Τη συμβολή των οικονομικών και εμπορικών επαφών στη βελτίωση των διμερών σχέσεων υπογράμμισαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου σε παρεμβάσεις τους στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες, στο περιθώριο του 3ο ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία αναγκαίο πυλώνα των διακρατικών σχέσεων και υπογράμμισε την ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με αιχμή την αύξηση του εμπορικού όγκου αλλά και των τουριστικών ροών.
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum
«Η σημαντική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων που έχουμε με την Τουρκία αποτυπώνεται στην τεράστια αύξηση του όγκου του εμπορίου», τόνισε ο κ. Σαμαράς χαιρετίζοντας το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ και εστίασε στην αυξανόμενη δυναμική των εμπορικών ροών μεταξύ των δύο χωρών. «Από 1 δισ. ευρώ διμερούς όγκου εμπορίου το 2000, φτάσαμε το 2013 στα 4,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, την τελευταία διετία και το πρώτο οκτάμηνο του 2014 η Τουρκία αποτέλεσε την πρώτη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, ενώ κατατάσσεται 15η ως χώρα προέλευσης των ελληνικών εισαγωγών.
Τα στοιχεία αυτά μιλούν από μόνα τους», είπε ο κ. Σαμαράς. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία, οι κατασκευές, οι μεταφορές.
«Πέρα από αυτά, όμως, έχουμε αναπτύξει ένα σημαντικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας και υπάρχει μία συμπληρωματικότητα μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών», είπε ο κ. Σαμαράς.
«Οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών έχουν αποδείξει ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις αρνητικές συγκυρίες. Στόχος μας είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη που φέρνουν την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη με τη σειρά της ενισχύει την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.
Απόσπασμα της ομιλίας του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum
Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, τόσο θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων». Υπενθύμισε μάλιστα ότι στα δύο προηγούμενα Ανώτατα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες και σημείωσε ότι στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία, αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «καμιά οικονομική πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική».
Σταθερά βήματα
Μπορεί η κυρίαρχη τάση να θέλει περισσότερες από 340 ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στη γείτονα, έχοντας επενδύσει πάνω από έξι δισ. ευρώ, αλλά την τελευταία διετία με αργά και σταθερά βήματα και οι τουρκικές επιχειρήσεις περνούν επιχειρηματικά το Αιγαίο και σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάτι που προέκυψε και από τις τοποθετήσεις τους στο χθεσινό forum.
Οι περισσότεροι εκ των 71 Τούρκων επιχειρηματιών που επισκέπτονται τη χώρα μας δραστηριοποιούνται στους κλάδους τουρισμού, κατασκευών και ναυτιλίας. Οπως ανέφεραν, η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, αλλά και η γραφειοκρατία κάποιες φορές είναι εμπόδια για να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες επενδύσεις, όμως σημείωσαν πως στην Ελλάδα της κρίσης έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, στην ενότητα του Forum με θέμα τον τουρισμό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Naci Baserdem, προέδρου του Dogus Tourism Group. Ο όμιλος Dogus είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Τουρκία, ενώ σε αυτόν περιλαμβάνονται εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους χρηματοοικονομικών, αυτοκινητοβιομηχανίας, κατασκευών, μμε, τουρισμού, Real Estate, ενέργειας και ψυχαγωγίας.
Ο κ. Baserdem, ως επικεφαλής του τουριστικού βραχίονα του ομίλου Dogus, επικέντρωσε την ομιλία του στις ευκαιρίες συνεργασίας που δημιουργούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Ο όμιλος Dogus έχει εξαγοράσει το 50% της μαρίνας Φλοίσβου, τη μαρίνα στη Λευκάδα και συμμετέχει στην κοινοπραξία που αγόρασε τον Αστέρα της Βουλιαγμένης.
Στον τουριστικό κλάδο επικεντρώθηκε και ο Basarn Ulusoy, πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων της γειτονικής χώρας (TURSAB – Association of Turkish Travel Agencies).
Ομως και η ναυτιλία βρέθηκε στο επίκεντρο με την παρέμβαση του Metin Kalkavan, προέδρου του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης. Μεγάλο ποσοστό πλοίων του ελληνικού εμπορικού στόλου οδηγούνται σε τουρκικά ναυπηγεία για επισκευές και οι γείτονές μας, σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμούν περισσότερη συνεργασία στον τομέα.
Ακόμη, στην ενότητα που ασχολήθηκε με τις κατασκευές, μίλησε ο Aziz Torun, πρόεδρος της GYODER & Torunlar REIC, ενός από τους σημαντικότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Τουρκίας, ενώ από ελληνικής πλευράς μίλησε ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, πρόεδρος της Ακτωρ.
Μοχλό ανάπτυξης των οικονομιών των δύο χωρών, αλλά και μέσο για την εδραίωση των καλών ελληνοτουρκικών σχέσεων χαρακτήρισε το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Οπως σημείωσε, οι σχέσεις καλής γειτονίας περνούν μέσα από τη διεύρυνση των οικονομικών δεσμών και στο πλαίσιο αυτό, οι Ελληνες και οι Τούρκοι επιχειρηματίες μπορούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε: «Το πρόσφατο παρελθόν μας θυμίζει ότι μαζί μπορούμε περισσότερα.
Η Τουρκία βρισκόταν στο τούνελ της επώδυνης οικονομικής εποπτείας πριν από 15 χρόνια, όταν η επιχειρηματική κοινότητα των δύο χωρών ένωσε τις δυνάμεις της και έδωσε τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην τουρκική αγορά.
Ετσι και σήμερα, που η ελληνική οικονομία κάνει τα πρώτα δειλά βήματα εξόδου από την ύφεση και η τουρκική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ+3,61% Γιώργος Ζανιάς ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες, μέσα από συγχωνεύσεις, σημαντικές μειώσεις λειτουργικού κόστους, δύο ανακεφαλαιοποιήσεις, καθώς και από την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης, διαθέτουν αυτήν τη στιγμή πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ενώ και στον τομέα της ρευστότητας επίσης οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να συμβάλουν οι τράπεζες στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων, κατέληξε ο κ. Ζανιάς.
Για την Κύπρο
Οσον αφορά το θέμα της Κύπρου, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι αναγκαία για να ανέβουν οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. «Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την ευόδωση του στόχου αυτού οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται σταθερά», είπε ο κ. Σαμαράς. Σε διαφορετικό μήκος κύματος όμως ο κ. Νταβούτογλου, πρότεινε συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Οι επενδύσεις
Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες, στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στη χαρτοβιομηχανία με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σε αξία τα 6,6 δισ. δολάρια, ενώ οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών είναι οι τράπεζες, τα τρόφιμα και η ενέργεια, και από τις περίπου 500 επιχειρήσεις συμφερόντων της χώρας μας, οι 250 εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη.0
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.