Μια από τις πιο συγκλονιστικές τραγωδίες που έζησε η ελληνική ύπαιθρος εκτυλίχθηκε σε ένα ήσυχο χωριό της Ναυπακτίας, όταν το μνημόσυνο για έναν συγχωριανό μετατράπηκε σε μαζική δηλητηρίαση με 17 νεκρούς. Όλα ξεκίνησαν με τα καθιερωμένα κόλλυβα. Αυτό που κανείς δεν ήξερε ήταν ότι στη θέση της ζάχαρης είχε μπει θανατηφόρο παραθείο.
Το μνημόσυνο που κατέληξε σε μαζική τραγωδία
Η τραγωδία σημειώθηκε στο χωριό Στύλια, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, όπου συγγενείς και φίλοι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Νικόλαου Αποστολόπουλου. Όπως συνηθίζεται, μετά τη λειτουργία μοιράστηκαν κόλλυβα στους παρευρισκόμενους.
Περίπου μία ώρα αργότερα, άρχισαν τα πρώτα σοκαριστικά συμπτώματα. Από τους περίπου 150 ανθρώπους που παραβρέθηκαν, πάνω από 90 υπέστησαν δηλητηρίαση. Οι 17 από αυτούς κατέληξαν από πνευμονικό οίδημα.
«Όλο το χωριό ήταν εκεί. Μοιράστηκαν από δίσκο τα κόλλυβα και όταν σχόλασε η εκκλησία άλλοι πήγαν στα σπίτια τους και άλλοι στο καφενείο… Σ’ ένα καφενείο πήγα κι εγώ μαζί με άλλους χωριανούς. Ξαφνικά ένιωσα τη γλώσσα μου να μπερδεύεται, μου ήρθε σκοτοδίνη, άρχισα να νιώθω πόνους που μεγάλωναν διαρκώς, κρατήθηκα να μην πέσω… Είχα φάγει από τους πρώτους κόλλυβα, ένιωσα πρώτος το δηλητήριο! Με έσωσε ο εμετός που έκαμα…», αφηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Κουκούτσης, ένας από τους λίγους επιζώντες.
«Στα καφενεία άλλοι που επίσης είχαν φάει κόλλυβα, έπεφταν σαν ζαλισμένα κοτόπουλα, ενώ από τα σπίτια του χωριού ακούγονταν ξεφωνητά και επικλήσεις για βοήθεια. Ποιος να την προσφέρει;».
Απροετοίμαστοι για μια τέτοια κρίση
Το χωριό δεν διέθετε γιατρό, και οι ελπίδες στράφηκαν σε γειτονικούς οικισμούς. Όμως το οδικό δίκτυο ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και η τοποθεσία απομονωμένη. Οι κάτοικοι που ξεκίνησαν για τη Σύμη, με σκοπό να καλέσουν τον κοινοτικό γιατρό, δεν πρόλαβαν να φτάσουν.
Αρκετοί κατέρρευσαν από φρικτούς πόνους λίγο μετά την αναχώρησή τους. Ο Τύπος της εποχής περιέγραψε την προσπάθειά τους ως «σπαρακτική λιτανεία».
Ελικόπτερα φτάνουν για να σώσουν όσους μπορούν
Το τηλεφώνημα στο Υπουργείο Πρόνοιας ήταν ξεκάθαρο: «Οι κάτοικοι του χωριού μας πεθαίνουν. Βοήθεια!». Δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν από την Ελευσίνα και μετέφεραν 39 δηλητηριασμένους στο νοσοκομείο της Πάτρας, παρά τους ισχυρούς ανέμους που δυσχέραναν την επιχείρηση.
Ο γιατρός Αν. Σιδέρης που έσπευσε στη Στύλια, περιέγραψε: «Ήταν τρομερό. Όταν έφτασα, το χωριό ήταν γεμάτο θρήνο. Πενήντα άτομα ήταν σε κωματώδη κατάσταση. Ενέσεις, άνθρακας, τεχνητές αναπνοές, πλύσεις στομάχων, όλα χρησιμοποιήθηκαν. Κάναμε πάνω από 700 ενέσεις».
Αφόρητος πόνος στο νοσοκομείο
Οι σκηνές στο νοσοκομείο της Πάτρας ήταν σπαρακτικές. Η Χρυσούλα Αποστολοπούλου έχασε δύο παιδιά της. «Η Ελευθερία και ο Αριστείδης μου παραπονέθηκαν για πόνους στην κοιλιά. Πέθαναν στην αγκαλιά μου», είπε με δάκρυα στα μάτια.
«Όταν τελείωσε το μνημόσυνο, ο νεωκόρος μας μοίρασε τα κόλλυβα. Όλοι πήραμε. Μετά από λίγο, το κοριτσάκι μου, η Ελευθερία, μου είπε: ”Μητέρα με πονάει η κοιλιά μου!”. Δεν έδωσα σημασία στα λόγια της. Σχεδόν ταυτόχρονα, τα ίδια λόγια μου είπε και ο Αριστείδης μου. Φύγαμε αμέσως και πήγαμε στο σπίτι, όπου τους έβρασα ρίγανη. Μα σε λίγο, πρώτος το Αριστείδης και μετά η Ελευθερία μου ξεψύχησαν στην αγκαλιά μου».
Ο 38χρονος Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος έχασε και τα τρία του παιδιά και τη σύζυγό του. «Θέλω τα παιδάκια μου και τη γυναικούλα μου», ούρλιαζε χτυπώντας το κεφάλι του στο σίδερο του κρεβατιού. Θρηνούσε την Αρετή, τον Θανάση, την Αγγελική και την αγαπημένη του Βασιλική.
Η τραγική σύγχυση που οδήγησε στον θάνατο
Η τραγωδία οφειλόταν σε ένα απίστευτο λάθος. Ο εισαγγελέας Μεσολογγίου διέταξε τη σύλληψη της Γιαννούλας Αποστολοπούλου και των παιδιών της, Κατερίνας και Γρηγόρη. Ο τελευταίος είχε αγοράσει παραθείο για τα χωράφια του, αλλά το μπέρδεψε με ζάχαρη, την οποία και χρησιμοποίησαν στα κόλλυβα.
Το Τριμελές Εφετείο της Πάτρας τον καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Μετά την τραγωδία αυτή, απαγορεύτηκε η χρήση και εμπορία του παραθείου σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.