Υλικά
Για τη ζύμη
- 125ml γάλα
- 200ml νερό
- 150g αλεύρι
- 1 κ.τ. άχνη ζάχαρη
- ½ κ.τ. αλάτι
- 100g βούτυρο
- 4 μεσαία αυγά ελαφρά χτυπημένα
Για την κρέμα σαντιγί
- 1 φασόλι βανίλιας χωρισμένο
- 300ml κρέμα γάλακτος
- 1-2 κ.σ. ζάχαρη icing
Για τη σος σοκολάτας
- 200g σκούρα σοκολάτα άριστης ποιότητας με 70% κακάο
- 30g βούτυρο ανάλατο
- 2 κ.σ. ουδέτερο μέλι
- 125ml ολόπαχο γάλα
Εκτέλεση
Για τα σου
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°.
- Κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι σ’ ένα μπολ.
- Τοποθετείστε το γάλα, το κρύο νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι, προσθέστε το βούτυρο και μόλις λιώσει, φέρτε το μίγμα σε βρασμό.
- Μόλις πάρει μια βράση, απομακρύνετε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα το αλεύρι ανακατώνoντας έντονα μ’ ένα ξύλινο κουτάλι.
- Μόλις το μίγμα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, σταματείστε το ανακάτεμα και ρίξτε το σ’ ένα πιάτο να κρυώσει.
- Επιστρέψτε το μίγμα στην κατσαρόλα και ρίξτε μέσα τα αυγά ένα ένα, ανακατώνoντας κάθε φορά για να πάρετε μια μαλακιά πάστα.
- Ντύστε ένα ταψί με λαδόκολα.
- Περάστε την πάστα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με απλή τρύπα διαμέτρου περίπου 1.5cm.
- Βγάλτε μια μικρή ποσότητα από την πάστα στις τέσσερις γωνίες της λαδόκολας για να την κρατήσετε στη θέση της.
- Μετά βγάλτε περίπου 20 μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και με απόσταση ανάμεσά τους.
- Πατήστε τις κορφές με βρεγμένο δάχτυλο και ψήστε τα για 18-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν.
- Απομακρύνετε από το φούρνο και αφήστε σε μια σχάρα να κρυώσουν.
Για την κρέμα σαντιγί
- Ξύστε τα σπόρια της βανίλιας και ρίξτε τα σ’ ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέστε την κρέμα και την άχνη ζάχαρη και χτυπήστε τα μέχρι να έχουν την υφή μιας μαλακιάς μαρέγκας με αφράτες κορφές.
- Βάλτε τη σαντιγί σ’ ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μικρή απλή τρύπα.
- Τρυπήστε τη βάση του σου με την άκρη της μύτης του κορνέ και γεμίστε το με την κρέμα σαντιγί.
- Επαναλάβετε για τα υπόλοιπα σου.
Για την σος σοκολάτας
- Βάλτε τη σοκολάτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια σε μπεν μαρί.
- Προσθέστε το βούτυρο και το μέλι ανακατώνοντας κατά διαστήματα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
- Σταδιακά, προσθέστε το γάλα καθώς ανακατώνετε, μέχρι να έχετε μια απαλή και ζεστή σος.
- Περιχύστε τα προφιτερόλ με τη σος σοκολάτας και σερβίρετε.
Πηγή: spoons.gr