Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζεται, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και τις αρχές. Έπειτα από μία περίοδο σχετικής ηρεμίας, ένας σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:05 το βράδυ, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και την Αθήνα, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες σεισμικές δονήσεις στην ίδια περιοχή.
Οι επίσημες ανακοινώσεις για τους σεισμούς
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως η σεισμική δραστηριότητα κορυφώθηκε το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, με την ισχυρότερη δόνηση να έχει μέγεθος 5.0 Ρίχτερ. Το επίκεντρο βρισκόταν 226 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αμοργό.
Λίγα λεπτά πριν, στις 20:53, σημειώθηκε δόνηση 4.7 Ρίχτερ στην ίδια θαλάσσια περιοχή, ενώ ακολούθησαν κι άλλες μικρότερες σεισμικές δονήσεις.
Σεισμικές δονήσεις σε διαφορετικές ώρες
Οι δονήσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στις 21:16 σημειώθηκε σεισμός 4,4 Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα, στις 20:53, είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ κοντά στην Ανάφη.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17:16, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε δόνηση 4,4 Ρίχτερ, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ανέφερε ότι η ένταση του σεισμού ήταν 4,6 Ρίχτερ.
Οι αναφορές
Το μεσημέρι της Κυριακής, δύο ακόμα ισχυρές δονήσεις τάραξαν τις Κυκλάδες. Η πρώτη σημειώθηκε στις 13:54, με μέγεθος 4,1 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε δεύτερη στις 13:59, με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ.
Ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε τα ξημερώματα είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 3:35 βορειοδυτικά της Ανάφης. Παράλληλα, μεταξύ 4:30 και 5:00 τα ξημερώματα, σημειώθηκαν οκτώ μικρότερες δονήσεις μεγέθους 3 έως 3,8 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Το πρωί της Κυριακής, στις 11:02, υπήρξε άλλη μία σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας.
Αναμένονται νέα δεδομένα από τους σεισμογράφους
Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, μίλησε στο ΣΚΑΪ για την εξέλιξη του φαινομένου. Όπως ανέφερε, τη Δευτέρα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα γίνει ανάλυση των δεδομένων από τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που βρίσκονται στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Αυτά τα δεδομένα θα συνδυαστούν με εκείνα των χερσαίων σεισμογράφων, ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα της μικροσεισμικότητας της περιοχής.
«Συζητήσαμε κυρίως το σεισμολογικό κομμάτι και αναλύσαμε τις τεκτονικές ζώνες που ενεργοποιούνται. Για αυτό τον λόγο τοποθετούμε περισσότερα όργανα και στον υποθαλάσσιο χώρο. Αν όλα πάνε καλά, τη Δευτέρα θα πάρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους από την Καλντέρα και θα έχουμε πολύτιμα δεδομένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η καθηγήτρια ξεκαθάρισε πως η σεισμική δραστηριότητα βορειοανατολικά της Σαντορίνης δεν συνδέεται με κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τον Μάρτιο θα φτάσουν στην Ελλάδα ξένα ωκεανογραφικά πλοία, τα οποία θα συλλέξουν περισσότερα δεδομένα για την περιοχή.
Διεθνείς επιστήμονες και ωκεανογραφικά πλοία θα ενισχύσουν την έρευνα
Η καθηγήτρια Νομικού ανέφερε πως ξένοι επιστήμονες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις έρευνες. «Θα έρθουν διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές τον Μάρτιο και θα συλλέξουμε ακόμα περισσότερα δεδομένα, τα οποία θα προσφερθούν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα», τόνισε.
Ερωτηθείσα αν η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι οι έρευνες δεν θα σταματήσουν, καθώς η Σαντορίνη είναι μια περιοχή με υψηλή γεωλογική δραστηριότητα. «Η θάλασσα κρύβει πολλά μυστικά και χρειάζεται προσεκτική ανάλυση των δεδομένων», πρόσθεσε.
Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της ύπαρξης ενός μόνιμου υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου, το οποίο όμως έχει μείνει χωρίς χρηματοδότηση. «Έχουμε δεδομένα πριν τη σεισμική δραστηριότητα και θέλουμε να αποκτήσουμε και μετά, ώστε να τα συγκρίνουμε», δήλωσε.
Τις επόμενες ημέρες, ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα με ειδικούς αισθητήρες θα καταδυθεί μέχρι τα 500 μέτρα, καταγράφοντας στοιχεία από τη στήλη του νερού. Τα δεδομένα αυτά θα συγκριθούν με προηγούμενα στοιχεία, ώστε να αναλυθεί καλύτερα η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Οι έρευνες συνεχίζονται και αναμένονται νεότερες πληροφορίες από τις επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.