Η εκδήλωση στο ΑΠΘ για την τραγωδία των Τεμπών έφερε στο προσκήνιο συγκλονιστικές μαρτυρίες και ερωτήσεις που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις. Στο κέντρο της προσοχής βρέθηκε ένας δάσκαλος, ο οποίος με έντονο συναίσθημα ρώτησε: «Τι πρέπει να γίνει για να μπει στη φυλακή ο πρωθυπουργός;».
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το ανεξάρτητο φοιτητικό σχήμα «Diversitas», έλαβε χώρα με την παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού, προέδρου του συλλόγου οικογενειών θυμάτων Τεμπών, και του Παύλου Ασλανίδη, μέλους του ίδιου συλλόγου.
Μαρτυρίες και ερωτήσεις που προκαλούν συζητήσεις
Ο δάσκαλος, ο οποίος είναι και πατέρας ενός μικρού παιδιού, εξέφρασε την αγωνία του για το πώς μπορεί να εξηγήσει στα παιδιά του την τραγωδία και τις συνέπειές της. Με συγκινητικό τρόπο, ανέφερε: «Διδάσκω στα παιδιά ότι από αρχαιοτάτων χρόνων το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η σκύλευση νεκρού. Είδαμε τις μπουλντόζες το 2023, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μαζεύουν λείψανα και οστά. Δε το αντέχω. Έλεος. Τι να πω εγώ στο 8χρονο παιδί μου, τι να του πω;». Η τοποθέτησή του προκάλεσε χειροκροτήματα από το κοινό, ενώ έθεσε και το ερώτημα για τις ποινικές ευθύνες του πρωθυπουργού.
Το βίντεο της εκδήλωσης
Απαιτήσεις για δικαιοσύνη
Στο αποκορύφωμα της ομιλίας του, ο δάσκαλος ρώτησε: «Τι άλλο πρέπει να αποκαλυφθεί για να έχει ποινικές ευθύνες προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ενορχηστρωτής της συγκάλυψης;». Κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να μπει στη φυλακή, αυτός είναι ο φυσικός του χώρος». Η αίθουσα απάντησε με θερμά χειροκροτήματα, ενισχύοντας το αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια σε όλη την υπόθεση.
Μ. Καρυστιανού: «Πρέπει να ανασάνουμε όλοι»
«Προσπαθούν να μειώσουν την οργή του κόσμου», σημείωσε ο Παύλος Ασλανίδης παίρνοντας το λόγο στην εκδήλωση στο Β’ αμφιθέατρο της νέας Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Χαρακτήρισε «ντροπή της Δικαιοσύνης», το γεγονός πως ο ανακριτής δεν έβαλε τα στοιχεία στη δικογραφία και όπως είπε «κρύφτηκε πίσω από τη γραμματέα του ό,τι αυτή ξεχάστηκε και δεν έβαλε τα στοιχεία».
«Δεν κατατέθηκαν στοιχεία στη Λάρισα, απλά δεν υπήρχαν στοιχεία από την αρχή ως όφειλε ο ανακριτής γι’ αυτό και κινηθήκαμε εναντίον του. Όσα παιδιά και φοιτητές είστε εδώ μια αγκαλιά τη μάνα και τον πατέρα σας το πρωί, και τα δικά μας τα παιδιά έτσι ήταν», πρόσθεσε στην τοποθέτησή του ο Παύλος Ασλανίδης.
«Οποιοδήποτε κρατικό έγκλημα μας αφορά όλους», είπε από την πλευρά της η Μαρία Καρυστιανού, κάνοντας αναφορά στα Τέμπη, στη Μάνδρα, στο Μάτι και το ναυάγιο της Πύλου. Χαρακτήρισε ως «θαύμα» το ότι όλοι οι πολίτες είναι πλέον ενεργοποιημένοι έναντι των κρατικών εγκλημάτων.
«Είχαν το ίδιο αποτέλεσμα τον πόνο για τους πολίτες και την ατιμωρησία για τους ενόχους. Πλέον οι ένοχοι θα πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή κι όχι ανάμεσά μας. Πλέον είμαστε όλοι ενεργοποιημένοι, αυτό είναι το θαύμα ανάμεσα μας».
«Το “δεν έχω οξυγόνο” πρέπει να σταματήσει, πρέπει να ανασάνουμε όλοι. Αυτή η εκδήλωση είναι προσκλητήριο για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγκλημα στα Τέμπη», πρόσθεσε η Μαρία Καρυστιανού.
«Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας», πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Παύλος Ασλανίδης, με το πλήθος να ξεσπά σε χειροκροτήματα. Πρόσθεσε ότι «το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο».
Στην εκδήλωση μίλησε και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών Γιώργος Μανώλης. Ευχαρίστησε τη Μαρία Καρυστιανού και τον κ. Ασλανίδη και όλους τους γονείς των θυμάτων καθώς κατάφεραν να κάνουν την κοινή γνώμη όπως είπε να ακούσει «όλα όσα καιρό πριν λέγαμε» για τα σημαντικά ζητήματα και προβλήματα στον σιδηρόδρομο.
«Θα είμαστε στο πλευρό τους στον αγώνα για Δικαιοσύνη» είπε και πρόσθεσε ότι «όσοι μιλήσαμε ανοιχτά για τα Τέμπη βιώσαμε μια δύσκολη κατάσταση».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.