Ξεκινούν τις κινητοποιήσεις οι Αγρότες– Πού θα στηθούν τα πρώτα μπλόκα

Την υποστήριξη μιας κομβικής πληθυσμιακής ομάδας που τον έφερε στην εξουσία φαίνεται ότι έχει χάσει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Αλέξης Τσίπρας κορόιδεψε πλήρως και τους αγρότες.

Τους υποσχέθηκε σχεδόν τα πάντα και όχι μόνον δεν τους έδωσε τίποτε, αλλά τους παίρνει και ένα μεγάλο μέρος από τα λιγοστά που είχαν.

Όλοι τον θυμούνται ανεβασμένο στα τρακτέρ να λέει: «Όσο υπάρχει μνημόνιο και Τρόικα προοπτική για τον αγρότη δεν υπάρχει».

Πέρυσι οι αγρότες κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις και απέκλεισαν κεντρικούς οδικούς άξονες. Πέτυχαν λίγα, αλλά έλαβαν υποσχέσεις για αρκετά. Ένα χρόνο μετά διαπιστώνουν ότι η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνον δεν τήρησε σχεδόν καμία από τις υποσχέσεις της αλλά με σειρά μεθοδεύσεων και αποφάσεων τους καθιστά φτωχότερους, σε σημείο που για τη συντριπτική τους πλειοψηφία να τίθεται θέμα επιβίωσης.

Από σήμερα Δευτέρα (23/01) ξεκινούν σχεδόν ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα κινητοποιήσεις, με την πλειοψηφία των αγροτών, ανεξαρτήτων κομματικών προτιμήσεων να δηλώνει απελπισμένη και αποφασισμένη να ανατρέψει τη λαίλαπα που τους έχει χτυπήσει.

Στήνονται τα πρώτα μπλόκα

Το πρώτο μπλόκο αναμένεται να στηθεί στον κόμβο της Μελούνας, λίγο έξω από τη Λάρισα, με τη συμμετοχή αγροτών από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

Έως την Παρασκευή, τα μπλόκα αναμένεται να αναπτυχθούν κατά μήκος του συνόλου σχεδόν των κεντρικών οδικών αξόνων της ηπειρωτικής Ελλάδας προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους από την Πελοπόννησο, ως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής, και την αλλαγή του νέου Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

Στις Σέρρες, αγρότες ξεκινούν από τη Δευτέρα να κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να κινηθούν για να στήσουν μπλόκο στον Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Για τις 11 σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Στη Δυτική Μακεδονία, εκπρόσωποι των μπλόκων που είχαν στηθεί πέρυσι θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις βρίσκονται αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Αιγιαλεία, ο τοπικός αγροτικός σύλλογος έχει προγραμματίσει το πρωί, στις 10:00, συγκέντρωση στην Παιναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια οι αγρότες αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη νέα Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών, όπου εκεί θα αποφασισθεί το αν θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου.

Στην Ηλεία, η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 10:00 στη θέση Λατίφι Αμαλιάδας, που βρίσκεται στη διασταύρωση με την εθνική οδό Πατρών – Πύργου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» έχει αποφασίσει για τις 11:00 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσας.

Ακόμη, έχει αποφασισθεί η παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κεντρικά σημεία σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις τοπικές κοινότητες Κατοχή και το Ευηνοχώρι, που βρίσκονται κοντά στο Μεσολόγγι.

Με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου στις 10:30 το πρωί ξεκινούν τις διαμαρτυρίες τους οι αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών, καθώς και η επιτροπή αγώνα αγροτών του Αρκαλοχωρίου, που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να βγουν με τα τρακτέρ σε μπλόκο, στον κόμβο των Πραιτωρίων, από το πρωί.

Τι ζητάνε οι αγρότες

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά και οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν τους αφήνουν άλλο δρόμο από τις κινητοποιήσεις και ότι παλεύουν για την επιβίωσή τους. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν:

Παράλληλα διαμαρτύρονται γιατί:

Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ της ΕΕ 2014 – 2016, κόπηκε ήδη το 30% των επιδοτήσεων – ενισχύσεων και μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα ξεπεράσουν συνολικά το 60%.

Σχεδιάζονται πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος για το νερό άρδευσης και ύδρευσης, ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους αγροτοκτηνοτρόφους που εξακολουθούν να καλλιεργούν ή να απασχολούνται στην κτηνοτροφία.

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι τα πάγια αγροτικά χαράτσια αντί να μειώνονται αυξάνονται, όπως το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα, στον ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ για το πότισμα των χωραφιών, οι πολύ υψηλές εισφορές για την ασφάλιση της παραγωγής στον ΕΛΓΑ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, την πιστοποίηση των ψεκαστικών, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Από τη δική πλευρά η κυβέρνηση ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνον παρακολουθούσε απαθής αλλά και φόρτωνε με νέες επιβαρύνσεις τους αγρότες, τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι οι αγρότες δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται καθώς είναι προνομιούχοι σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.

Έφτασε μάλιστα ο πρωθυπουργός να πει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ότι περίπου το 95% των αγροτών όχι μόνον θα πληρώσει λιγότερο φόρο από πέρυσι αλλά και ότι θα του επιστραφούν οι όποιες προκαταβολές φόρου τους έχουν κρατηθεί. Φυσικά, αντίστοιχα ήταν και τα επιχειρήματα Κατρούγκαλου για τις περικοπές στις συντάξεις, έως ότου αποκαλυφθεί η αλήθεια, με την εφαρμογή του νόμου.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μόλις χθες Κυριακή (22/01) σε συνέντευξή του στην… αγροτική εφημερίδα «Καθημερινή» προσπάθησε με υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής να πείσει τους αγρότες να μην συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Μεταξύ άλλων είπε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Στην ίδια λογική ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας. Γνωστοποίησε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμιστική παρέμβαση ώστε η πληρωμή των νωπών προϊόντων στους παραγωγούς που σήμερα γίνεται στους οκτώ μήνες να μην ξεπερνά τους δύο μήνες από την πώλησή τους.

newsbomb.gr

Exit mobile version