Η απώλεια της Ιωάννας – Αγαθής Κατέχη, μιας νέας Ελληνοαμερικανίδας γυναικολόγου, σκόρπισε βαθιά θλίψη στην Ομογένεια της Νέας Υόρκης. Η Ιωάννα, μόλις 28 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο NYU το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου.
Προσφορά στην κοινότητα από τα μαθητικά της χρόνια
Η Ιωάννα δεν ήταν μόνο μια διακεκριμένη επιστήμονας, αλλά και μια δραστήρια παρουσία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ήταν απόφοιτη –και μάλιστα αριστούχος (Valedictorian)– του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας το 2014, ενώ συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στη ζωή του σχολείου και της κοινότητας ακόμα και μετά την αποφοίτησή της.
Συμμετείχε σε συλλόγους, σε παρελάσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σύνδεσή της με τις ρίζες της. Σύμφωνα με την Αυγερινή Κατέχη, πρώην πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής της Παρέλασης, η Ιωάννα είχε διακριθεί ως α’ αναπληρωματική στον διαγωνισμό «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία», ενώ παρέμεινε ενεργή και τα επόμενα χρόνια για να στηρίξει το έργο της Επιτροπής.
Αγαπητή από όλους για τον χαρακτήρα της
«Ήταν το καλύτερο παιδί που είχα γνωρίσει. Πολύ έξυπνη, πολύ ταπεινή. Δεν είχε κάτι κακό να πει για κανέναν, πάντα με το χαμόγελο, πάντα πρόθυμη να βοηθήσει. Ήταν ένα μοναδικό πλάσμα και η απώλεια είναι ανυπολόγιστη για την οικογένεια και όλους εμάς που τη γνωρίζαμε. Ειλικρινά, δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω τι έχει συμβεί», δήλωσε συγκινημένη η Αυγερινή Κατέχη.
Η Ιωάννα συμμετείχε και στις δράσεις του Συλλόγου Ερεικουσίων, με τον οποίο την ένωνε η κοινή καταγωγή, πάντα με διάθεση προσφοράς και συνεργασίας.
Πορεία με πολλές υποσχέσεις στην ιατρική
Η επαγγελματική της διαδρομή φανέρωνε μια ιδιαίτερα ταλαντούχα γιατρό με αγάπη για τη Γυναικολογία. Είχε αποφοιτήσει με άριστα από την Ιατρική Σχολή και τα τελευταία δύο χρόνια έκανε την πρακτική της στο «NYU Grossman Long Island School of Medicine» ως μαιευτήρας-γυναικολόγος, με σκοπό να αφοσιωθεί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Η οικογένεια και οι φίλοι της τη θυμούνται με αγάπη
Η Ιωάννα Κατέχη αφήνει πίσω της τους γονείς της, Γεώργιο και Μαρία, την αδελφή της Ευγενία, καθώς και τους παππούδες και τις γιαγιάδες της: Σπύρο και Ευγενία Εξάρχου, Βασίλειο και Ιωάννα Κατέχη. Μαζί τους, θα την κρατούν ζωντανή στη μνήμη και οι θείοι, οι θείες, τα ξαδέλφια και οι πολυάριθμοι φίλοι της, που τη γνώρισαν ως ένα πρόσωπο γεμάτο καλοσύνη, καλλιέργεια και διάθεση προσφοράς.
Η εξόδιος ακολουθία και η επιθυμία της οικογένειας
Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στις 10:00 π.μ., στον ιερό ναό Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου, στη διεύθυνση 22-30 33rd Street, Astoria, Νέα Υόρκη. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery», 7202 Astoria Blvd S, East Elmhurst.
Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί να γίνουν δωρεές στη μνήμη της στο Ελληνικό Τμήμα του Ronald McDonald House.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.