Ο Βαρδινογιάννης και η Motor Oil προχωρούν στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά έργα στην Ελλάδα, ύστερα από θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η επένδυση στην Εύβοια ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Πράσινο φως για το αιολικό – μαμούθ των 500 MW
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη του έργου αιολικού πάρκου 500 MW στην Εύβοια, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Motor Oil με την πορτογαλική EDPR. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Από το 2021, η επένδυση είχε βρεθεί αντιμέτωπη με προσφυγές από δήμους της Εύβοιας και ομάδες πολιτών, που αντιδρούσαν στους περιβαλλοντικούς όρους για την υλοποίηση των 354 MW του έργου. Οι δήμοι Κύμης-Αλιβερίου, Ερέτριας και Διρφύων-Μεσσαπίων εστίαζαν τις ενστάσεις τους στις επιπτώσεις του έργου στο ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της περιοχής, η οποία λόγω του ισχυρού αιολικού της δυναμικού αποτελεί σημείο αναφοράς για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η συνεργασία μεταξύ EDPR και Ελλάκτωρ είχε ξεκινήσει από το 2019 και μεταφέρθηκε στη Motor Oil όταν εκείνη εξαγόρασε την Άνεμος πριν από τρία χρόνια.
Με αυτή τη συμφωνία, ο όμιλος Βαρδινογιάννη ενίσχυσε αποφασιστικά τη θέση του στον τομέα των ΑΠΕ. Το έργο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και για την υλοποίησή του θα απαιτηθεί επικαιροποίηση της άδειας, καθώς αρχικά είχε προβλεφθεί να συνδεθεί με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Γέροντα. Πλέον, η νέα απόφαση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει τη σύνδεση με το ΚΥΤ της Λάρυμνας.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκαθαρίζει το τοπίο
Με δύο αποφάσεις (159-165/2024), το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως από πολίτες και φορείς της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας που στρέφονταν κατά των περιβαλλοντικών εγκρίσεων τεσσάρων ΑΣΠΗΕ στην Κεντρική Εύβοια και ενός συγκροτήματος πέντε σταθμών στη Νότια Εύβοια.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υφίστανται παραβιάσεις στη νομοθεσία για το περιβάλλον, τη δασική προστασία ή τον χωροταξικό σχεδιασμό. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι οι επίμαχες περιοχές του δικτύου Natura 2000 δεν απειλούνται από την ανάπτυξη των έργων.
Στόχος: δυναμική παρουσία στις ΑΠΕ
Ο όμιλος Motor Oil έχει επιταχύνει τις επενδύσεις του στον τομέα των ΑΠΕ, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό του από 279 MW το 2021, σε 837 MW σήμερα, με απώτερο στόχο την επίτευξη 2 GW έως το 2030.
Μόλις πρόσφατα, η εταιρεία εξασφάλισε όρους σύνδεσης για έργα 300 MW της UNAGI, στην οποία η Motor Oil απέκτησε το 50% ενός χαρτοφυλακίου ισχύος 1,9 GW. Τα έργα αυτά θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Η EDPR από την πλευρά της έχει σε φάση κατασκευής τρία αιολικά έργα συνολικής ισχύος 102 MW, με το πρώτο (45 MW) να λειτουργεί ήδη στη Μαλεσίνα. Οι Πορτογάλοι σχεδιάζουν νέα έργα 500 MW στην Ελλάδα εντός πενταετίας, επενδύοντας περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Σε διεθνές επίπεδο, η EDPR σκοπεύει να αναπτύξει 17 GW έργων ΑΠΕ, σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ μέσω της Ocean Winds (σε συνεργασία με την Engie) δραστηριοποιείται και στα υπεράκτια αιολικά, με σύμπραξη στην Ελλάδα με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ανοίγει η αγορά του υδρογόνου
Η Motor Oil συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ephyra, με στόχο τη δημιουργία μονάδας ηλεκτρόλυσης ισχύος 30 MW στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 24,4 εκατ. ευρώ, θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ μέσω του Clean Hydrogen Partnership. Η παραγωγή αναμένεται να φτάνει τους 4.500 τόνους υδρογόνου ετησίως και το έργο συντονίζεται από τη Motor Oil σε συνεργασία με δέκα εταίρους από επτά ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, διευθυντής ευρωπαϊκών θεμάτων της Motor Oil, δήλωσε:
«Το Ephyra έχει λάβει μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Horizon Europe και του Clean Hydrogen Partnership».
Πράσινη μετάβαση με τεχνολογική καινοτομία
Ο επικεφαλής εναλλακτικών καυσίμων της Motor Oil, Γιώργος Μητκίδης, ανέφερε πως το Ephyra καθορίζει την πορεία προς ανταγωνιστική παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μέσω τεχνολογικών λύσεων και της έννοιας της βιομηχανικής συμβίωσης.
Το έργο αξιοποιεί και άλλες πρωτοβουλίες της εταιρείας, όπως το Blue Med και το TRIERES, που στοχεύουν στη δημιουργία μικρής κοιλάδας υδρογόνου και πιλοτικής αγοράς. Η Motor Oil έχει ήδη ιδρύσει κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ για την υλοποίηση τέτοιων πρότζεκτ.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρά και η δημιουργία δύο σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου: στους Αγίους Θεοδώρους και στην Ακράτα, με συνολικό κόστος 3,5 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδότηση 50%.
Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν επιδιώκονται άμεσα κέρδη από αυτές τις επενδύσεις, αλλά η ωρίμανση της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα.
Το σύστημα λειτουργίας του Ephyra
Το έργο Ephyra περιλαμβάνει παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου με ηλεκτρόλυση στο διυλιστήριο της Motor Oil, στο πλαίσιο του σχεδίου TRIERES. Το υδρογόνο θα μεταφέρεται με φιάλες ή αγωγούς σε τοπικές βιομηχανίες και ενδέχεται να ενταχθεί και στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Ένα μέρος του θα μετατρέπεται σε συνθετικά και ανανεώσιμα καύσιμα.
Ο κ. Μητκίδης τόνισε ότι στόχος είναι η διεύρυνση της αγοράς υδρογόνου με παράλληλη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τελικού προϊόντος. Το κόστος του πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη σήμερα ανέρχεται στα 4,5 ευρώ/κιλό, έναντι 1 ευρώ/κιλό για το γκρι υδρογόνο.
Η ηλεκτρόλυση βασίζεται στη διάσπαση του νερού με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η θυγατρική ΜΟRE αναλαμβάνει τη διαχείριση της πράσινης ενέργειας μέσω συμβολαίων PPA και έργων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Η ενέργεια θα αντλείται και από σύστημα αξιοποίησης απορριπτόμενης ενέργειας στις εγκαταστάσεις, μειώνοντας το συνολικό κόστος παραγωγής. Η διάθεση του υδρογόνου θα γίνεται τόσο για εσωτερική χρήση στη Motor Oil όσο και σε εξωτερικούς καταναλωτές μέσω ειδικών φιαλών και βυτιοφόρων.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.