Στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περί «plan B» για δανεισμό από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αναφέρεται δημοσίευμα του CNN Money με τίτλο «Will China or Russia rescue Greece? Probably not».
«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για αναμέτρηση με τους Ευρωπαίους δανειστές της, υποστηρίζει ότι έχει άλλους φίλους στους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί. Ειδικότερα, η Ρωσία και η Κίνα» αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου μεταφέρονται οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η χώρα μας έχει έρθει πιο κοντά με «τον παλιό σύμμαχο, τη Ρωσία. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ είναι στο χειρότερό τους σημείο από τον Ψυχρό Πόλεμο, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία».
Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα την Τετάρτη. «Ο Κοτζιάς λέγεται ότι είχε στενούς δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Επίσης, έχει ιστορικό υποστήριξης της Ρωσίας» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Όπως εκτιμάται ωστόσο, παρά τους εμπορικούς δεσμούς και τη συμφωνία περί «Έτους της Ελλάδας» στη Ρωσία και «Έτους της Ρωσίας» στην Ελλάδα το 2016, βαθύτεροι οικονομικοί δεσμοί φαντάζουν «μάλλον απίθανοι»: Ο οικονομολόγος Ρομπ Γουντ (Berenberg) εκτιμά ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να παρέχει επαρκή βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς η οικονομία της αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων. Επίσης, σημειώνεται, αν η Ελλάδα «γυρίσει την πλάτη της» στην Ευρώπη, ο τραπεζικός της τομέας θα δεχτεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις. Η Ρωσία δεν έχει τους οικονομικούς πόρους για να βοηθήσει τις τράπεζες να επιπλεύσουν, σημειώνει ο Γουντ.
Όσον αφορά στην Κίνα, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι έχει επενδύσει βαρέως στα ελληνικά λιμάνια και διατηρεί εμπορικούς δεσμούς με τη χώρα, ενώ διαθέτει επίσης συναλλαγματικά αποθέματα περίπου τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα μπορούσαν να λύσουν εύκολα το ζήτημα των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα. Αλλά δεν υπάρχει όφελος για την Κίνα στο να μπει σε ένα «περιφερειακό» πρόβλημα.
«Θα ήθελε πραγματικά η Κίνα να παρέμβει στα εσωτερικά της Ευρωζώνης με ανταγωνιστικό τρόπο;» αναφέρει ο Γουντ. «Για τη Ρωσία υπάρχει όφελος από την αποσταθεροποίηση του αντιπάλου, αλλά για την Κίνα δεν βλέπω όφελος, πολιτικά ή οικονομικά».
Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο Σπύρος Οικονομίδης, επίκουρος καθηγητής στο LSE, θεωρεί ότι είναι μάλλον απίθανο να σπεύσουν προς τη διάσωση της Ελλάδας. «Μπορεί να ασκήσουν ένα είδος επιρροής στους ευρωπαϊκούς κύκλους για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει έρμαιο. Αλλά να παρέμβουν οι ΗΠΑ και να διασώσουν ένα μέλος της Ευρωζώνης; Δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο».
Πηγές: huffingtonpost.gr, CNN Money
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.