Πέθανε ο Δημήτρης Χαΐτογλου, μια εμβληματική μορφή στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, σε ηλικία 95 ετών. Ο Δημήτρης Χαΐτογλου ήταν πρόεδρος της εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου, που παράγει τον Μακεδονικό Χαλβά, ένα προϊόν που έχει ταυτιστεί με την παράδοση και τη γεύση της Ελλάδας.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη
Ο Δημήτρης Χαΐτογλου ήρθε στον κόσμο το 1929, στη Θεσσαλονίκη. Ήταν γιος του Ελευθέριου Χαΐτογλου, ενός από τους ιδρυτές της οικογενειακής επιχείρησης που έκανε γνωστό τον Μακεδονικό Χαλβά. Από μικρός βρέθηκε κοντά στην επιχείρηση, αναπτύσσοντας σταδιακά τις δεξιότητες και την εμπειρία που τον ανέδειξαν σε ηγετική φυσιογνωμία.
Από τα πρώτα βήματα στις διεθνείς αγορές
Η διορατικότητα και η αφοσίωση του Δημήτρη Χαΐτογλου ήταν τα στοιχεία που καθόρισαν την εξέλιξη της εταιρείας. Από νεαρή ηλικία ανέλαβε πρωτοβουλίες, φέρνοντας την επιχείρηση πιο κοντά στις διεθνείς αγορές. Οι εξαγωγικές δραστηριότητες που ξεκίνησε τότε συνεχίζονται με επιτυχία μέχρι σήμερα, διατηρώντας την παράδοση και την ποιότητα του προϊόντος.
Αποχαιρετισμός σε στενό κύκλο
Η οικογένειά του, σεβόμενη την επιθυμία του εκλιπόντος, θα τον αποχαιρετήσει σε ιδιωτική τελετή. Η είδηση για τον θάνατό του επιβεβαιώθηκε από την ιστοσελίδα Voria, φέρνοντας θλίψη σε όλους όσοι τον γνώριζαν και εκτιμούσαν τη συμβολή του στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων.
Η παρακαταθήκη του Δημήτρη Χαΐτογλου παραμένει ζωντανή μέσα από την κληρονομιά του Μακεδονικού Χαλβά και το όραμά του για τη σύνδεση της ελληνικής παράδοσης με τη διεθνή αγορά.
Από τη Μικρά Ασία μέχρι σήμερα – Η ιστορία του Μακεδονικού Χαλβά και της οικογένειας Χαΐτογλου
Η προσφυγική οικογένεια Χαΐτογλου κατάφερε, μέσα από αντίξοες συνθήκες, να χτίσει μία κληρονομιά που συνεχίζει να αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Με αφετηρία τη Μικρά Ασία, η ιστορία τους είναι γεμάτη προκλήσεις, αφοσίωση και καινοτομία.
Οι ρίζες στη Μικρά Ασία
Η οικογένεια Χαΐτογλου προερχόταν από το χωριό Πέρματα, στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας, όπου είχε μακραίωνη παράδοση στη χαλβαδοποιία. Σε ένα μικρό εργαστήριο δίπλα στο σπίτι τους, το σουσάμι αλεθόταν με τη βοήθεια αλόγων, ενώ ο χαλβάς παρασκευαζόταν με παραδοσιακές τεχνικές και οικογενειακές συνταγές.
Όταν ήρθε η ώρα της αναγκαστικής φυγής το 1922, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οικογένεια άφησε πίσω της τα πάντα και ξεκίνησε ένα δύσκολο ταξίδι. Μέσα από κινδύνους και κακουχίες, έφτασαν στην Ελλάδα, με τα γυναικόπαιδα να αποβιβάζονται πρώτα στην Κέρκυρα και τους άνδρες να τους ακολουθούν στη συνέχεια.
Η αρχή στη Θεσσαλονίκη
Με την εγκατάστασή τους στη Θεσσαλονίκη, η οικογένεια Χαΐτογλου έστησε ένα μικρό κατάστημα στην πλατεία Άθωνος. Εκεί, με μεράκι και αφοσίωση, ξεκίνησαν να παράγουν χαλβά και ταχίνι, συνεχίζοντας την παράδοση που είχαν φέρει από τη Μικρά Ασία. Οι μυλόπετρες έδιναν ζωή στο σουσάμι, και τα προϊόντα άρχισαν σιγά-σιγά να αποκτούν φήμη.
Η πρόκληση της Κατοχής
Κατά την Κατοχή, το εργοστάσιο επιτάχθηκε από τις δυνάμεις κατοχής και λειτουργούσε αδιάκοπα για την τροφοδοσία των στρατευμάτων. Μετά το τέλος του πολέμου, η επιχείρηση χρειάστηκε να ξαναστηθεί σχεδόν από την αρχή. Παρά τις δυσκολίες, η οικογένεια Χαΐτογλου κατάφερε να ανακτήσει τον ρυθμό της, επεκτείνοντας τη διανομή της στην Αθήνα και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς.
Η γέννηση του Μακεδονικού Χαλβά
Στα μέσα του 20ού αιώνα, η οικογένεια έκανε το τολμηρό βήμα να τυποποιήσει τον χαλβά σε μεταλλικές συσκευασίες, κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή. Η εμβληματική «Μακεδονοπούλα», με την παραδοσιακή φορεσιά της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, κοσμούσε τις πρώτες συσκευασίες. Αυτό το βήμα άνοιξε νέους δρόμους, καθιστώντας δυνατή την εξαγωγή του χαλβά σε αγορές του εξωτερικού.
Η σημερινή εικόνα
Σήμερα, η Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα και την κορυφαία μονάδα επεξεργασίας σουσαμιού στην Ευρώπη. Παρότι η παραγωγή χαλβά και ταχινιού παραμένει στο επίκεντρο, η εταιρεία έχει επεκταθεί σε πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων, πάντα με έμφαση στην ποιότητα και τη διατροφική αξία.
Η ιστορία της οικογένειας Χαΐτογλου δεν είναι απλώς ένα επιχειρηματικό επίτευγμα, αλλά μια μαρτυρία δύναμης, προσαρμοστικότητας και πίστης στις ρίζες τους. Ο Μακεδονικός Χαλβάς συνεχίζει να αποτελεί έναν γευστικό σύνδεσμο με την παράδοση, ταξιδεύοντας από γενιά σε γενιά και από χώρα σε χώρα.
Πηγή: ertnews.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.