Το «πλύσιμο» βρόμικου χρήματος φαίνεται να βρίσκει ιδανικό καταφύγιο στον χώρο της εστίασης, με επιχειρήσεις όπως καφετέριες, φούρνοι και εστιατόρια να χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. Οι αρχές εντοπίζουν ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις όπου το φαινομενικά νόμιμο επιχειρείν κρύβει δραστηριότητες εγκληματικών κυκλωμάτων.
Έφοδοι του ΣΔΟΕ σε καφετέριες και φούρνους
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, βασιζόμενοι σε πληροφορίες αλλά και καταγγελίες, πολλές από τις οποίες προέρχονται από ανταγωνιστές. Στόχος είναι η αποκάλυψη περιπτώσεων ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που φτάνει σε εκατομμύρια ευρώ.
Οι έρευνες εστιάζουν σε αλυσίδες καφέ, εστιατορίων, φούρνων και ψητοπωλείων που λειτουργούν ως “πλυντήρια”, με τη ρευστότητα και τη χρήση μετρητών να βοηθούν στη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων – κυρίως από διακίνηση ναρκωτικών. Οι περισσότερες συναλλαγές φαίνεται να γίνονται με μετρητά, με έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων για εικονικές πωλήσεις, ώστε να εμφανίζονται υψηλοί τζίροι που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική πελατεία.
«Κόβουν όσες αποδείξεις θέλουν για ανύπαρκτες πωλήσεις αφού είναι δύσκολο να ελεγχθεί η πελατεία τους. Έτσι εμφανίζονται να κάνουν μεγάλους τζίρους και με τη μέθοδο αυτή καταφέρνουν να ασπρίσουν το μαύρο χρήμα» αναφέρει στέλεχος με εμπειρία στους φορολογικούς ελέγχους.
«Μπροστινοί» και χρέη στην αγορά
Σχεδόν πάντα, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων είναι απλώς «μπροστινοί», δηλαδή άτομα που δρουν για λογαριασμό τρίτων. Οι εταιρείες κλείνουν σύντομα, αφήνοντας πίσω τους απλήρωτους φόρους, εισφορές και προμηθευτές. Οι ελεγκτές ξεκίνησαν να ερευνούν μετά από πλήθος καταγγελιών για ύποπτη οικονομική δραστηριότητα σε διάφορα είδη επιχειρήσεων εστίασης και ζαχαροπλαστικής.
Πώς οργανώνεται το σχήμα
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, οι δράστες ξεκινούν συνήθως με τη σύσταση μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) με ελάχιστο κεφάλαιο. Στη συνέχεια, στήνουν σε χρόνο-ρεκόρ αρκετές επιχειρήσεις – καφέ, εστιατόρια, φούρνους – χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Η αγορά εστίασης θεωρείται ιδανική λόγω της αδυναμίας των αρχών να ελέγξουν με ακρίβεια αν οι πωλήσεις είναι πραγματικές. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να κόψουν όσες αποδείξεις θέλουν, παρουσιάζοντας ανύπαρκτα έσοδα που νομιμοποιούν τα χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.
Ένα παράδειγμα ξεπλύματος
Ένα κατάστημα μπορεί να έχει στην πραγματικότητα έσοδα 3.000 ευρώ τον μήνα, όμως δηλώνει στην Εφορία 10.000 ευρώ. Έτσι, «ξεπλένονται» 7.000 ευρώ κάθε μήνα, τα οποία πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές ακινήτων, πολυτελών αυτοκινήτων ή σκαφών – εμφανώς νόμιμες πράξεις, βασισμένες όμως σε «καθαρισμένα» χρήματα.
Οι επιχειρήσεις κλείνουν όσο γρήγορα ανοίγουν
Η πρακτική αυτή επιτρέπει τη νομιμοποίηση μεγάλων ποσών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, πίσω από τη βιτρίνα μπορεί να βρίσκεται ο ίδιος ο επιχειρηματίας που επιθυμεί να «ασπρίσει» έσοδα από προσωπικές παράνομες δραστηριότητες.
Ωστόσο, με την ίδια ταχύτητα που εμφανίζονται τα καταστήματα, εξαφανίζονται. Το αποτέλεσμα: απλήρωτα χρέη στο Δημόσιο, ανείσπρακτες οφειλές προς προμηθευτές και συνεχής ανακύκλωση του ίδιου φαινομένου.
Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.