Η Πρωτοποριακή Επέμβαση που Έσωσε το 2χρονο Παιδάκι στο «Γεννηματάς»
Η συγκλονιστική ιστορία του δίχρονου παιδιού που σώθηκε από τα χέρια των εξαιρετικών ιατρών στο «Γεννηματάς» φωτίζει τη δύναμη της ιατρικής συνεργασίας και τη γενναιότητα των επιστημόνων.
Το ατύχημα με το μαρμάρινο τραπέζι
Ένα ατύχημα που συνέβη στις 9 Ιουλίου 2024, όταν ένα μαρμάρινο τραπέζι έπεσε στην κοιλιά του παιδιού, απείλησε τη ζωή του μικρού αυτού αγγέλου, αφήνοντάς το με σοβαρά τραύματα. Ωστόσο, χάρη στην αδιάκοπη προσπάθεια των γιατρών και την πρωτοποριακή επέμβαση του επεμβατικού ακτινολόγου Νικόλαου Πτώχη, το παιδί βρίσκεται πλέον σε άριστη κατάσταση.
«Η επέμβαση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των ειδικοτήτων που σχετίζονται και είναι τεράστια η συμβολή του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”», δηλώνει ο επεμβατικός ακτινολόγος, Νικόλαος Πτώχης, που πραγματοποίησε την κρίσιμη επέμβαση στο Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς».
Τα σοβαρά τραύματα
Η επέμβαση ήταν αναγκαία, καθώς το παιδάκι είχε υποστεί ρήξη σπλήνας, ρήξη του συκωτιού και διαχωρισμό της αορτής. «Δεν είναι δουλειά μόνο του ανθρώπου που κάνει την επέμβαση. Είναι συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι τεχνολόγοι, όλοι», επισημαίνει ο κ. Πτώχης, αναδεικνύοντας την ομαδική προσπάθεια που απαιτείται για να σωθεί μια ζωή.
Από τις διακοπές στην Κέρκυρα στην Αθήνα και το χειρουργείο
Το παιδί, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του στην Κέρκυρα, μεταφέρθηκε άμεσα στο «Αγία Σοφία», όπου οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να το σταθεροποιήσουν. Παρά τις σοβαρές του κακώσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το συκώτι, που έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μπορέσει το παιδί να ταξιδέψει. «Κινδύνευε να αιμορραγήσει, να πεθάνει», δηλώνει ο κ. Πτώχης, περιγράφοντας τον δραματικό αγώνα των ιατρών.
Το περιστατικό αυτό είναι σπάνιο, καθώς τέτοιες επεμβάσεις σε τόσο μικρά παιδιά είναι ελάχιστες παγκοσμίως. Ο κ. Πτώχης τονίζει ότι «η επέμβαση είναι όντως πρωτοποριακή γιατί είναι δύο χρονών παιδάκι, υπάρχουν το πολύ τρία περιστατικά στον κόσμο, δεν υπάρχει βιβλιογραφία». Η επιτυχία της επέμβασης εξαρτήθηκε από την άμεση συνεργασία και την αφοσίωση των γιατρών, εντατικολόγων, αναισθησιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού από το Παίδων «Αγία Σοφία», που ήρθαν όλοι μαζί για να βοηθήσουν.
Ο θεράπων παιδοχειρουργός Ιωάννης Γεωργόπουλος και ο διοικητής του «Αγία Σοφία» Μανώλης Παπασάββας, όπως και ο Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Χρήστος Κλωνάρης, συνέβαλαν καθοριστικά. «Το “Αγ. Σοφία” παρέλαβε το παιδί, το σταθεροποίησε και μετά μπόρεσε να γίνει επέμβαση, αλλιώς δεν θα μπορούσε να γίνει. Και τα μηχανήματα που έχουμε είναι εξαιρετικά, χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε την επέμβαση», προσθέτει ο κ. Πτώχης, υπογραμμίζοντας την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη.
Η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη, δήλωσε: «Αυτό είναι το Ε.Σ.Υ.. Το αποδεικνύουν καθημερινά», υπογραμμίζοντας την υπεράνθρωπη προσπάθεια και το μεγάλο έργο των επιστημόνων της δημόσιας υγείας, παρά τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις. Το περιστατικό αυτό αποτελεί ζωντανή απόδειξη της αφοσίωσης και της επαγγελματικής ακεραιότητας των ιατρών που μάχονται καθημερινά για να σώζουν ζωές.
Πληροφορίες: newsit.gr