Έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου, σε ηλικία 93 ετών, η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου.
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου η οποία διέμενε στη Νέα Ερυθραία, πέθανε στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου (25/11) στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ύστερα από σύντομη νοσηλεία.
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου πέθανε ανήμερα της επετείου των 50 ετών από την ανατροπή του Γεωργίου Παπαδόπουλου από τον Δημήτριο Ιωαννίδη.
Πέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 93 ετών, η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου.
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου η οποία διέμενε στη Νέα Ερυθραία, πέθανε στις 9.30 το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ύστερα από σύντομη νοσηλεία.
Στις 25 Νοεμβρίου 1973, ο ταξίαρχος Ιωαννίδης, επικεφαλής πολλών αξιωματικών, ανέτρεψε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, θέτοντας αμφότερους (Μαρκεζίνη και Παπαδόπουλο) σε περιορισμό.
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου είχε παντρευτεί τον Γ. Παπαδόπουλο το 1970, μεσούσης της δικτατορίας, μετά από δεκαετή σχέση, και απέκτησαν μια κόρη, την Υπερμαχεία, που πήρε το όνομά της από την Μικρασιάτισσα μητέρα της. Πατέρας της Δέσποινας Παπαδοπούλου ήταν ο Νικόλαος Γάσπαρης, φανατικός αντιμοναρχικός και οπαδός του Νικολάου Πλαστήρα.
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος: Ο άγνωστος αδερφός του δικτάτορα και η εμπλοκή του στο μεγάλο «φαγοπότι» της Χούντας
Τα αδέρφια Παπαδόπουλοι γεννήθηκαν στο Ελαιοχώρι Αχαΐας. Ο Κωνσταντίνος το 1921, ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος το 1919 και τελευταίος, ο μικρότερος της οικογένειας ο Χαράλαμπος, για τον οποίο δεν είναι σαφής η ημερομηνία γέννησης. Ποιος ήταν ο βενιαμίν της οικογένειας που ενεπλάκη στο μεγάλο «φαγοπότι» της Χούντας;
Συνολικά η οικογένεια είχε έξι παιδιά και ο δάσκαλος πατέρας πολιτικά στήριζε τον Γεώργιο Παπανδρέου. Με την άνοδο του Γεώργιου, παραχωρήθηκαν στα «άγνωστα» αδέρφια του επιτελικές θέσεις στο Δημόσιο, ενώ υπήρξαν και αρκετά σκάνδαλα. Με την ευκαιρία, δείτε με τι ασχολήθηκε ο μοναχογιός του Γεώργιου Παπαδόπουλου.
Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος κράτησε μεν χαμηλότερο κοινωνικό προφίλ από τους άλλους δύο, όχι όμως και λιγότερη δράση. Το Πανελλήνιο τον έμαθε στις 16 Οκτωβρίου 1975, όταν άρχισε η δίκη των κατηγορουμένων για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 και μεταξύ των δραστών καθόταν και ο μικρότερος αδελφός του αρχιχουντικού, Χαράλαμπος.
Εκεί, σε αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, άκουσε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός τον άγνωστο Παπαδόπουλο να αρνείται τις κατηγορίες για την εμπλοκή του στη βίαιη καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όντας ένας από τους 33 στρατιωτικούς, αστυνομικούς και ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους που κατηγορούνταν για 24 φόνους και σωρεία άλλων εγκλημάτων.
Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία και συνέργεια σε εκτέλεση ανθρωποκτονιών εκ προθέσεως.
Την ώρα (30 Δεκεμβρίου 1975) που ο αδελφός του Γεώργιος καταδικαζόταν εκ νέου (είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά) σε 25 χρόνια κάθειρξης για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και απόπειρες ανθρωποκτονιών, ο Χαράλαμπος έπεφτε στα μαλακά, καθώς βγήκε από τη δικαστική αίθουσα με το χαρτί της αθώωσης στο χέρι.
Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος αποτελούσε ένα αίνιγμα. Το μόνο που ήταν γνωστό γι’ αυτόν ήταν πως οι χωροφύλακες τον αποκαλούσαν χαριτολογώντας «Μπον Φιλέ», μιας και έτρωγε στα πανάκριβα εστιατόρια των ξενοδοχείων που σύχναζε επί Επταετίας, αλλά και οι παροιμιώδεις και θρυλικά δαπανηρές νυχτερινές περιηγήσεις του στα καμπαρέ της Αθήνας.
Ο βενιαμίν Παπαδόπουλος ήθελε προφανώς λιγότερες σκοτούρες στο κεφάλι του, γι’ αυτό και συγκατατέθηκε τελικά με την ταχύτατα αναρρίχησή του στην ιεραρχία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπου έφτασε μέσα σε χρόνο-ρεκόρ στη θέση του γενικού γραμματέα.
Η πρόσφατη ελληνική ιστορία δεν επιφύλαξε γι’ αυτόν καμιά σελίδα, ούτε μια τόση δα υποσημείωση, μιας και δεν ήταν παρά ο μικρός αδελφός του συνωμότη Παπαδόπουλου. Ο ταξίαρχος (πια) Κωνσταντίνος πέθανε στις φυλακές Κορυδαλλού τον Απρίλιο του 1999, ο αμετανόητος χουντικός Γεώργιος τον ακολούθησε στον άλλο κόσμο λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 1999, και ο Χαράλαμπος έφυγε από τη ζωή ως το…«Μπον Φιλέ» της Χούντας των Συνταγματαρχών…
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.