Μία κλινική στο Μπέρμιγχαμ προσφέρει στις γυναίκες την δυνατότητα να καθυστερήσουν επί 20 χρόνια την εμμηνόπαυση και τις συνέπειές της στην υγεία τους.
Η μέθοδος, την οποία ανέπτυξαν ειδικοί στην γονιμότητα, βασίζεται στην αφαίρεση ιστού από τις ωοθήκες της γυναίκας. Ο ιστός αυτός καταψύχεται και όταν εκείνη εκδηλώσει εμμηνόπαυση, αποψύχεται και μεταμοσχεύεται πίσω στο σώμα της.
Με την μέθοδο αυτή μπορεί να παραταθεί η γονιμότητα της γυναίκας. Ωστόσο οι γιατροί που την εφαρμόζουν δεν αποσκοπούν σε κάτι τέτοιο. Στόχος τους είναι να προστατεύσουν τις γυναίκες κυρίως από τους σοβαρούς κινδύνους της εμμηνόπαυσης, όπως η καρδιοπάθεια και η οστεοπόρωση.
Η μέθοδος προς το παρόν έχει εφαρμοστεί σε νεαρές γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση. Ωστόσο οι γιατροί που την επινόησαν λένε ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε γυναίκες με φυσική εμμηνόπαυση.
«Δραματική βελτίωση» στην ποιότητα ζωής
Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Sunday Times, 10 νεαρές Βρετανίδες, ηλικίας 22 έως 36 ετών, έχουν έως στιγμής υποβληθεί στη θεραπεία.
Μία από αυτές είναι η 33χρονη Dixie-Louise Dexter από το Ντέρμπυσαϊρ, η οποία διαγνώσθηκε σε ηλικία 20 ετών με ενδομητρίωση. Η νεαρή γυναίκα αναγκάστηκε πέρυσι να χειρουργηθεί για να αφαιρέσει τη μήτρα της.
Λίγο καιρό την εγχείρηση, ο ιστός από τη μία ωοθήκη της μεταμοσχεύθηκε στην μασχάλη της και σύντομα άρχισε να παράγει οιστρογόνα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον δεν έχει παρενέργειες από την εμμηνόπαυση, όπως πόνο στο σεξ, διακυμάνσεις στην ψυχική διάθεση και προβλήματα ύπνου.
«Η πρόωρη εμμηνόπαυση είχε επηρεάσει τα πάντα, τη δουλειά, τη σχέση, την υγεία μου», δήλωσε στην εφημερίδα. «Μετά την επέμβαση, όμως, η ποιότητα της ζωής μου βελτιώθηκε δραματικά. Το να μην μπορώ να κάνω παιδιά ήταν τεράστιο πλήγμα, αλλά το να καθυστερήσω την εμμηνόπαυση, ανακτώντας την ποιότητα της ζωής μου, ήταν πραγματικά σωτήριο».
Κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού
Ο ωοθηκικός ιστός που αφαιρείται από τις γυναίκες καταψύχεται στους μείον 150 βαθμούς Κελσίου (-150o C). Όταν η γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση, ο ιστός αποψύχεται και μεταμοσχεύεται πίσω στο σώμα της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει να παράγει πάλι τις ορμόνες που φυσιολογικά χάνουν οι γυναίκες όταν μπουν στην κλιμακτήριο.
«Οι γυναίκες ζουν πλέον περισσότερο από ποτέ και κάποιες θα βρίσκονται περισσότερα χρόνια στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι θα είναι γόνιμες», δήλωσε ο επινοητής της μεθόδου Dr Simon Fishel, διευθυντής της εταιρείας ProFam (Protecting Family and Menopause). «Αυτό είναι κάτι που μπορούμε πια να αποτρέψουμε».
Η τεχνική που εφαρμόζει είναι παραλλαγή της κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού που γίνεται για να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους νεαρές γυναίκες με καρκίνο.
Ωστόσο, η κλινική ProFam είναι η πρώτη που προσφέρει ανάλογη δυνατότητα σε υγιείς γυναίκες.
Η πρόωρη και η φυσική εμμηνόπαυση
Η φυσιολογική, μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 χρόνια. Ωστόσο, μία στις 100 γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών μπαίνουν πρόωρα στην κλιμακτήριο, μερικές φορές ακόμα και από την εφηβεία.
Αιτία γι’ αυτό είναι η πρώιμη (ή πρόωρη) ωοθηκική ανεπάρκεια, κατά την οποία εξαντλούνται ή υπολειτουργούν τα ωοθυλάκιά τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (στο 80-90%) η αιτία της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας είναι άγνωστη. Έτσι, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια.
Στις υπόλοιπες οι πιθανές αιτίες κυμαίνονται από χρωμοσωμικές ανωμαλίες έως ενδοκρινικές παθήσεις.
Πηγές: iatropedia.gr, thetimes.co.uk
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.