Ήρθε η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, γι αυτό και οι εκλογές δεν ήταν μεγάλη έκπληξη, σχεδόν όλοι τις περίμεναν – αν και δεν ήξεραν τον ακριβή χρόνο.
“Θέτω στην κρίση σας όλα όσα έπραξα, όλοι μαζί πρέπει να ξανακτίσουμε την πατρίδα” είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του την Πέμπτη το βράδυ, ανακοινώνοντας και επισήμως την απόφασή του να παραιτηθεί για να προκληθούν εκλογές.
Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μια μέρα αργότερα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις εκλογές «με ευκρινές πολιτικό στίγμα, απαλλαγμένο από τα συντηρητικά κατάλοιπα και αυταπάτες».
Η κατάσταση δεν είναι ρόδινη, η εκλογική μάχη θα είναι σκληρή με κτυπήματα δυστυχώς και κάτω από τη μέση, κάτι που φαίνεται από τις πρώτες ώρες.
Όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά θα χρειαστεί 38% για να πάρει μια καθαρή αυτοδυναμία.
Ένα ποσοστό που αυτή την ώρα οι μετρήσεις, αλλά και οι πολιτικές εκτιμήσεις του το δίνουν, πόσο μάλλον που η διαφορά με την ΝΔ, είναι μεγάλη αγγίζοντας τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Όμως η εκλογική μάχη αν και σύντομη, κρύβει παγίδες και τα πιο σκληρά βέλη έρχονται από τους… συντρόφους του Αλ. Τσίπρα, την Ζωή και τον Παναγιώτη με τις ευλογίες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που τους έδωσε χρόνο να κτυπήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, αξιοποιώντας τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Η αυτοδυναμία θα κριθεί βεβαίως και από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Στο όριο του 3% κινούνται και το ΠΑΣΟΚ, και οι ΑΝΕΛ, όπως φυσικά και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, κόμματα που αν δεν μπουν θα έχουν οριακό ποσοστό κοντά στο 3%.
Η ΝΔ κινείται σε ποσοστά πάνω από το 20%. Η τακτική Μεϊμαράκη αποβλέπει στο να αποδομήσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και συγχρόνως να κερδίσει μερικές μέρες προεκλογικής εκστρατείας παραπάνω, με την ελπίδα να πείσει ψηφοφόρους να επιστρέψουν στη ΝΔ.
Κινείται ανοδικά –μετά και από την ψήφιση ενός ακόμα Μνημονίου– η Χρυσή Αυγή, ειδικά σε περιοχές που τα προβλήματα είναι οξυμένα.
Το ΠΟΤΑΜΙ απειλείται από την επιστροφή ψηφοφόρων στην ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ απειλείται από τον… Λαφαζάνη.
Το μέτωπο κατά των μνημονίων, του Π. Λαφαζάνη, είναι ο άγνωστος παράγοντας που θα μετρηθεί τις επόμενες βδομάδες. Όσο και χαμηλά να κινηθούν τα ποσοστά του, μπορεί να καθορίσουν τις νέες ισορροπίες στην καινούργια Βουλή.
Οι διαδικασίες
Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να διεξαχθούν οι εκλογές όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να ξεκαθαριστεί το τοπίο από κάθε άποψη. Αυτό ζήτησε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα παρακάμψει το Σύνταγμα.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν με υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, στις 20 Σεπτεμβρίου εκτός απροόπτου.
Ο Β. Μεϊμαράκης πήρε διερευνητική εντολή, δίνοντας την ευκαιρία και στον εχθρό του Τσίπρα, τον Π. Λαφαζάνη, να προλάβει να κάνει Κόμμα, για να πάρει και αυτός την τρίτη διερευνητική εντολή.
Για να δείξει μάλιστα ότι παίζει με τις εσωκομματικές αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με πρωθυπουργό τον Γιάννη Δραγασάκη. Ο τελευταίος απάντησε αμέσως ότι δεν επιτρέπει σε κανένα να τον μπλέκει σε παιχνίδια.
Να σταματήσει τις άσκοπες καθυστερήσεις ζήτησε από τον Μεϊμαράκη και ο αρχηγός του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Στ. Θεοδωράκης ο οποίος ζητά να γίνουν γρήγορα οι εκλογές γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Αν εξαντλήσουν τα τριήμερα τόσο ο Μεϊμαράκης όσο και ο Λαφαζάνης, τότε την Πέμπτη θα γίνει σύσκεψη υπό τον ΠτΔ για να διαπιστωθεί αυτό που ξέρουμε πως δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Αμέσως μετά αναλαμβάνει η κ. Θάνου υπηρεσιακός πρωθυπουργός και προκηρύσσονται επισήμως οι εκλογές.
Το ξεκαθάρισμα
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει περιθώρια για συζητήσεις με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και ως χθες συντρόφους, πολύ δε περισσότερο δεν έχει περιθώρια η χώρα. Η προσφυγή στις κάλπες όσο και αν είναι βαρύ μέσα σε 8 μήνες, 3 εκλογικές διαδικασίες, ήταν πλέον ο μόνος τρόπος.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέσα στα προηγούμενα 3,5 χρόνια έγιναν 3 βουλευτικές εκλογές. Όμως τώρα:
1. Πρέπει να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να μπορεί να ασκεί πολιτική.
2. Πρέπει να δοθεί νέα εντολή, αφού η προηγούμενη του Ιανουαρίου δόθηκε με άλλα συνθήματα και για άλλα πράγματα.
Οι εκλογές αυτές θα είναι παράγοντας σταθεροποίησης, και εξόδου από το θολό τοπίο που υπάρχει σήμερα στο κοινοβούλιο. Αυτό το γνωρίζουν και οι ευρωπαίοι δανειστές, οι οποίοι συμφώνησαν αυτή τη φορά με την προσφυγή στις κάλπες και με την κρυφή ελπίδα ότι και η κυβέρνηση Τσίπρα θα αναγκαστεί σε συμβιβασμό σε μια άκρως μνημονιακή συμμαχία με κάποιο άλλο κόμμα (ΝΔ) ώστε πρακτικά να μην κυβερνάται η χώρα. Αυτό είναι και το σχέδιο ορισμένων παραγόντων της διαπλοκής που βλέπουν πως και πάλι δεν θα γίνει τίποτα που να τους στερήσει την εξουσία.
Ο Αλ. Τσίπρας αυτή τη φορά πηγαίνει στις εκλογές απαλλαγμένος από βαρίδια. Στην συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Λαφαζάνη ότι κινείται σε μια εικονική πραγματικότητα.
Άγρια επίθεση από Ζωή και Λαφαζάνη
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εμμένοντας στο διαδικαστικό φανατισμό της, είναι αυτή που ασκεί την πιο σκληρή και κάτω από τη ζώνη επίθεση κατά του πρωθυπουργού.
Είναι η πρώτη πρόεδρος Βουλής που κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τον ΠτΔ ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα γιατί όπως ισχυρίζεται δεν την ρώτησαν και δεν την ενημέρωσαν για τις εκλογές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της θα ήθελε η Βουλή να ασχολείται 15 μέρες με τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης, αφού φυσικά όλα περνούσαν από την Βουλή. Στην ανακοίνωση της επιτίθεται στον ΠτΔ, τον συνταγματολόγο Πρ. Παυλόπουλο υποστηρίζοντας ότι “αποτελεί οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.
Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα”. Η απάντηση ήταν άμεση, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημείωσαν ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».
Ο κύβος ερρίφθη και πάμε σε εκλογές για μια καθαρή εντολή που θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση που θα προκύψει να αντιμετωπίσει την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Πηγή: kontranews.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.