Η Έλενα Ακρίτα επανέρχεται στον όρο «μισαναπηρισμός» με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για τον μαθητή σε αμαξίδιο που σηκώθηκε για να συμμετάσχει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Με δύο αναρτήσεις στο Facebook, σχολιάζει τον τρόπο παρουσίασης του γεγονότος από τα ΜΜΕ και αναδεικνύει τη δική της εμπειρία ως άτομο με αναπηρία.
Η πρώτη ανάρτηση και το ευχαριστώ στην Χριστίνα Σαρρή
Στην πρώτη της ανάρτηση, η Έλενα Ακρίτα ευχαρίστησε δημόσια την ψυχολόγο Χριστίνα Σαρρή, σημειώνοντας πως «πολύ απλά κατάλαβε».
Παράλληλα, αποκάλυψε πως η ίδια ανήκει στην κοινότητα των ΑμεΑ, καθώς έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη.
Αναλυτικά, η πρώτη της ανάρτηση:
«“Από μία επίσης ανάπηρη, ενοχλημένη με το ίδιο το περιστατικό, αλλά ακόμη περισσότερο με τους σχολιασμούς γύρω από αυτό, εύγε! Ευχαριστούμε που καταλαβαίνετε, αν και μη ανάπηρη, όλους τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια κίνηση μόνο λανθασμένα μηνύματα περνάει”.
Αυτό μου έγραψε η Χριστίνα Σαρρή – christinasarri.com Συγγραφέας, ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία, ΑμεΑ.
Γιατί πολύ απλά κατάλαβε.
Αποτρόπαιος μισαναπηρισμός είναι η εθνικιστική αντίληψη ότι, για να τιμήσεις την πατρίδα πρέπει να είσαι όρθιος. Δεν έχει να κάνει με την ελεύθερη βούληση του ατόμου με αναπηρία, την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει ή τη στήριξη του από οικογένεια, φίλους και ειδικούς – όλα αξιέπαινα και σεβαστά.
Ο μισαναπηρικός τρόπος σκέψης – αυτός που αντιμάχονται εδώ και χρόνια τα ακτιβίστικα αναπηρικά κινήματα – κατηγοριοποιεί τα άτομα σε «ανώτερα» ή «κατώτερα» ανάλογα με την αρτιμέλεια ή την έλλειψή της. Κανονικοποιεί τα ρατσιστικά πρότυπα, ανέχεται τον κακοποιητικό λόγο (κεκές, γκαβός κλπ) και κατατάσσει τους ανθρώπους σε πολίτες Α’ και Β’ κατηγορίας.
Αν δεν παλέψουμε όλοι μαζί για μια συμπεριληπτική κοινωνία που η αγκαλιά της θα μάς χωράει όλους, αν δεν παλέψουμε όλοι μαζί για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ισότητα κι ανθρωπιά, τότε ο μισαναπηρισμός κι ο ρατσισμός θα έχει νικήσει.
Θα μάς έχει νικήσει.
Υ.Γ. Κι εγώ ΑμεΑ είμαι, γιατί εκεί συγκαταλέγονται οι ψυχικές παθήσεις. Με διαγνωσμένη κατάθλιψη. Κι άπειρες φορές έχω πέσει θύμα κακοποιητικού λόγου, “τρελή”, “καταθλιπτικιά”, “ζουρλομανδύας” κι άλλα ρατσιστικά εμέσματα».
Η δεύτερη ανάρτηση και η έννοια της «επιβεβλημένης κανονικότητας»
Στη δεύτερη ανάρτηση της, η δημοσιογράφος και συγγραφέας αναπαρήγαγε την ανάλυση της Χριστίνας Σαρρή, συνοδεύοντάς την με το σχόλιο:
«Μισαναπηρισμός κι επιβεβλημένη “κανονικότητα”. Διαβάστε το με ανοιχτό μυαλό κι ακόμα πιο ανοιχτή καρδιά».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.