Η εισαγγελική πρόταση για τη δεύτερη απόπειρα βιασμού στην υπόθεση Φιλιππίδη φέρνει στο προσκήνιο σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της καταγγελίας, ενώ εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τέτοιες υποθέσεις στην Ελλάδα.
Ο εισαγγελέας ζητά απαλλαγή και για τη δεύτερη καταγγελία
Ο εισαγγελέας της έδρας, Ανδρέας Καραφλός, εισηγήθηκε την απαλλαγή του Πέτρου Φιλιππίδη και για τη δεύτερη απόπειρα βιασμού, επικαλούμενος την απουσία κρίσιμων στοιχείων και σοβαρές ασυνέπειες στην καταγγελία.
«Η συγκεκριμένη δικογραφία δεν περιέχει το βασικότερο αποδεικτικό μέσο, την ιατροδικαστική έκθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ανέφερε πως η καταγγέλλουσα παρουσιάζει κενά μνήμης, όπως το ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί τη μάρκα του αυτοκινήτου ή σημαντικές λεπτομέρειες για το σημείο του συμβάντος.
Ο κ. Καραφλός στάθηκε ιδιαίτερα στις αντιφάσεις της μαρτυρίας, τονίζοντας πως η καταγγέλλουσα δεν ήταν αδύναμη, αλλά «πολύ δυναμική». Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ήταν δύσκολο κάποιος να της επιβάλει πράξη βίας, όπως να της κατεβάσει το κεφάλι ή να πλησιάσει σε τόσο κοντινή απόσταση», λόγω της αντίστασής της.
Περί αμφιβολιών και αδύναμης τεκμηρίωσης
Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στα κενά της κατάθεσης. Όπως είπε:
«Δεν θυμάται καν τη μάρκα του αυτοκινήτου. Πώς θα προχωρήσουμε σε αξιολόγηση των ισχυρισμών της, όταν λείπουν βασικά στοιχεία για τον τόπο και τον τρόπο; Αν δεν γνωρίζει καν το όχημα, πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε αν όλα αυτά που περιγράφει ανταποκρίνονται στην αλήθεια;»
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 26 αντιφάσεις στις καταθέσεις της, γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί από το δικαστήριο.
«Βιαστής για γέλια» και τα όρια του metoo
Ο Ανδρέας Καραφλός χαρακτήρισε τον Φιλιππίδη «βιαστή για γέλια», υπονοώντας ότι η περιγραφή της πράξης από την καταγγέλλουσα δεν συνάδει με εικόνα σοβαρής επίθεσης.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το περιστατικό ενδεχομένως να αγγίζει περισσότερο την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, παρά μια απόπειρα βιασμού, όπως έχει αποδοθεί.
«Εδώ στην Ελλάδα έχουμε φτάσει να χαρακτηρίζονται όλα ως βιασμοί. Σαν λαός πώς το βλέπετε; Αν, για παράδειγμα, υπάρξει επαφή με γυμνό σώμα, αμέσως μιλάμε για βιασμό και 15 χρόνια φυλακή! Στην Αυστρία, για να σας δώσω μια σύγκριση, η ολοκλήρωση στο στήθος μιας γυναίκας θεωρείται ήσσονος σημασίας πράξη. Εδώ, όμως, όλα βαπτίζονται βιασμός», σχολίασε.
Κριτική στάση απέναντι στο metoo
Ο εισαγγελέας, χωρίς να απορρίπτει το κίνημα metoo, υπογράμμισε την ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης κάθε περίπτωσης, δηλώνοντας:
«Δεν απαγορεύεται να βλέπουμε όρια και κινδύνους που εγκυμονεί το metoo».
Αναφέρθηκε και σε άρθρο από τη Γαλλία που θέτει αντίστοιχους προβληματισμούς. Υπογράμμισε τη σημασία της λογικής και της αντικειμενικότητας κατά την απονομή της Δικαιοσύνης.
«Πρέπει να πιστεύουμε στα θύματα βασιζόμενοι στο λόγο τους και μόνο» είπε ο εισαγγελέας.
«Προσωπικότητες στιγματίζουν ονόματα. Καλείται ο καθένας να διαλέξει στρατόπεδα αλλιώς θα κατηγορηθεί για συνενοχή» πρόσθεσε ο κ. Καραφλός, καταλήγοντας: «σας καλώ να αποδώσετε δίκαιο, αντικειμενικά, με παρρησία, με τη λογική».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.