Είναι τόσο νόστιμο και αρωματικό αυτό το κέικ και είναι το μόνο σχεδόν που φτιάχνει στο σπίτι της η Ελένη, συνάδερφος από τη δουλειά, γιατί είναι το αγαπημένο του γιου της. Ε, το φτιάχνει τέλειο!
Το μυστικό είναι να μην το παραψήσετε και τραγανίσει η κρούστα του από πάνω, γιατί δεν θα είναι τόσο ζουμερό όσο πρέπει και δεν θα δώσει το μάξιμουμ των αρωμάτων του. Δοκιμάστε το, ίσως γίνει το αγαπημένο και της δικής σας οικογένειας. Είναι και νηστίσιμο να ξέρετε… Το απλό και το καθημερινό, αυτό που μπαίνει εύκολα στο οικογενειακό συνταγολόγιο, είναι πάντα ξεχωριστό!
Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι
- 1 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι ή λάιμ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 500γρ. αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 3/4 ποτηριού καρύδια χοντροκοπανισμένα
- Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και λαδώνετε ελαφρά ένα μέτριο ταψάκι.
- Χτυπάτε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη να διαλυθεί η ζάχαρη καλά και προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού, τα ξύσματα και το κονιάκ, συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ανακατεύετε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και το αλάτι και τα προσθέτετε σταδιακά. Κάπου στη μέση σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ολοκληρώνετε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα.
- Τέλος ενσωματώνετε τα καρύδια και αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι. Το ισιώνετε από πάνω και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου. Πρέπει όταν τρυπήσετε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι και το βγάλετε να είναι στεγνό.
- Ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει το κέικ το σερβίρετε πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη.