Η κατανάλωση ελαιόλαδου με άδειο στομάχι μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την παραγωγή και τις τιμές του προϊόντος προκαλούν ανησυχία σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Ένα κουτάλι ελαιόλαδο το πρωί μπορεί να αλλάξει την υγεία μας
Το ελαιόλαδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα πολυτιμότερα προϊόντα για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, βιταμίνες και μακροθρεπτικά στοιχεία.
Η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο με άδειο στομάχι καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην υγεία, όπως αποδεικνύουν διάφορες μελέτες.
Στήριξη στο πεπτικό και το παχύ έντερο
Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κύτταρα από φθορές που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις, μεταξύ αυτών και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Επιπλέον, βοηθά σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου και προσφέρει ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.
Ομορφιά εκ των έσω για δέρμα, μαλλιά και νύχια
Πέρα από την εξωτερική του χρήση ως μάσκα, η κατανάλωση ελαιόλαδου βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος, την ενδυνάμωση των νυχιών και την ανάπτυξη των μαλλιών. Λειτουργεί σαν φυσικό μαλακτικό, συμβάλλοντας στην αναδόμηση και τη θρέψη τους.
Φυσική αποτοξίνωση για το συκώτι
Το συκώτι είναι ζωτικό για την αποβολή τοξινών από το σώμα. Ένα απλό μείγμα από 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τον χυμό από 1/3 λεμονιού, καταναλωμένο το πρωί, βοηθά στον καθαρισμό του ήπατος.
Σύμμαχος στη διαχείριση βάρους
Τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου προκαλούν αίσθηση κορεσμού, περιορίζοντας την υπερφαγία. Είναι μια υγιεινή εναλλακτική αντί του βουτύρου και συμβάλλει στη ρύθμιση του βάρους.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Τα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου έχουν ισχυρή δράση στο ανοσοποιητικό, βοηθώντας στη ρύθμιση της λειτουργίας του και στην αντιμετώπιση φλεγμονών, ακόμα και αυτοάνοσων παθήσεων.
Προστασία καρδιάς και χοληστερόλης
Το ελαιόλαδο ενισχύει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL), η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της κακής (LDL). Η ένταξή του στη μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία.
Καταπολέμηση της φλεγμονής
Το ελαιόλαδο δρα αντιφλεγμονωδώς, με τρόπο παρόμοιο με την ιβουπροφαίνη. Έρευνες δείχνουν ότι 3,4 κουταλιές της σούπας μπορούν να προσφέρουν αποτέλεσμα αντίστοιχο με το 10% της δόσης ενός παυσίπονου.
Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα
Η τακτική χρήση ελαιόλαδου βοηθά στη μείωση της γλυκόζης και της χοληστερόλης, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα με διαβήτη και για τη γενική υγεία της καρδιάς.
Υγεία του εγκεφάλου και μνήμη
Το ελαιόλαδο υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο νόσων όπως το Αλτσχάιμερ. Βοηθά στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στην πρόληψη της κατάθλιψης.
Ένα φυσικό tip ομορφιάς για τις γυναίκες
Τοπική εφαρμογή ελαιόλαδου με μασάζ στο στήθος, με κυκλικές κινήσεις για 10-15 λεπτά καθημερινά, λέγεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιγξη και ενίσχυση της περιοχής σε περίπου ένα μήνα.
Ανατροπές στην αγορά ελαιολάδου και ανησυχία στα ελληνικά νοικοκυριά
Το ελαιόλαδο εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή των ειδικών για μια υγιεινή διατροφή. Όμως, η εικόνα στην αγορά παραμένει ρευστή, με τις εκτιμήσεις για παραγωγή και τιμές να διχάζουν.
Από τη μία πλευρά, οι ελαιοπαραγωγοί προβλέπουν χαμηλές αποδόσεις για την Ελλάδα (150.000 – 160.000 τόνοι), ενώ οι μεταποιητές μιλούν για αύξηση της εγχώριας παραγωγής έως 57%.
Παρόμοια κατάσταση και στην Ισπανία, όπου αρχικά αναμενόταν αύξηση έως 1,5 εκατ. τόνους, αλλά πλέον η πρόβλεψη πέφτει στους 1 – 1,1 εκατ. τόνους.
Ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου, ανέφερε:
«Εάν οι τιμές, όπως προβλέπεται σε επίπεδο παραγωγού, προσγειωθούν περίπου στα 6 ευρώ, θεωρούμε ότι θα κινηθεί περίπου στα 8 με 9 ευρώ το τυποποιημένο ελαιόλαδο ανά λίτρο».
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 3% τον Μάιο. Χωρίς το ελαιόλαδο, όμως, θα ήταν μόλις 0,7%, ενώ η κατανάλωση του έχει πέσει κατά 27% (από 30.000 σε 22.000 τόνους ετησίως).
Ασυνήθιστη κρίση και εγκληματικότητα λόγω της τιμής
Το ελαιόλαδο έχει εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας, με ραγδαίες αυξήσεις τιμών εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής στις βασικές χώρες. Η κατάσταση ξέφυγε τόσο που εμφανίστηκαν κλοπές σε ελαιώνες και καταστήματα. Οι παραγωγοί τοποθετούν πλέον μικροτσίπ στα ελαιόδεντρα και τα καταστήματα ασφαλίζουν τις συσκευασίες.
Ο Kyle Holland, αναλυτής της Mintec, προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι έντονες στη Νότια Ευρώπη, επηρεάζοντας σοβαρά την παραγωγή σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν νέο άλμα στις τιμές, ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες.
Η αγορά «στραγγίζει» και οι τιμές μπορεί να εκτοξευθούν ξανά
«Αυτό [που συμβαίνει] δεν είναι φυσιολογικό», είπε στο CNBC ο Vito Martielli, αναλυτής της Rabobank. Η Helena Bennett της Green Alliance UK επισημαίνει ότι «ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, η Ισπανία, είχε πτώση στην παραγωγή κατά 50% λόγω ξηρασίας, αυξάνοντας την τιμή παραγωγού κατά 112% από το 2022».
Το ελαιόλαδο γίνεται θύμα της κλιματικής αλλαγής
Ο Holland ανέφερε πως τα ελαιόδεντρα είναι «υπερβολικά» ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές. Η ζέστη, η ξηρασία και τα παράσιτα όπως ο δάκος επιβαρύνουν τις καλλιέργειες.
«Οι παίκτες με τους οποίους μιλάμε είναι εξαιρετικά ανήσυχοι. Πολλά από αυτά τα ζητήματα επιδεινώνονται, φυσικά, με την περισσότερη ζέστη, λιγότερη βροχή, τα πιο ξηρά εδάφη, τη λιγότερη υγρασία και τον δάκο», πρόσθεσε.
Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για μεγάλες απώλειες στην αγροτική παραγωγή
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποίησε ότι οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν βαθιές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, ειδικά στη Νότια Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες, η έλλειψη νερού και η ξηρασία θα δημιουργήσουν προβλήματα στην καλλιέργεια τροφίμων.
«Εμπειροι εκπρόσωποι του κλάδου με τους οποίους μιλάμε αναρωτιούνται πώς θα συνεχίσουν, γιατί αν χάσεις το 40%, το 50%, το 60% της σοδειάς σου και εξακολουθείς να έχεις όλο το κόστος εισροών και το κόστος του λιπάσματος, τη φροντίδα της καλλιέργειας, το πότισμα… το θέμα είναι πολύ κρίσιμο», σχολίασε ο Holland.