Υλικά για 6
Για τη ζύμη
400g σφολιάτα
30g άχνη ζάχαρη
Για την κρέμα πατισερί
500ml γάλα ημίπαχο
1 φασόλι βανίλιας
100g άχνη ζάχαρη
3 αυγά
50g αλεύρι
300ml κρέμα γάλακτος (double cream)
1 χούφτα αμύγδαλα σπασμένα στο μούλτι
Για τη σος
200g άχνη ζάχαρη
50g αλμυρό βούτυρο
200ml κρέμα γάλακτος (double cream)
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°.
- Κόψτε τη σφολιάτα σε 18 ίσα παραλληλόγραμμα και τοποθετείστε τα πάνω σε λαδόκολλα μέσα σ’ ένα ταψί/λαμαρίνα.
- Καλύψτε τα με μια λαδόκολλα και βάλτε από πάνω τους μια λαμαρίνα.
- Ψήστε τα για 15-20 λεπτά.
- Αφαιρέστε την επάνω λαμαρίνα και τη λαδόκολλα, πασπαλίστε τα με την άχνη ζάχαρη και καραμελώστε τα στο γκριλ για 3-4 λεπτά.
- Αφήστε τα στην άκρη.
Για την κρέμα πατισερί
- Ανοίξτε στα δύο τη βανίλια και πάρτε μ’ ένα μαχαίρι τα σπόρια.
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε το γάλα μαζί με το φασόλι της βανίλιας και τα σπόρια της και βράστε.
- Ρίξτε μέσα τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατώστε.
- Προσθέστε και το αλεύρι και μετά το γάλα με τη βανίλια.
- Ανακατώστε, αφήστε το να βράσει για 3 λεπτά, ανακατώνοντας συνέχεια.
- Χύστε την κρέμα σ’ ένα επίπεδο πιάτο και καλύψτε την με μεμβράνη.
- Προσπαθήστε να αγγίζει η μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας για να μη σχηματιστεί πέτσα.
- Αφήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα.
Όταν έχει κρυώσει καλά, προσθέστε τα καρύδια και ανακατώστε καλά με αυγογδάρτη μέχρι να είναι απαλή.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος για να πήξει και περάστε την ευγενικά στην κρέμα πατισερί.
Γεμίστε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήστε την στην άκρη.
Για τη σος καραμέλας
Βάλτε τη ζάχαρη σ’ ένα τηγάνι και αφήστε τη να λιώσει σε μέτρια φωτιά χωρίς να την ανακατώνετε.
Μόλις γίνει καραμέλα, ρίξτε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και αφήστε την να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
Περάστε την κρέμα πατισερί πάνω σε 12 τεμάχια σφολιάτας και μετά βάλτε το ένα πάνω στο άλλο.
Βάλτε επάνω τους και ακόμα ένα τεμάχιο σφολιάτας και περιχύστε τα με τη σος ή σερβίρετε τη σος στο πλάι.