Βασιλόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο – Η συνταγή που ξεχωρίζει
Μια μοναδική συνταγή για βασιλόπιτα, γεμάτη αρώματα μαχλεπιού, μαστίχας και φρέσκιας μαγιάς, που θα γίνει η τέλεια γλυκιά ανάμνηση των γιορτών. Αν αναζητάτε την ιδανική επιλογή για να ολοκληρώσετε το γιορτινό σας τραπέζι, αυτή η βασιλόπιτα είναι η απάντηση. Εξάλλου, αν συνοδεύεται και από ένα τυχερό φλουρί, τότε σίγουρα θα γίνει αξέχαστη!
Μια γεύση που θυμίζει παράδοση
Αυτή η πολίτικη συνταγή είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό γλυκό. Η μαστιχωτή υφή της, η πλούσια γεύση της και τα αρώματά της μας ταξιδεύουν στις παραδόσεις της Κωνσταντινούπολης. Ακόμα κι αν το φλουρί δε βρεθεί στο κομμάτι σας, η εμπειρία της γεύσης θα σας αποζημιώσει.
Υλικά για την τέλεια βασιλόπιτα
Για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα χρειαστείτε τα εξής:
– 100 γρ. βούτυρο (σε κύβους)
– 50 γρ. γάλα φρέσκο (πλήρες)
– 125 γρ. ζάχαρη
– 50 γρ. νερό
– 40 γρ. νωπή μαγιά ή 16 γρ. ξερή (2 φακελάκια)
– 3 αυγά μικρά & 1 ακόμα για επάλειψη
– 1 κ.γ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
– 1/2 κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη)
– 500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
– Μαύρο και λευκό σουσάμι για πασπάλισμα
Οδηγίες παρασκευής
1. Σε κατσαρολάκι, ζεστάνετε το βούτυρο με το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Αποσύρετε πριν ζεσταθεί υπερβολικά.
2. Ζεστάνετε το νερό ελαφρώς και διαλύστε τη μαγιά.
3. Σε μπολ, χτυπήστε τα αυγά και ενώστε τα με το μείγμα βουτύρου, το μείγμα μαγιάς, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακατέψτε καλά.
4. Μεταφέρετε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέστε το αλεύρι. Ζυμώστε με γάντζο για 10-12 λεπτά. Εάν ζυμώσετε με τα χέρια, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
5. Βουτυρώστε ένα μπολ, πλάστε τη ζύμη σε μπάλα, χαράξτε έναν σταυρό στην επιφάνειά της και αφήστε τη σε ζεστό περιβάλλον για 2-3 ώρες να φουσκώσει.
6. Μετά, απλώστε τη ζύμη σε ταψί (28 εκ.) με λαδόκολλα, πιέστε να απλωθεί και αφήστε τη να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα.
Ψήσιμο και τελικό αποτέλεσμα
– Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
– Αλείψτε προσεκτικά την επιφάνεια της ζύμης με αυγό, ανακατεμένο με λίγο γάλα ή νερό.
– Πασπαλίστε με μαύρο και λευκό σουσάμι.
– Ψήστε για περίπου 1 ώρα. Εάν δείτε ότι η πίτα παίρνει γρήγορα χρώμα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160°C.
Το φλουρί στο σωστό σημείο
Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα και κρυώσει, τοποθετήστε το φλουρί στην πίσω πλευρά της, μπήγοντάς το κάθετα.
Μικρό μυστικό για τέλεια γεύση
Προτιμήστε μαστίχα σε κρυστάλλους και κοπανίστε τους στο γουδί με λίγη ζάχαρη για να μην κολλάνε. Έτσι, θα διατηρηθεί αναλλοίωτη η αυθεντική γεύση της.
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!
Δείτε και άλλες συνταγές στο site του Στέλιου Παρλιάρου