Wolt – Το προφίλ της φιλανδικής εταιρείας διανομής φαγητού – Η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα…
Πολλοί διανομείς έτοιμου φαγητού τη θεωρούν την πηγή του κακού στα ντελίβερι. Tην αιτία που η efood, το αντίπαλο δέος, επιχείρησε να κάνει freelancers τους εργαζόμενους της.
Άλλοι, τη θεωρούν μία καλή εναλλακτική για όσους θέλουν να έχουν εισόδημα χωρίς τις δεσμεύσεις της μισθωτής εργασίας.
Η Wolt, μία φιλανδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχει μεγάλα κέρδη χωρίς να έχει εργαζόμενους με την κλασσική έννοια του όρου.
Τα κέρδη της, μυθικά
«Το 2020 είχαμε έσοδα 7,2 εκατ, δηλαδή αυξήθηκαν περίπου 14 φορές σε σύγκριση με το 2019. Αντίστοιχα, και το 2021 αναμένεται να καταγράψουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφού μόνο στο πρώτο εξάμηνο τα μεγέθη μας έχουν τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι», λέει ο Δημήτρης Καρέλος, γενικός διευθυντής για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα.
Η εταιρεία στην Ελλάδα συστάθηκε το 2018 με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και ΔΣ τους Φιλανδούς Χένα Μακίνεν, Μίκο Κοούσι και Ρίκου Μακέλα. Ο τρόπος εργασίας είναι αυτός του ελεύθερου συνεργάτη, δηλαδή οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα συνδέονται και αποσυνδέονται κατά βούληση.
Οι εργαζόμενοι παίρνουν 2,20 ευρώ μικτά ανά παραγγελία από Δευτέρα έως και Πέμπτη και 2,50 μετά τις 20.00 το βράδυ. 2,50 ευρώ μικτά Παρασκευή και Σάββατο και 2,70 ευρώ τις βραδινές ώρες και 2,90 μικτά τις Κυριακές.
Υπάρχει ακόμα μία προσαύξηση της τάξης των 2 ευρώ ανά παραγγελία τις ημέρες με βροχή. Κάποιοι εργαζόμενοι θα πουν πως μπορεί ένα Σάββατο να βγάλουν 100 ευρώ μικτά.
«Τα Σάββατα, δουλεύοντας νυχτερινές ώρες (μετά τις 20:00) βγάζω, με λίγο τρέξιμο παραπάνω, περισσότερα από 100 ευρώ μικτά σε περίπου 8 ώρες».
Από τα όποια κέρδη, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το ΤΕΒΕ και τα έξοδα της μηχανής και να αποδώσουν 2 φορές τον μήνα ΦΠΑ. Η πληρωμή τους γίνεται με απόδειξη δαπάνης ή μπλοκάκι. Αυτό είναι ένα ακόμα κόστος και για αυτό αρκετοί λένε πως πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να είναι μισθωτοί.
Άλλοι πάλι προτιμούν την ελευθερία της πλατφόρμας.
Η απάντηση της Wolt για το μοντέλο εργασίας
Περισσότεροι από 3.000 ταχυδιανομείς συνεργάζονται με τη Wolt, κατά μέσο όρο κερδίζουν 8 με 9 ευρώ την ώρα. Εκκρεμούν περισσότερες από 7.000 αιτήσεις, στοιχείο που αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτού του είδους τη συνεργασία.
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι της efood πήραν μία ανάσα ανακούφισης αφού η εταιρεία έκανε πίσω την αρχική της απόφαση για μετατροπή συμβάσεων σε freelancing.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.