Η ιστορία της αξέχαστης Σαπφώς Νοταράς συγκινεί όχι μόνο για το υποκριτικό της ταλέντο αλλά και για τον μοναχικό τρόπο με τον οποίο έφυγε από τη ζωή. Μια γυναίκα που λάτρεψε την τέχνη, σφράγισε μια ολόκληρη εποχή με τη φωνή και την παρουσία της, και τελικά έσβησε μόνη, με ένα τσιγάρο στο χέρι.
Από τη βιομηχανική σχολή στη σκηνή
Η Σαπφώ Νοταρά γεννήθηκε το 1910 με το επώνυμο Χανδάνου. Αν και αρχικά σπούδασε στη Βιομηχανική Σχολή και εργάστηκε σε τράπεζα, σύντομα εγκατέλειψε τον ασφαλή αυτό δρόμο για να κυνηγήσει το όνειρό της στην υποκριτική. Φοίτησε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, ξεκινώντας έτσι μια λαμπρή πορεία στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Θεατρική και κινηματογραφική πορεία
Η καριέρα της περιλάμβανε συνεργασίες με σημαντικούς θιάσους όπως του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ, της κυρίας Κατερίνας, του Μίμη Φωτόπουλου και του Αλέξη Δαμιανού. Παράλληλα, συμμετείχε σε δημοφιλείς ταινίες όπως οι «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Η χαρτοπαίχτρα», «Συνοικία το όνειρο» και «Αχ! αυτή η γυναίκα μου».
Στο ραδιόφωνο ξεχώρισε μέσα από τις σειρές «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού», «Η κυρία Κυριακή» και «Ο Καλά Καλά και η Αλλά Αλλά», ενώ μοναδικές στιγμές της θεατρικής της πορείας υπήρξαν οι παραστάσεις «Τρωάδες» (σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη, 1977), «Φιλουμένα Μαρτουράνο» (με την Έλλη Λαμπέτη, 1978) και «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζιδάκι, που ήταν και η τελευταία της εμφάνιση στη σκηνή το 1982.
Η γοητεία και οι έρωτες της ζωής της
Παρότι συχνά υποδυόταν στριμμένους και ασχημόμορφους χαρακτήρες, στα νιάτα της είχε μια ιδιαίτερη γοητεία. Η ενασχόλησή της με τον χορό της χάρισε ένα καλλίγραμμο σώμα που γοήτευε τους άντρες. Ποτέ δεν παντρεύτηκε, αλλά είχε ζήσει έναν δυνατό έρωτα κατά τη διάρκεια της Αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με έναν άντρα που έγινε αντάρτης και χάθηκε για πάντα.
Σε άλλη φάση της ζωής της, απέρριψε πρόταση γάμου από έναν πλούσιο επιχειρηματία στην Αλεξάνδρεια. Παρά την επιμονή του και τις πιέσεις του περιβάλλοντός της, εκείνη τον απέφευγε συστηματικά. Τον αποκαλούσε μάλιστα «Φρανκενστάιν», δείχνοντας πόσο λίγο την ενδιέφερε η οικονομική αποκατάσταση.
Η πρόταση του Γιάννη Τσαρούχη
Ένα περιστατικό που έχει μείνει στην ιστορία αφορά την πρόταση γάμου από τον ζωγράφο και σκηνογράφο Γιάννη Τσαρούχη. Της είπε πως, αν έκανε ποτέ παιδί, θα ήθελε να είναι μαζί της. Εκείνη, έκπληκτη, θεώρησε πως της έκαναν φάρσα ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη. Αντέδρασε έντονα, απορρίπτοντάς τον με τον χαρακτηριστικό τρόπο των ρόλων που είχε ερμηνεύσει. Παρ’ όλα αυτά, οι δυο τους έγιναν αργότερα πολύ καλοί φίλοι.
Η απομόνωση και οι λιγοστοί φίλοι
Με το πέρασμα των χρόνων, η Σαπφώ Νοταρά άρχισε να αποσύρεται από τα φώτα. Ζούσε μόνη σε ένα διαμέρισμα στην Πλατεία Κουμουνδούρου, διαβάζοντας ασταμάτητα. Εκτός από τον Τσαρούχη, είχε στενή φιλία με τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή. Ένας άγνωστος ευεργέτης –που μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστος– κάλυπτε τα ενοίκιά της. Οι φήμες μιλούσαν για έναν νεαρό επιχειρηματία, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν ποτέ γνωστά.
Το θλιβερό φινάλε
Από τη δεκαετία του ’70, οι επαγγελματικές προτάσεις μειώθηκαν δραματικά. Δεν εμφανίστηκε ποτέ στην τηλεόραση, ενώ περιορίστηκε σε μερικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Τελικά, η απομόνωση κυριάρχησε στη ζωή της.
Πέθανε μόνη, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς για δύο μέρες. Οι υπάλληλοι ενός μαγειρείου απ’ όπου έπαιρνε καθημερινά φαγητό παραξενεύτηκαν που είχε χαθεί και ειδοποίησαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί τη βρήκαν καθισμένη στην αγαπημένη της θέση, με ένα τσιγάρο στο χέρι και ένα βιβλίο δίπλα της. Ήταν 13 Ιουνίου 1985. Είχε πεθάνει δύο ημέρες πριν, χωρίς να την αποχαιρετήσει κανείς.
Πηγή: athensmagazine.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.