Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με κάθε μέσο, αναζητώντας ασφαλείς υπαίθριους χώρους.
Ανησυχία και μαζική έξοδος των πολιτών
Από το μεσημέρι της Τετάρτης, η Κωνσταντινούπολη συγκλονίζεται από αλλεπάλληλους σεισμούς, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 6,2 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους, παίρνοντας μαζί τους παιδιά, κατοικίδια και μερικά μόνο απαραίτητα αντικείμενα.
Πολλοί κάθονται στο έδαφος, άλλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά, ενώ αρκετοί έχουν ήδη στήσει σκηνές, επιλέγοντας να διανυκτερεύσουν μακριά από τα κτίρια, φοβούμενοι μετασεισμούς ή έναν ακόμη πιο ισχυρό σεισμό.
«Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία που είχαμε με τον πατέρα μου -ο οποίος έχει περιορισμένη κινητικότητα εδώ και πολύ καιρό», περιγράφει κάτοικος της Κωνσταντινούπολης στο BBC. «Όλοι στο κτίριό μας έτρεξαν προς τα έξω. Ενώ ακόμα προσπαθούσαμε να επεξεργαστούμε τι είχε συμβεί, αισθανθήκαμε άλλη μια δόνηση. Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν – άρπαζαν τα κατοικίδιά τους, κρατούσαν τα παιδιά τους, βοηθούσαν τους ηλικιωμένους. Η Κωνσταντινούπολη είναι τεράστια και οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα λένε ότι υπάρχουν πολύ λίγοι ασφαλείς ανοιχτοί χώροι για να καταφύγουν κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής. Κάποιος ρώτησε: “Τι θα κάνουμε αν γίνει ακόμη μεγαλύτερος σεισμός; Πού θα πάμε;”. “Μάλλον δεν θα πρέπει να επιστρέψω απόψε. Αλλά τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω;”, είπε κάποιος άλλος»
Τραυματισμοί από τον πανικό, χωρίς νεκρούς
Μέχρι στιγμής, οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει θύματα. Ωστόσο, η ανησυχία είναι έκδηλη, και γίνεται έκκληση στους πολίτες να μην προσεγγίζουν κτίρια που ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές.
«Τουλάχιστον 151 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί αφού πήδηξαν από ψηλά σημεία λόγω του πανικού που προκάλεσαν οι σεισμοί», αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, διευκρινίζεται ότι δεν έχουν αναφερθεί απώλειες ζωής, ούτε και καταρρεύσεις κατοικιών. Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στη συνοικία Φατίχ κατέρρευσε, όμως δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Επιπλέον, οι βασικές υποδομές, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού και αποχέτευσης, λειτουργούν κανονικά.
Το επίκεντρο και τα πρώτα στοιχεία για τους σεισμούς
Οι δονήσεις προήλθαν από θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και τη Ραιδεστό, ανοιχτά της Σηλυβρίας. Λίγη ώρα νωρίτερα, προηγήθηκε μικρότερος σεισμός 3,9 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 6,9 χιλιομέτρων, ενώ το σεισμολογικό ινστιτούτο Καντίλι υπολόγισε τη δόνηση στα 4 Ρίχτερ.
Αντιδράσεις από τις αρχές
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανέφερε: «Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε στη Σηλυβρία, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη. Όσον αφορά τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες, η AFAD και όλες οι ομάδες των αρμόδιων φορέων μας έχουν ξεκινήσει επιτόπιες σαρώσεις. Εύχομαι στους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό να γίνουν σύντομα καλά. Είθε ο Αλλάχ να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις μετά τους σεισμούς. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Μεταφέρω τις ευχές μου για περαστικά στους πολίτες μας», ανέφερε.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.