Το νησί-όνειρο που διέγραψε ο Ωνάσης μετά το θάνατο του Αλέξανδρου
Συνέδεσε το όνομά του με την οικογενειακή τραγωδία του Έλληνα κροίσου, ποτέ όμως δεν πλησίασε τον διάσημο Σκορπιό σε φήμη.
Μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, ένα από τα 23 «Πριγκιποννήσια» της Ελλάδας στέκει αγέρωχο κουβαλώντας πολλή ομορφιά και τεράστια ιστορία.
Ο λόγος για την πανέμορφη Σπάρτη που είναι γνωστή και ως «αδερφάκι του Σκορπιού», καθώς αγοράστηκε κι αυτή από τον Αριστοτέλη Ωνάση, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί στο δεύτερο διασημότερο νησί του συμπλέγματος των Τηλεβοίδων μετά από εκείνον.
Αν έπρεπε να χρησιμοποιήσει κανείς μόνο τρεις λέξεις για να την περιγράψει, αυτές θα ήταν «πανέμορφη», «καταπράσινη» και «απρόσιτη».
Το νησί είναι ακατοίκητο και τοποθετείται ακριβώς απέναντι από το Περιγιάλι Λευκάδας, μοιάζοντας πράγματι ονειρικό στην όψη, καθώς δεν απέχει περισσότερο από 7 (!) μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το υψόμετρό του είναι πολύ χαμηλό και η γη του καλλιεργήσιμη, με όσους είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στα χώματά του να κάνουν λόγο για ένα πραγματικό στολίδι που αν και ανεκμετάλλευτο, καταφέρνει σε εντυπωσιάσει με την άγρια ομορφιά του.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δικαιολογούν το ενδιαφέρον του Ωνάση να το πάρει στην κατοχή του. Ο ίδιος, το αγόρασε στις μεγάλες του δόξες μαζί με τον διάσημο Σκορπιό, το 1963, έχοντας στο μυαλό του να το δωρίσει στον γιο του, Αλέξανδρο.
Ενώ ο Σκορπιός ετοιμαζόταν να αποτελέσει τον «Παράδεισο» του δαιμόνιου επιχειρηματία, ο Ωνάσης μελετούσε τη Σπάρτη προκειμένου να βρει τρόπο να την μετατρέψει σε «αντίγραφο» του Σκορπιού, που θα παρείχε όλες τις ανέσεις στον Αλέξανδρο.
Πράγματι, μετά την ολοκλήρωση των έργων στο… πρωτότυπο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σπάρτη, με τον Αριστοτέλη να αδημονεί για την ολοκλήρωσή του, προκειμένου να παραδοθεί στα χέρια του γιου του.
Ο θάνατος του Αλέξανδρου «γκρέμισε» το όνειρο του Αρίστου
Δυστυχώς, το όνειρο του 67χρονου τότε κροίσου έγινε κομμάτια στις 22 Ιανουαρίου του 1973, όταν ο 25χρονος μοναχογιός του τραυματίστηκε σοβαρά σε αεροπορικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, αμέσως μετά την απογείωση του αμφίβιου «Πιάτζιο 136», το οποίο πιλοτάριζε. Μαζί του βρίσκονταν ακόμα δύο πιλότοι οι οποίοι τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.
Η συντριβή από τα 10 – 15 μέτρα με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων έφερε το τέλος του Αλέξανδρου Ωνάση. Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν τόσο σοβαρές που αμέσως ανακοινώθηκε πως ήταν κλινικά νεκρός. Μία ημέρα μετά, με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του ο οποίος βρισκόταν στην Αμερική, οι γιατροί του ΚΑΤ αποσύνδεσαν τα μηχανήματα τα οποία τον κρατούσαν στη ζωή και η αντίστροφη μέτρηση για τον Αριστοτέλη ξεκίνησε.
Κάπως έτσι, οι εργασίες στη Σπάρτη δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Ο Ωνάσης «διέγραψε» οριστικά το νησί αυτό, το οποίο μόνο πόνο του προκαλούσε μετά τον χαμό του Αλέξανδρου. Για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο, όταν μερικά χρόνια πριν, το 2013, πέρασε μαζί με τον Σκορπιό στα χέρια του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος από την αρχή το προόριζε για δώρο στη μεγάλη του κόρη, Εκατερίνα…
Ούτε αυτό, όμως, ήταν γραφτό να συμβεί, καθώς εκείνη αποφάσισε να ζήσει μόνιμα στην Ουρουγουάη με τον πολιτικό σύζυγό της και τα παιδιά τους. Σκορπιός και Σπάρτη λέγεται πως κόστισαν 153 εκατομμύρια δολάρια.
Σήμερα, αν και ο Σκορπιός είναι γνωστός σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, η μικρή Σπάρτη παραμένει στη σκιά του. Παρά το γεγονός πως πέρασε από τα χέρια του δισεκατομμυριούχου εφοπλιστή και συνέδεσε το όνομά της με την οικογενειακή του τραγωδία, δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τη φήμη του διάσημου «αδερφού» της. Ο Ωνάσης, εξάλλου, επέλεξε ο Αλέξανδρος να ταφεί στον Σκορπιό.
Το βίντεο που εξασφάλισε το Travel Inspiration αποτυπώνει απόλυτα την ομορφιά του αδικημένου «διαμαντιού» που πάντα θα θυμίζει τον Αλέξανδρο…
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.