, αγαπητοί μου, ο θαυμαστός προφήτης Ηλίας. Ο αληθινός προφήτης του Θεού, ο παρών και στα έσχατα.
«Ω άγιε του Θεού Προφήτα, ένδοξε Ηλία, πρέσβευε υπέρ ημών!»
«ΛΟΓΟΙ ΑΦΥΠΝΙΣΕΩΣ» † π. ΑΘΑΝ. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΜΝΗΝΕΙΟΥ – ΣΤΟΜΙΟΝ ΛΑΡΙΣΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»
[Πηγή: tostavroydaki.blogspot.gr](https://tostavroydaki.blogspot.gr)
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.