Οι Πανελλαδικές καταργούνται, όπως άλλωστε πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλάζουν όλα σε γυμνάσιο και λύκειο, ενώ έρχεται και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών αλλά και η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων.
Το χρονοδιάγραμμα, με βάση το οποίο θα πορευτεί για την υλοποίηση του τριετούς πλάνου, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Το πλαίσιο των κατευθύνσεων και των προτάσεων του υπουργείου περιλαμβάνουν νομοθετικό έργο για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τα ΕΠΑΛ και την εκπαίδευση ενηλίκων, για το γυμνάσιο, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και αυτο-αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, καθώς επίσης και προτάσεις για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης του διδακτικού προσωπικού, νέα προγράμματα σπουδών, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών.
Πρώτη κίνηση του υπουργείου, τον ερχόμενο Ιούνιο, η υιοθέτηση νόμου για την ενοποίηση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά στο γυμνάσιο, για την εκπαίδευση των ενηλίκων, αλλά και για την αυτό-αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων και αξιολόγηση στελεχών της εκπαίδευσης, τα νέα κριτήρια επιλογής προσωπικού και υπεύθυνων δομών και νέα ορθολογική κατανομή τους ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Μάλιστα, η έναρξη της αυτο-αξιολόγησης της εκπαιδευτικής μονάδας τοποθετείται χρονικά από το σχολικό έτος 2017-2018, ενώ η ολοκλήρωση της επιλογής όλων των διευθυντών και των στελεχών εκπαίδευσης, με το νέο σύστημα, θα έχει γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Τον Αύγουστο του 2017, αναμένεται ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μέχρι τις 31 του ίδιου μήνα, το υπουργείο έχει θέσει χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για την τοποθέτηση μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εκτός του νόμου για τη βελτίωση του ελέγχου της εφαρμογής του σχολικού προγραμματισμού (μέσω αυτο-αξιολόγησης) και τις νέες αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής αυτονομίας των σχολικών μονάδων, προγραμματίζεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή η νέα δομή γυμνασίου-λυκείου και ο νέος τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τον Οκτώβριο 2017, αναμένεται η δημοσίευση της νέας Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση. Εξάλλου, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού, στα τέλη του Νοεμβρίου, αναμένεται να υλοποιηθεί η ενοποίηση συναφών τομέων και τον Δεκέμβριο να είναι σε πλήρη λειτουργία το βελτιωμένο σύστημα πληροφορικής, ώστε να παρέχει πιο αξιόπιστα δεδομένα για τον μαθητικό πληθυσμό και το διδακτικό προσωπικό.
Επίσης, για το Δεκέμβριο, προβλέπεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας και η ριζική αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών του, με στόχο την εξασφάλιση ότι η προετοιμασία στα δημόσια σχολεία είναι επαρκής, ώστε οι μαθητές να μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικά γλωσσικής επάρκειας.
Τέλος, όσον αφορά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με την επιμόρφωση των σχολικών συμβούλων από τον Σεπτέμβρη του 2016, προβλέπεται η ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης το Δεκέμβρη του 2019.
Στο μεταξύ, ο νέος τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολείων έχει προκαλέσει κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, με την τομεάρχη Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιτίθεται στην κυβέρνηση.
Μετά από σχετικά δημοσιεύματα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τη δυνατότητα να υποβάλουν εκ νέου υποψηφιότητα σε σχολεία που ήδη υπηρετούν, θα έχουν οι διευθυντές σχολείων και με το νέο τρόπο επιλογής διευθυντών.
Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Παιδείας «οι διευθυντές Σχολείων που ήδη υπηρετούν σε σχολεία, θα έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να υποβάλλουν εκ νέου την υποψηφιότητά τους στα σχολεία στα οποία υπηρετούν».
Η Νίκη Κεραμέως, πάντως, έκανε λόγο για ανευθυνότητα, ασυνέπεια και προχειρότητα της κυβέρνησης στη νομοθέτηση διατάξεων για την επιλογή διευθυντικών στελεχών στα σχολεία.
Σε δήλωσή της, αναφέρει: «Η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και μήνες ότι ο νόμος Μπαλτά – Κουράκη για τις επιλογές διευθυντικών στελεχών είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ενώ θα μπορούσε όλους αυτούς τους μήνες να διαβουλευθεί με τους αρμόδιους φορείς, με εμπειρογνώμονες, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου σύννομο, δίκαιο, λειτουργικό, χωρίς κενά, επέλεξε τη λογική της αδράνειας και της εσωστρέφειας.
Έτσι, το σχέδιο νόμου κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να έχει προηγουμένως τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, παρακάμπτοντας άλλη μια φορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Αλλά η ανεπάρκεια δεν σταματά εκεί: Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την κατάθεση του νομοσχεδίου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβαίνει σε ανακοινώσεις σχετικά με το κατατεθέν σχέδιο, οι οποίες ανατρέπουν σημαντικές πτυχές του προτεινόμενου συστήματος επιλογής, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την επεξεργασία του.
Η δε ανακοίνωση κλείνει με την επισήμανση ότι η βούληση του υπουργείου θα αποτυπωθεί στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Ανευθυνότητα, ασυνέπεια και προχειρότητα σε άλλο ένα νομοθέτημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πότε επιτέλους το πάθημα θα γίνει μάθημα;».
newsit.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.