Η Βερδικούσα της Λάρισας δεν ξεχωρίζει μόνο για το φυσικό της κάλλος και την εντυπωσιακή θέα προς τον Όλυμπο. Το ορεινό αυτό χωριό έχει γίνει γνωστό πανελλαδικά για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο: αποτελεί την πιο «πολύτεκνη» κοινότητα στην Ελλάδα, με οικογένειες που μετρούν ακόμα και δεκαέξι παιδιά!
Το χωριό που αγαπά τις μεγάλες οικογένειες
Στη Βερδικούσα, όταν λέμε “πολύτεκνοι”, δεν εννοούμε απλώς 4 ή 5 παιδιά. Εδώ υπάρχουν οικογένειες με 10, 12, ακόμα και 16 παιδιά! Και δεν είναι μόνο αυτό: μερικοί κάτοικοι έχουν αποκτήσει περισσότερα από 40 εγγόνια! Ορισμένοι αποδίδουν αυτό το μοναδικό φαινόμενο στην επίδραση του Ιουλιανού ημερολογίου, το οποίο διατηρείται από σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, μαζί με τα πιο παραδοσιακά ήθη και έθιμα που προάγουν τη δημιουργία μεγάλων οικογενειών.
Το χωριό απλώνεται στα 850-930 μέτρα υψόμετρο, στα Αντιχάσια Όρη, και υπάγεται στον Δήμο Ελασσόνας, μόλις 25 χλμ. από την έδρα του. Η κύρια ασχολία των κατοίκων παραμένει η γεωργία, η κτηνοτροφία και η υλοτομία, με τα τοπικά προϊόντα όπως τα φασόλια, τα μήλα, τα κεράσια και τα κάστανα να θεωρούνται εξαιρετικά. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο Νιβατό, ένα κρεμώδες κατσικίσιο τυρί που παράγεται στην περιοχή.
Λίγα λόγια για την ιστορία της Βερδικούσας
Η ίδρυση της Βερδικούσας τοποθετείται στα Βυζαντινά ή στα πρώιμα Οθωμανικά χρόνια, μετά από ένωση μικρότερων οικισμών. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος είναι η σύνθεση των λατινικών λέξεων “verde” (πράσινος) και “gussa” (αυχένας), δηλαδή “πράσινος λαιμός” ή “πράσινη διάβαση”.
Κατά την Τουρκοκρατία, η Βερδικούσα ήταν στρατηγικό πέρασμα για τους κλεφταρματολούς από τον Όλυμπο στην Πίνδο, ενώ διατηρήθηκε η αντιστασιακή της παράδοση και στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, με αποτέλεσμα την καταστροφή της από τους κατακτητές και τον θάνατο πολλών κατοίκων της.
Ένα χωριό που κρατάει τη ζωντάνια του
Παρότι στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν σε Γερμανία και Αυστραλία, οι περισσότεροι επέστρεψαν στον τόπο τους. Σήμερα, η Βερδικούσα είναι ένα ζωντανό χωριό με περισσότερους από 1.000 μόνιμους κατοίκους.
Η κεντρική πλατεία του χωριού, με τις ταβέρνες και τα καφενεία, αποτελεί το σημείο εκκίνησης για κάθε επισκέπτη. Η βόλτα μπορεί να συνεχιστεί προς τα Πλατάνια και το παλιό πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές εκκλησίες και εξωκκλήσια, με τον ναό του Προφήτη Ηλία να ξεχωρίζει.
Το μεγαλύτερο πανηγύρι της χρονιάς
Στις 20 Ιουλίου, ημέρα του Προφήτη Ηλία, διοργανώνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του χωριού. Είναι ένα γεγονός που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και αποτελεί ζωντανή απόδειξη της συλλογικότητας και της τοπικής ταυτότητας της Βερδικούσας.
Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το Παλιό Μοναστήρι στο Μετόχι, αλλά και η τοποθεσία “Σταυρός”, με τον σταυρό που τοποθέτησε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Στην περιοχή “Πύργος”, βρίσκεται ένα σπήλαιο με την αγιογραφία του Προφήτη Ηλία, προσθέτοντας μυσταγωγία στο φυσικό τοπίο.
Το δάσος της Μαμαλής είναι ένας φυσικός θησαυρός
Ακριβώς πάνω από το χωριό απλώνεται το δάσος της Μαμαλής – ένα εντυπωσιακό δάσος οξιάς, που ειδικά το φθινόπωρο γίνεται πίνακας ζωγραφικής. Οι περιπατητές και οι φυσιολάτρες μπορούν να απολαύσουν τα μονοπάτια, τα ξύλινα κιόσκια και τις παραδοσιακές πηγές που αναβλύζουν μέσα στο πράσινο.
Το δάσος καλύπτει 15.000 στρέμματα και είναι προστατευόμενο από το δίκτυο NATURA 2000, καθώς φιλοξενεί σπάνια είδη άγριας ζωής. Στην κορυφή του βουνού ο επισκέπτης μπορεί να δει το παλιό τουρκικό φυλάκιο, γνωστό και ως “Καζάρμα”, ενώ τους θερινούς μήνες το Mamali Enduro Camp μετατρέπει τη φύση σε πεδίο κατασκήνωσης και περιπέτειας, προσελκύοντας ντόπιους και επισκέπτες.
Δείτε εικόνες από το χωριό
Πηγή: Visit Thessaly – φωτο: Ηρακλής Μήλας
Πηγή: onlarissa.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.