Τόνος σε κονσέρβα: Τρόμος στην αγορά – Φόβοι για «γενικευμένη μόλυνση» λόγω υδραργύρου

Τόνος κονσέρβα

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα επίπεδα υδραργύρου στον τόνο σε κονσέρβα και τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Οι οργανώσεις καλούν σε άμεση λήψη μέτρων από τις δημόσιες Αρχές και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, προτείνοντας κυρίως τη μείωση των επιτρεπόμενων ορίων για τον υδράργυρο.

Εκτεταμένη Μόλυνση Υδραργύρου στον Τόνο

Η Bloom πραγματοποίησε δειγματοληψία σε 148 κουτιά κονσέρβας τόνου από πέντε ευρωπαϊκές χώρες – Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία – τα οποία ελέγχθηκαν από ανεξάρτητο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά, καθώς και τα 148 δείγματα περιείχαν υδράργυρο, με το 50% αυτών να υπερβαίνει το όριο των 0,3 mg/kg που έχει τεθεί για άλλα είδη ψαριών. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό το όριο δεν επαρκεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς τα επίπεδα υδραργύρου στον τόνο είναι συχνά τριπλάσια από αυτό το όριο.

Τα Ισχύοντα Όρια και η Ανάγκη για Αυστηρότερα Μέτρα

Στην Ευρώπη, το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο υδραργύρου για τον τόνο είναι 1 mg/kg, ένα επίπεδο που, όπως τονίζουν οι οργανώσεις, έχει καθοριστεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης και όχι με γνώμονα τον κίνδυνο για την υγεία. «Αυτό το όριο επιτρέπει την κυκλοφορία του 95% των τόνων στην αγορά, ανεξάρτητα από τα επίπεδα μόλυνσης», αναφέρεται στην έκθεση. Η διαφορά αυτή καθιστά τον τόνο ένα από τα πιο μολυσμένα είδη, με ανώτατη ανοχή σε υδράργυρο τριπλάσια από εκείνη άλλων ψαριών. Οι οργανώσεις τονίζουν ότι «δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός λόγος που να δικαιολογεί αυτή την απόκλιση», καθώς ο υδράργυρος είναι τοξικός ανεξάρτητα από τη μορφή του ψαριού.

Ο Κίνδυνος του Υδραργύρου για την Υγεία

Ο υδράργυρος προέρχεται κυρίως από βιομηχανικές εκπομπές, όπως από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς άνθρακα, και ταξινομείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μεταξύ των δέκα πιο επικίνδυνων ουσιών για τη δημόσια υγεία. Στον ωκεανό, μετατρέπεται από βακτήρια σε μεθυλυδράργυρο, μια μορφή ακόμα πιο τοξική. «Ο στοιχειώδης υδράργυρος και ο μεθυλυδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικοί για το νευρικό σύστημα, προκαλώντας νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές» σημειώνει ο ΠΟΥ. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη γνωστική και ψυχική υγεία, κυρίως σε παιδιά και εγκύους.

Αίτημα για Άμεση Παρέμβαση και Αυστηρότερες Ρυθμίσεις

Οι οργανώσεις ζητούν να ληφθούν επείγοντα μέτρα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας». Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει το αυστηρότερο όριο των 0,3 mg/kg που ισχύει για άλλα ψάρια. «Πρέπει οι δημόσιες Αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις ώστε οι διανομείς να μη διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα που υπερβαίνουν αυτό το όριο», δηλώνει η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch.

Το αίτημα των οργανώσεων για μείωση των ορίων υδραργύρου στον τόνο φαίνεται επιτακτικό, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση ότι τα επίπεδα υδραργύρου θα ελέγχονται και θα περιορίζονται στα προϊόντα διατροφής.

Exit mobile version