Το ιστορικό πολυκατάστημα Μινιόν άνοιξε ξανά τις πόρτες του, έπειτα από τέσσερις και πλέον δεκαετίες, αυτή τη φορά με νέα ταυτότητα και ρόλο, διατηρώντας όμως το βάρος του ονόματός του στην καρδιά της Αθήνας.
Το Μινιόν ξανά ανοιχτό
Η επιστροφή του εμβληματικού κτιρίου σημαδεύτηκε από την έναρξη λειτουργίας του νέου καταστήματος Zara, που πλέον στεγάζεται στον χώρο του πρώην Μινιόν. Οι εργασίες ανακαίνισης ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και το νέο κατάστημα, μαζί με εκείνο του Πειραιά, κατατάσσεται στα μεγαλύτερα της αλυσίδας στην Ευρώπη.
Το κατάστημα εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους – υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο – και σε αντίθεση με το αντίστοιχο Zara στον Πύργο του Πειραιά, δεν περιλαμβάνει το Zara Home. Αντίθετα, εστιάζει αποκλειστικά στη μόδα για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, καθώς και στα αξεσουάρ.
Δείτε φωτογραφίες από τη μεγάλη επιστροφή:
Η αρχή του Μινιόν
Το Μινιόν γεννήθηκε το 1934, όταν ο Γιάννης Γεωργακάς μαζί με τον Άγγελο Σεραφειμίδη ξεκίνησαν ένα μικρό περίπτερο με το ίδιο όνομα. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Γεωργακάς εντοπίζει το κτίριο στην οδό Πατησίων και αρχίζει σταδιακά να το αγοράζει, με σκοπό να μεταφέρει εκεί την επιχείρησή του και να τη μετατρέψει σε πολυκατάστημα.
Κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, το Μινιόν εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα καταστήματα της εποχής, με πάνω από 120.000 είδη, 1.000 εργαζόμενους και κέρδη που άγγιζαν το 1 δισ. δραχμές.
Το όραμα του Γιάννη Γεωργακά έφερε πολλές καινοτομίες για την εποχή: ετήσιες εκπτώσεις, καθορισμένες τιμές χωρίς παζάρια, διαφημίσεις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, κυλιόμενες σκάλες, κλιματισμό, χρήση υπολογιστών, λίστες αγορών και γάμου, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ακόμα και εστιατόριο–καφετέρια μέσα στο πολυκατάστημα. Οργάνωνε επίσης καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πωλούσε αυτοκίνητα, είχε συνεργασία με την The Walt Disney World και έφερνε αυθεντικές στολές από το Ορλάντο, μαζί με Άγιο Βασίλη που μοίραζε δώρα στα παιδιά.
Χριστούγεννα στο Μινιόν
Τον Δεκέμβριο του 1979, το Μινιόν αποτελεί αδιαμφισβήτητο προορισμό για μικρούς και μεγάλους. Ο 6ος όροφος άνοιγε μόνο για τις γιορτές και φιλοξενούσε Αϊ-Βασίληδες, γλυκά, τηλεοράσεις και μοναδικές προσφορές. Πολλοί περιγράφουν το Μινιόν εκείνης της εποχής ως το «ελληνικό Harrods», ένα μέρος γεμάτο λάμψη, που κάλυπτε τις καταναλωτικές ανάγκες των Αθηναίων όπως κανένα άλλο.
Ο εμπρησμός και η αρχή του τέλους
Στις 19 Δεκεμβρίου 1980, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εκρήξεις συγκλονίζουν την Αθήνα. Το Μινιόν, μαζί με το κατάστημα Κατράντζος, τυλίγεται στις φλόγες. Μάρτυρες κάνουν λόγο για καταστροφικές σκηνές μέσα σε δευτερόλεπτα. Την ευθύνη αναλαμβάνει με προκήρυξή της η οργάνωση «Οκτώβρης ’80», που κατά τις τότε πληροφορίες δημιουργήθηκε από διάσπαση του ΕΛΑ.
Η επίθεση φαίνεται να ήταν εμπνευσμένη από εμπρησμούς σε εμπορικά καταστήματα στο Παρίσι, τις προηγούμενες χρονιές, που είχε αναλάβει η οργάνωση «Μαύρα Τριαντάφυλλα για την Μπουρζουαζία».
Η προσπάθεια επανεκκίνησης
Το 1983, με τραπεζικά δάνεια, αποκαθίστανται οι ζημιές και το κατάστημα επαναλειτουργεί. Ωστόσο, λόγω οικονομικών προβλημάτων, περνάει στον έλεγχο του κράτους. Το 1991, μέσα από διαγωνισμό, ο Γεωργακάς καταφέρνει να το ξαναγοράσει. Το 1998, όμως, το Μινιόν κλείνει οριστικά και το κτίριο περνά στην Elmec Sports, της οικογένειας Φάις.
Με την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το ακίνητο μεταβιβάζεται στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία προσπαθεί να το ενοικιάσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς επιτυχία. Το 2012 γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης ως κατάστημα, που τελικά διακόπτεται το 2018 μετά το σκάνδαλο των εικονικών πωλήσεων της Folli Follie.
Το νέο κεφάλαιο
Το 2019, η αξία του ακινήτου υπολογίζεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ το κτίριο, πλέον κενό, είναι εγκαταλελειμμένο για σχεδόν 20 χρόνια και καλύπτεται εξωτερικά με γκράφιτι. Το 2021, προκηρύσσεται διαγωνισμός για το κτίριο, τον οποίο κερδίζει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, με προσφορά που ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ. Έτσι ξεκινά η νέα του πορεία – με μια δυναμική επιστροφή στην εμπορική ζωή της Αθήνας.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.