Για να ψηθούν σωστά τα αυγά πρέπει το ασπράδι μόλις να έχει στερεoποιηθεί και ο κρόκος να είναι μελάτος. Το μυστικό είναι να τα ψήσουμε στο φούρνο μέσα σε ρηχά σκεύη πορσελάνης. Η συνταγή που ακολουθεί μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές. Η κλασική είναι τα ψητά αυγά με ζαμπόν και εστραγκόν, αλλά σας δίνουμε και άλλες δύο.
Υλικά για 2
- 2 κ.τ. μαλακό βούτυρο
- 4 αυγά από κότες ελεύθερης βοσκής
- 4 φέτες προσούτο ή ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κλαδάκι εστραγκόν
- 200ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220° και βράστε νερό στο βραστήρα.
Βουτυρώστε δύο ρηχά πιάτα για γκρατέν και σπάστε 2 αυγά στο καθένα.
Πετάξτε πάνω τους τα κομμάτια του προσούτο και του εστραγκόν, την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώστε.
Τοποθετείστε τα μέσα σ’ ένα ταψί και χύστε μέσα το καυτό νερό, να φτάσει μέχρι τη μέση των ρηχών πιάτων.
Κάνουμε ένα μπεν μαρί δηλαδή.
Προσεχτικά, βάλτε τα στο φούρνο και ψήστε τα για 8 λεπτά ή λίγο παραπάνω, αν δε στερεοποιηθούν μέχρι τότε τα ασπράδια.
Σερβίρετε αμέσως.
Μια παραλλαγή είναι να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με στραγγιστό γιαούρτι.
Μπορείτε επίσης να βάλετε λίγα φύλλα ρόκας στον πάτο και να ρίξετε τα αυγά από πάνω και στη συνέχεια το γιαούρτι.
Για περισσότερη τσαχπινιά, ψιλοκόψτε μια μέτρια καυτερή πιπεριά και σοτάρετέ τη σε λίγο βούτυρο.
Μετά ρίξτε τη μαζί με το βούτυρο πάνω στο γιαούρτι.
Συνεχίστε όπως παραπάνω.
Άλλη παραλλαγή με μανιτάρια.
Χρησιμοποιείστε μια ποικιλία από άγρια και καλλιεργημένα μανιτάρια.
Ψιλοκόψτε ας πούμε 200g από βασιλομανίταρα και άσπρα μανιτάρια.
Σοτάρετέ τα σε λίγο βούτυρο και περάστε τα στα σκεύη.
Ρίξτε πάνω τους λίγο τρουφέλαιο, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώστε.
Πασπαλίστε με λίγα κομματάκια μανιτάρια και ψήστε.
Πηγή: spoons.gr