28 Οκτωβρίου: Η γιορτή της Εκκλησίας – Πώς η Παναγία βοήθησε τους Έλληνες στον πόλεμο του ’40

Σήμερα, 28 Οκτωβρίου, οι Έλληνες γιορτάζουν με περηφάνια την ημέρα που έγραψε ιστορία με το ηρωικό «ΟΧΙ» του 1940 απέναντι στις ιταλικές φασιστικές δυνάμεις, αλλά και την προστάτιδα της Ελλάδας, την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, που συνδέεται με την ημέρα. Αυτή η διπλή γιορτή ενώνει την εθνική μνήμη με τη θρησκευτική ευλάβεια, αποδίδοντας τιμή τόσο στην αντίσταση του ελληνικού λαού όσο και στη θαυματουργή παρουσία της Παναγίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η σημασία της 28ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα

Η 28η Οκτωβρίου είναι μία από τις σημαντικότερες ημέρες στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Η άρνηση του Έλληνα ηγέτη Ιωάννη Μεταξά να υποταχθεί στις δυνάμεις της Ιταλίας σηματοδότησε την αρχή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και ενέπνευσε χιλιάδες Έλληνες να παλέψουν για την ελευθερία τους. Το «ΟΧΙ» έγινε σύμβολο αντίστασης και γενναιότητας, το οποίο ο ελληνικός λαός τίμησε με θάρρος και αυτοθυσία στα πεδία των μαχών.

Εκτός από την εθνική σημασία της, η 28η Οκτωβρίου αποτελεί και θρησκευτική γιορτή, αφιερωμένη στην Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Εκκλησία της Ελλάδας, μεταθέτοντας τη γιορτή από την 1η Οκτωβρίου, καθιέρωσε τη σύνδεση της Παναγίας με το έπος του ’40. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία υπήρξε πηγή έμπνευσης και δύναμης για τους Έλληνες στρατιώτες που πολεμούσαν στα βουνά της Αλβανίας, βοηθώντας τους στην αντίσταση ενάντια στους εισβολείς.

Προστάτιδα των Ελλήνων στρατιωτών

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει περιστατικά όπου οι στρατιώτες στα βουνά της Αλβανίας ένιωσαν την παρουσία της Παναγίας δίπλα τους στις πιο δύσκολες στιγμές. Πολλοί μίλησαν για θαυματουργές εμπειρίες και οράματα που τους ενίσχυσαν ψυχικά και σωματικά, ενώ έπαιρναν κουράγιο για να συνεχίσουν τον αγώνα. Οι ιστορίες αυτές ενισχύουν την πίστη ότι η Παναγία προστάτευε και καθοδηγούσε τον ελληνικό στρατό, αποτελώντας για τους στρατιώτες μία πνευματική ασπίδα.

Η επιλογή της 28ης Οκτωβρίου από την Εκκλησία

Η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας να γιορτάζει την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου την 28η Οκτωβρίου δείχνει την επιθυμία της να τιμήσει τον ρόλο της Παναγίας στον αγώνα του 1940. Η σύνδεση αυτή επιτρέπει στους πιστούς να νιώθουν την παρουσία της προστάτιδας της Ελλάδας, η οποία υποστηρίζει και ευλογεί την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού.

Την Ακολουθία που ψάλλεται αυτή την ημέρα την έγραψε ο Αγιορείτης Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης και εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 21 Οκτωβρίου 1952 μ.Χ. όπου και αποφασίστηκε ο συνεορτασμός της εορτής της Αγίας Σκέπης και της Εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» (Συνοδικές Εγκύκλιοι, Τόμος Β’, Αθήνα 1956, σελ. 649).

«Τῆς Σκέπης σου Παρθένε, ἀvuμνοῦμεν τάς χαρίτας, ἣν ὡς φωτοφόρον νεφέλην, ἐφαπλοῖς ὑπὲρ ἔννοιαν, καὶ σκέπεις τὸν λαόν σου νοερῶς, ἐκ πάσης τῶν ἐχθρῶν ἐπιβουλῆς. Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι· Δόξα τοῖς μεγαλείοις σου Ἁγνή, δόξα τῇ θείᾳ Σκέπῃ σου, δόξα τῇ πρὸς ἡμᾶς σου, προμηθείᾳ Ἄχραντε», αναφέρεται στο Απολυτίκιον «Ἦχος α’, Τῆς ἐρήμου πολίτης»

Exit mobile version