Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου τα στοιχεία που προσκόμισαν οι υποψήφιοι δικαιούχοι, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα
Περιπτώσεις… πονηρών που προσπάθησαν να ξεγελάσουν τα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, επιχειρεί να εντοπίσει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, με μπαράζ ελέγχων.
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για τη λήψη των επιστρεπτέων προκαταβολών 1-4, καθώς φαίνεται να έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες τα στοιχεία που προσκόμισαν οι υποψήφιοι δικαιούχοι, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει για διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι επιχειρήσεις που αιτήθηκαν της κρατικής ενίσχυσης είναι τελικά δικαιούχοι ή προσπάθησαν να ξεγελάσουν τις φορολογικές αρχές.
Διόρθωσαν δηλώσεις για να παρουσιάσουν τζίρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό έλεγχο βρίσκονται όσες επιχειρήσεις τροποποίησαν τις δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις εταιρειών, που διόρθωσαν τις δηλώσεις του 2019, ώστε να παρουσιάσουν μεγαλύτερο τζίρο σε σχέση με το 2020.
Με αυτό τον τρόπο θα παρέκαμπταν τον «κόφτη» του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς προϋπόθεση για ένταξη στις επιστρεπτέες προκαταβολές είναι η πτώση τζίρου συγκεκριμένους μήνες του 2020 σε σχέση με το 2019.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν και περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν παρουσιάσει διαφορετικό τζίρο στις δηλώσεις που υποβάλλουν στην εφορία και άλλο ύψος κύκλου εργασιών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» για την επιστρεπτέα προκαταβολή, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης.
Χωρίς διορθώσεις οι αιτήσεις
Τις πρώτες αιτήσεις για τη χορήγηση της 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής δέχεται η ηλεκτρονική Πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, που τέθηκε σε λειτουργία το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν διορία λίγων ημερών για την υποβολή αιτήσεων, καθώς η πλατφόρμα θα κλείσει στις 15 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως αίτηση έχουν δικαίωμα να υποβάλουν όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις, ακόμα και οι ατομικές, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με ή χωρίς εργαζόμενους ή και ταμειακή μηχανή, όπως συνέβη και στην 4η επιστρεπτέα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το ποσό που θα διανεμηθεί αγγίζει το 1,5 δις ευρώ.
Έτσι, η συνολική απευθείας στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες, μέσω των πέντε κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ.
Για την ένταξη στην κρατική ενίσχυση θα υπολογιστεί η πτώση του τζίρου της κάθε επιχείρησης κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, με το 50% της ενίσχυσης να είναι «μη επιστρεπτέο».
Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει μια ισχυρή «δικλείδα»: όσες επιχειρήσεις λάβουν την κρατική ενίσχυση δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι το τέλος Ιούνιο του 2021.
Κίνδυνος να ακυρωθεί η αίτηση
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση των στοιχείων, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης των υποβαλλόμενων στοιχείων μετά την οριστικοποίησή τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να ακυρωθεί η αίτηση και να μην λάβουν την ενίσχυση.
Τα στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.
Για να ολοκληρωθεί η υποβολή αίτησης για την κρατική ενίσχυση, αφού συμπληρωθούν τα απαιτούμενα στοιχεία στην εφαρμογή «Τα έσοδά μου», οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν και αίτηση μέσω της εφαρμογής «Επιστρεπτέα Προκαταβολή (5) Εκδήλωση Ενδιαφέροντος».
Τονίζεται επίσης, πως το ποσό του 5ου κύκλου θα είναι συμψηφιστέο με το ύψος της ενίσχυσης στην 4η επιστρεπτέα.
Δηλαδή, αν μια επιχείρηση που στο τέλος του 2020 έλαβε 3.000 ευρώ και στην 5η επιστρεπτέα είναι να λάβει 5.000 ευρώ, τότε θα πιστωθούν στον λογαριασμό της επιχείρησης 2.000 ευρώ.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.