Με το πρόγραμμα «ποσωτικής χαλάρωσης» που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ από την Κύπρο αρχίζει από τη Δευτέρα η διανομή 60 δισ. μηνιαίως .
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωζώνης που η ΕΚΤ δρομολογεί ένα τέτοιας έκτασης πρόγραμμα χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη και στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «τύπωμα» χρήματος.
Τη Δευτέρα αρχίζει να… βρέχει δισ.
Οι πρώτες αγορές, κατά πάσα πιθανότητα, αρχίζουν τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα δηλαδή που στις Βρυξέλλες το Εurogroup θα περνάει από κόσκινο το πακέτο έξι μέτρων του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Ντράγκι έκλεισε την κάνουλα στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων και παρουσίασε τις προϋποθέσεις για να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.
«Η ΕΚΤ είναι ο πρώτος που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία εφόσον πληρούνται οι διαδικασίες. Και οι προϋποθέσεις είναι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που θα δείχνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εμείς θα καλωσορίσουμε μια τέτοια εξέλιξη», δήλωσε από την Κύπρο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε:
- «Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης.
- Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.
- Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα» εξήγησε ο κ. Ντράγκι.
Μας αποκλείει και από τα έντοκα ο Μάριο Ντράγκι
Ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε, στην ίδια συνέντευξη, πως η ΕΚΤ είναι νομισματικό και όχι πολιτικό όργανο που διέπεται από κανόνες.
Μάλιστα επικαλέστηκε το άρθρο 1 της Συνθήκης βάσει του οποίου απαγορεύεται η νομισματική χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση χρέους.
Με αυτόν τον τρόπο ο Μάριο Ντράγκι έκλεισε την πόρτα στην Ελλάδα και για το αίτημά της να αυξηθεί το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών. Μάλιστα ανέφερε πως μόνο αν υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup η ΕΚΤ θα πάρει πιο θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
«Κάντε μεταρυθμίσεις» για να δεχτεί ελληνικά ομόλογα
O κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για να δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα.
«Η ΕΚΤ έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. και το ποσό έχει διπλασιαστεί σε δυο μήνες. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών. Είναι ίδρυμα με κανόνες. Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει την χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι είναι πρόοδος που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος».
Στα 500 εκατ. ευρώ η αύξηση του ELA
Η αύξηση του ορίου ELA θα είναι μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση διευκόλυνσης του Δημοσίου για εναλλακτική κάλυψη των αναγκών του και αυξάνει την πίεση των δανειστών για το βασικό σενάριο που δεν είναι άλλο από την προώθηση και την εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά του 0,05% τα επιτόκια του ευρώ
Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά τους διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%. Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ, παραμένει στο 0,30%.
Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,20%. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην συνέντευξη που θα παραχωρήσει σε λίγη ώρα ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι, με κυρίαρχο αντικείμενο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
iefimerida.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.