Άσχημη είναι η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τις γερμανικές αρχές, καθώς όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Τυνήσιος, Ανίς Άμρι, ο οποίος θεωρείται ως ο νούμερο ένα ύποπτος για το μακελειό στο Βερολίνο είχε πλούσιο ποινικό μητρώο.
Όπως έγινε γνωστό ο Άμρι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία μέχρι και λίγο πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.
Μάλιστα οι αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για δεσμούς με τους Τζιχαντιστές και για εξτρεμιστική δράση, παρ’ όλ’ αυτά δεν είχαν καταφέρει να τον απελάσουν, αφού δεν είχαν αρκετά στοιχεία για την ταυτότητά του, μιας και δεν είχε επίσημα έγγραφα.
Το πιο τραγικό από όλα δε είναι ότι τα στοιχεία που χρειάζονταν οι γερμανικές αρχές για να τον απελάσουν, έφτασαν από την Τυνησία μόλις χθες, δηλαδή δύο μέρες μετά το μακελειό.
Από το 2010 είχε καταδικαστεί για κλοπή φορτηγού
Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα οι αρχές της Τυνησίας βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 2010 ο Άμρι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση από δικαστήριο της πόλης Καϊρουάν για κλοπή ενός φορτηγού.
Το 2011, όταν και ξέσπασαν οι εκτεταμένες ταραχές στην Τυνησία μετά από την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, ο Άμρι, έφυγε από τη χώρα με 40.000 ακόμα Τυνήσιους και αναζήτησε καταφύγιο στην Ευρώπη.
Όπως έγραψε νωρίτερα το star.gr, φτάνοντας στην Ιταλία έμεινε σε κέντρο υποδοχής ανήλικων προσφύγων στη Λαμπεντούζα, όμως συνελήφθη και εκεί και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια στη Σικελία, κατηγορούμενος για βιαιοπραγίες, πρόκληση υλικών ζημιών, εμπρησμούς, κλοπές και πρόκληση σωματικών βλαβών.
Και μέσα στις φυλακές όμως συνέχισε να συμπεριφέρεται βίαια, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι εκεί ήταν που ήρθε σε επαφή με ακραία ισλαμιστικά στοιχεία που τον προσηλύτισαν στον ISIS.
To 2015 ζήτησε άσυλο στη Γερμανία
Στα τέλη του 2015, ο Άμρι έφτασε στη Γερμανία και έκανε αίτηση για άσυλο. Φαίνεται ότι διατηρούσε τακτική επαφή με την οικογένειά του στην Τυνησία και ότι μιλούσε με τα αδέλφια του μέσω facebook.
Το τελευταίο όμως διάστημα δεν είχε καμία επαφή με τους δικούς του.
Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία έχει προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας είχε υπό το μικροσκόπιό της τον Άμρι εδώ και μήνες, ενώ τον περασμένο Μάρτιο υπήρχε η πληροφορία ότι μάλλον ετοίμαζε ένα τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς είχε εμπλακεί σε ένοπλη ληστεία για να βρει χρήματα και να αγοράσει αυτόματα πυροβόλα.
Για το λόγο αυτό άλλωστε απορρίφθηκε και η αίτησή του για παροχή ασύλου τον Ιούνιο, όμως και πάλι δεν απελάθηκε, αφού οι αρχές της Τυνησίας δεν τον αναγνώριζαν ως πολίτη της χώρας. Του χορηγήθηκε έτσι μια άδεια προσωρινής διαμονής στη Γερμανία και οι αρχές τον είχαν υπό παρακολούθηση, αφού έγινε γνωστό ότι είχε επαφές με τον Αμπού Βαλάα, γνωστό φονταμενταλιστή κήρυκα του Ισλάμ.
Παρ’ όλ’ αυτά, οι γερμανικές αρχές δεν βρήκαν κάτι αξιόποινο στις ενέργειες του Άμρι, εκτός από τη δράση του ως εμπόρου μικροποσοτήτων ναρκωτικών κι έτσι σταμάτησαν να τον παρακολουθούν.
Πάντως, η περίπτωση Άμρι συζητήθηκε και σε ευρεία σύσκεψη αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά κανείς δεν προχώρησε στη σύλληψή του.
Μάλιστα ακόμα και τώρα οι γερμανικές αρχές δεν μιλούν με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο μακελάρης του Βερολίνου, αλλά αντίθετα τονίζουν ότι ενδέχεται να μην είναι ούτε αυτός ο δράστης του τρομοκρατικού χτυπήματος και τον χαρακτηρίζουν ως «κύριο ύποπτο».
NYT: Έψαχνε το διαδίκτυο συνταγές για βόμβες
Αίσθηση προκαλεί και δημοσίευμα των New York Times που αναφέρει ότι ήταν γνωστό στις αρχές ότι ο 24χρονος Τυνήσιος έψαχνε στο διαδίκτυο πληροφορίες για το πώς θα φτιάξει βόμβες.
Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τυνήσιος καταζητούμενος είχε αναζητήσει στο internet πληροφορίες για το πως θα φτιάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς και είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μια φορά με το Ισλαμικό Κράτος μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram Messenger!
Πηγές: star.gr, New York Times
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.