Τραγανό κέικ με φέτα

Ένα πιάτο που θα ενθουσιάσει για τη νοστιμιά του και την παρουσία του. Ιδανικό για έναν μπουφέ σε μια συγκέντρωση για κάτι πρωτότυπο, αλλά και παραδοσιακό. Συνοδεύεται με σαλάτα. Λίγο μέλι στο πλάι θα αναδείξει τα τυριά που περιέχει. Τρώγεται αυθημερόν, αλλά κρατάει για 2-3 μέρες στο ψυγείο. Για κρασί, δοκιμάστε ένα αρωματικό Gewürztraminer.

Υλικά

  1. 250g τριμμένη φέτα
  2. 200g cottage cheese
  3. 200g τριμμένο κασέρι
  4. 200g τριμμένη παρμεζάνα
  5. ½ μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  6. 2/3 φλ. ψιλοκομμένο άνιθο
  7. ½ κ.τ. ψιλοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  8. 1 κ.τ. κανέλα
  9. χυμός και ξίσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
  10. ½ κ.τ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  11. αλάτι (προαιρετικά)
  12. 3 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  13. 1 πακέτο με φύλλο κρούστας
  14. 1 ½ φλ. λιωμένο ανάλατο βούτυρο
  15. λίγα κλωνάρια άνιθο για διακόσμηση
  16. 1 φλ. καλό μέλι

Εκτέλεση

Η γέμιση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°.
Έχετε δίπλα σας μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τα 4 τυριά, το κρεμμύδι, τον άνιθο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το ξίσμα λεμονιού και το πιπέρι.
Ανακατώστε και δοκιμάστε για μοσχοκάρυδο και αλάτι.
Μετά, ρίξτε μέσα και τα χτυπημένα αυγά.

«Φοδράρετε» τη φόρμα με το φύλλο κρούστας:
Ανοίξτε μια πετσέτα κουζίνας πάνω στον πάγκο εργασίας και από πάνω βάλτε ένα φύλλο μεμβράνης.
Ξετυλίξτε πάνω του τα φύλλα κρούστας και σκεπάστε τα με μεμβράνη κι από πάνω μια υγρή πετσέτα.
Έτσι θα κρατάτε τα φύλλα χωρίς να στεγνώσουν.
Καλύψτε με ένα φύλλο τη φόρμα, λαδώστε το και μετά μ’ ένα άλλο κάθετα στο πρώτο.
Πιέστε τα να σπάσουν στο κέντρο.
Συνεχίστε να βάζετε φύλλα μ’ αυτό τον τρόπο έτσι ώστε η φόρμα και ο κεντρικός κώνος να καλυφθούν από τα φύλλα κρούστας και να περισσεύουν απ’ έξω από τη φόρμα.
Μόλις τελειώσετε με τα φύλλα, γεμίστε τη φόρμα με τη γέμιση και διπλώστε ευγενικά τα φύλλα που περίσσευαν έτσι ώστε να καλυφθεί η φόρμα.
Μ’ ένα μυτερό μαχαίρι κόψτε το κέικ μέχρι κάτω και γύρω γύρω σε πολλά κομμάτια και μετά χύστε πάνω του το λιωμένο βούτυρο.
Ψήστε το για 75 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αφήστε το μετά να κρυώσει καλά για 1 ώρα.
Μετά αναποδογυρίστε το πάνω σε μια πιατέλα και γαρνίρετε με φρέσκο άνιθο.
Συνοδέψτε το με λίγο μέλι.

Πηγή: spoons.gr

 

Exit mobile version