Τέμπη: «Οδύσσεια» για 30χρονο που επέβαινε στο μοιραίο τρένο – Τον έκριναν ανάπηρο αλλά δεν του χορηγούν σύνταξη

Τέμπη: Η Οδύσσεια του Στέργιου Μιναέμη μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία

Ένας νέος άντρας, ο Στέργιος Μιναέμης, περνά μια πραγματική «Οδύσσεια» εδώ και ενάμιση χρόνο, μετά την τραγική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα. Παρά την τύχη που του επέτρεψε να επιβιώσει, η ζωή του από τότε είναι γεμάτη από προκλήσεις, τόσο σωματικές όσο και γραφειοκρατικές, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τις συνέπειες του δυστυχήματος.

Έχοντας κριθεί ανάπηρος από την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Δημοσίου, ο Στέργιος παλεύει να λάβει τη σύνταξη που του αναλογεί, αλλά οι διαδικασίες του Δημοσίου του στερούν αυτή τη δυνατότητα.

Η πορεία μετά το δυστύχημα

Μετά το δυστύχημα, ο Στέργιος νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα, προσπαθώντας να επανέλθει από τα τραύματά του. Αφού έλαβε εξιτήριο, πέρασε από την Υγειονομική Επιτροπή, η οποία τον έκρινε ανάπηρο με ποσοστό 50%, αναγνωρίζοντας ότι η υγεία του έχει πληγεί σοβαρά. Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, εκδόθηκε το έγγραφο που επιβεβαιώνει το δικαίωμά του για σύνταξη, με ισχύ τριών ετών.

Ωστόσο, όταν προσκόμισε την απόφαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενημερώθηκε πως δεν μπορεί να λάβει τη σύνταξη, επειδή η διάρκεια της απόφασης περιορίζεται στα τρία χρόνια. Η απόφαση αυτή τον έχει φέρει αντιμέτωπο με τη γραφειοκρατία, αναγκάζοντάς τον να παραμείνει χωρίς τη στήριξη που δικαιούται, παρά την αναγνώριση της αναπηρίας του.

Συγκλονιστική αφήγηση των τραγικών στιγμών

Ο Στέργιος μοιράζεται τη φρίκη που βίωσε τη μοιραία νύχτα στο OPEN, περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές μετά τη σύγκρουση. «Έγινε η σύγκρουση και καιγόμασταν μέσα στο βαγόνι. Δεν υπήρχε οξυγόνο και φως. Βλέπαμε μόνο από τα κινητά μας», αναφέρει. Σε μια κατάσταση πανικού, προσπάθησε μαζί με άλλους επιβάτες να βγει από το βαγόνι, σπάζοντας τα παράθυρα. «Παντού είχε αίματα. Δεν μπορούσαμε καν να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας. Το μόνο που θέλαμε ήταν να βγούμε για να μην καούμε ζωντανοί», προσθέτει.






Οι νύχτες παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες για τον ίδιο, καθώς οι αναμνήσεις από το ατύχημα τον στοιχειώνουν: «Αυτό το ‘τέρας’ έρχεται και σου φέρνει στο νου τις εικόνες. Προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε».

Η στήριξη της οικογένειας

Η μητέρα του Στέργιου μίλησε και εκείνη για τις τραγικές ώρες μετά το ατύχημα. Περιέγραψε την αγωνία που έζησε μέχρι να μάθει νέα από το γιο της. «Μας πήρε ο ίδιος στο τηλέφωνο του αδερφού μου. Μέχρι να επικοινωνήσουμε μαζί του, περνούσαν πολλά από το μυαλό μου», λέει. Η ανακούφιση ήρθε όταν μίλησαν μαζί του, αν και η λύπη για τα υπόλοιπα θύματα παραμένει βαθιά.

Η οικογένεια του Στέργιου στέκεται δίπλα του σε αυτή τη δοκιμασία, προσπαθώντας να τον στηρίξει ψυχολογικά και να αντιμετωπίσει μαζί του τα γραφειοκρατικά εμπόδια που εμποδίζουν την απονομή της σύνταξης.

Exit mobile version