Υλικά για 35 μακαρόν
Για τα μακαρόν
- 250g ψιλοτριμμένα αμύγδαλα
- 350g άχνη ζάχαρη (icing sugar)
- 150g φίνα ζάχαρη(caster sugar)
- 215g ασπράδια
- 5g σκόνη βαφής ζαχαροπλαστικής στην απόχρωση που σας αρέσει (μπεζ, καφέ, κρεμ)
Για τη γέμιση
- 140ml κρέμα γάλακτος (double cream)
- 1 πρέζα εξαιρετικό θαλασσινό αλάτι
- 150g ανάλατο βούτυρο
- 170g άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Για τα μακαρόν
Προθερμάνετε το φούρνο στους 155°.
Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν άσπρα και αφράτα και προσθέστε την ζάχαρη άχνη (icing sugar).
Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να έχετε σκληρές και γυαλιστερές κορφές.
Διπλώστε προσεχτικά τα τριμμένα αμύγδαλα και τη φίνα ζάχαρη (caster sugar) μέσα στις μαρέγκες.
Με μια σπάτουλα, κόψτε και διπλώστε το μίγμα μέχρι που όλα τα στερεά υλικά ενσωματωθούν και το μίγμα είναι απαλό και γυαλιστερό.
Προσθέστε με προσοχή τη σκόνη με το χρώμα που διαλέξατε χωρίς να πολυδουλεύετε το μίγμα.
Μετά περάστε το σ’ ένα κορνέ ζαχαρολαστικής.
Φτιάξτε δίσκους διαμέτρου 2cm πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου επενδεδυμένη με λαδόκολα ή μια επιφάνεια σιλικόνης.
Αφήστε τουλάχιστον 1cm ανάμεσά τους.
Αφήστε τη λαμαρίνα να πέσει από ύψος 30cm πάνω στον πάγκο εργασίας για να αποβάλλει τις μεγάλες φούσκες από αέρα.
Αφήστε τα να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μην κολλάνε στην αφή.
Ψήστε τα στο φούρνο για 15 λεπτά.
Ελέγξτε τα ανασηκώνοντας ένα μακαρόν που βρίσκεται στην άκρη της λαμαρίνας.
Αν δεν κολάει, βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμό τους καθώς κρυώνουν.
Αλλιώς συνεχίστε το ψήσιμο για λίγο ακόμα.
Για να τα γεμίσετε πρέπει να είναι εντελώς κρύα.
Για την καραμέλα
Τοποθετείστε τη ζάχαρη σε μια βαριά κατσαρόλα και αφήστε τη να λιώσει χωρίς να ανακατεύετε.
Μόλις γίνει μια χρυσή καραμέλα, προσθέστε μια κουταλιά βούτυρο και την κρέμα.
Ανακατώστε καλά και μετά αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήστε τη να κρυώσει.
Βάλτε την καραμέλα στο μπλέντερ, προσθέστε το αλάτι και καθώς το δουλεύετε, λίγο λίγο και το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να γίνει μια απαλή, κρεμώδης γέμιση.
Βάλτε λίγη γέμιση σ’ ένα μακαρόν και σκεπάστε τη μ’ ένα άλλο.
Τιπ
Επειδή οι θερμοκρασίες στους οικιακούς φούρνους παίζουν, είναι πιο καλά να ψήσετε τα μακαρόν σε χαμηλότερη θερμοκρασία και για περισσότερο αν χρειαστεί, για να παραμείνουν μαλακά και μαστιχωτά στο κέντρο τους.
Πηγή: spoons.gr