«Αλμυρά» αναμένεται να είναι τα μπάνια των Λαρισαίων ακόμα και στις παραλίες του νομού και αυτό σίγουρα δεν θα οφείλεται μόνο στο αλάτι της… θάλασσας.
Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις συμβάσεις παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που νομοθέτησε πρόσφατα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και η νέα στρατηγική του Υπουργείου που περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες και εντατικούς ελέγχους, αλλάζουν όλα όσα γνωρίζουμε ακόμα και στις παραλίες των Δήμων Αγιάς και Τεμπών.
Επί της ουσίας η αλλαγή στην πολιτική της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ασυγκράτητη ακρίβεια οδηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστηματαρχών να αναζητήσουν νέο έσοδο για να μπορέσουν να «βγάλουν τη χρονιά». Όπως εξηγούν εκπρόσωποι των επαγγελματιών από τα παράλια του Νομού Λάρισας η πρώτη άμεση λύση είναι να χρεώνεται η ξαπλώστρα με ένα ποσό της τάξης των 3 ευρώ ή να υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση ανά ζευγάρι. Με αυτον τον τον τρόπο θα αναζητήσουν έσοδα για να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τις λιγότερες ξαπλώστρες που θα τοποθετηθούν φέτος, κάτι που συνεπάγεται μικρότερο τζίρο.
Αυτό πρακτικά όμως φέρνει ένα νέο βάρος στη μέση οικογένεια. Αν υποθέσουμε πως μια τετραμελής οικογένεια επιθυμεί να κάνει μια ημερήσια εκδρομή στα παράλια της Λάρισας και να καθίσει σε μπιτς μπαρ, αυτόματα θα κληθεί να πληρώσει 16 με 20 ευρώ για καφέδες- αναψυκτικά συν 12 για τις ξαπλώστρες. Σε μια εποχή που οι μισθοί είναι πολύ λίγοι για τα έξοδα της καθημερινότητας, τότε και το μπάνιο γίνεται πολυτέλεια.
Πλέον αρκετοί είναι και εκείνοι που θα επιστρέψουν στην παραδοσιακή λύση των ψυγείων, των καρεκλών και της ομπρέλας από το σπίτι.
ΑΠΟΚΑΜΠΟΣ – ΒΕΛΙΚΑ
Ο κ. Δημήτρης Ηλιάδης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλιών Νομού Λάρισας και δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αγιοκάμπου. Εξηγεί στην «Ε» πως μέχρι στιγμής τα δείγματα είναι θετικά από την κίνηση του κόσμου. Παρατηρεί ωστόσο πως εξαιτίας της νέας κανονιστικής που περίμεναν από την Κτηματική για το πώς θα στήσουν τους χώρους τους, κάποιοι άργησαν να ξεκινήσουν τη σεζόν τους. «Τέτοια περίοδο άλλη χρονιά ήμασταν όλοι έτοιμοι» υποστηρίζει.
«Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την περιοχή. Τα πρώτα Σαββατοκύριακα ήταν καλά για την περιοχή και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί έτσι η κατάσταση αν κρατήσει και ο καιρός».
Τι γίνεται όμως με τις τιμές είναι η ερώτηση που στο άκουσμά της αφήνει έναν αναστεναγμό πριν απαντήσει.
«Κάθε χρόνο τα πράγματα δυσκολεύουν για τους επαγγελματίες και φυσικά και για τον κόσμο. Όλοι βλέπουμε πως η ακρίβεια καλπάζει και οι καταστηματάρχες κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αυξηθούν τα προϊόντα τους. Όμως μετά τη μεγάλη αυστηρο- ποίηση των μέτρων για τα ομπρελοκαθίσματα, αλλά και με τη μεγάλη αύξηση του προστίμου παράβασης οι καταστηματάρχες επιλέγουν να κάνουν κάποιες κινήσεις επιβίωσης».
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ηλιάδη τα περισσότερα καταστήματα επιλέγουν να χρεώνουν πλέον την ξαπλώστρα 3 ευρώ το άτομο, μόνο για τα Σαββατοκύριακα σε πρώτη φάση. Άγνωστο βέβαια είναι τι θα γίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά στην περίοδο που έχει μεγάλη κίνηση, όπως για παράδειγμα μεταξύ 20 Ιουλίου με 10 Αυγούστου. Οι τιμές για έναν καφέ κυμαίνονται μεταξύ 4 και 5 ευρώ. Άλλοι πάλι επιλέγουν να θέτουν ένα όριο ελάχιστης κατανάλωσης ανά ζευγάρι ξαπλώστρας. Ελάχιστοι επιλέγουν να αυξήσουν την τιμή του καφέ, καθώς ίσως αυτό από μόνο δεν φτάνει…
«Είναι κινήσεις που δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον πολίτη. Είναι λύσεις ανάγκης για να επιβιώσουν τα καταστήματα. Να συνεχίζουν δηλαδή να είναι ανοιχτά για να μπορούν να δίνουν και εργασία σε τόσο κόσμο που βρίσκεται εδώ» καταλήγει.
ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ – ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ – ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ
Ο κ. Βασίλης Κανδυλάρης είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Νομού Λάρισας. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κόκκινου Νερού, Κουτσουπιάς, Παλιουριάς και εκτιμά πως θα είναι μια μεταβατική χρονιά στην οποία «θα φανούν πολλά για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια» και στέκεται κυρίως στα οικονομικά θέματα.
«Από πλευράς κόσμου είναι θετικά τα μηνύματα μέχρι στιγμής. Έχουμε προσέλευση και με καλό ρυθμό. Το ζήτημα των καταστημάτων στην παραλία όμως είναι αυτό που το βρούμε μπροστά μας. Με τις κινήσεις που έγιναν οι καταστηματάρχες προσπαθούν να βρουν τρόπους επιβίωσης επί της ουσίας. Έχουν να διαχειριστούν τόσο τη μείωση του τζίρου όσο και την αύξηση τιμών σε πολλές πρώτες ύλες αλλά και ενέργεια».
Οι καταστηματάρχες των περιοχών Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό και Παλιουριά, εκτιμά, πως προσανατολίζονται στη χρέωση της ξαπλώστρας ανά άτομο με την τιμή να μην ξεπερνάει τα 3 ευρώ. Ο καφές χρεώνεται στα περισσότερα καταστήματα στα 4 ευρώ.
ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ, ΚΑΣΤΡΙ ΛΟΥΤΡΟ
Ο κ. Φάνης Βουλιώτης είναι μέλος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου. Αυτό που είδε στα πρώτα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού είναι πως αρχίζουν οι πληρότητες να υλοποιούνται. Από τώρα και στο εξής μάλιστα προβλέπεται τα καταλύματα να αρχίζουν να βάζουν κόσμο και σε καθημερινή βάση και αυτό το ποσοστό θα αρχίσει να ανεβαίνει. «Εκτιμούμε πως από τις 15 Ιουνίου θα υπάρχει μια πληρότητα άνω του 80%» και σημειώνει σε αυτό έχουν βοηθήσει τα εισιτήρια του κοινωνικού τουρισμού.
Όσον αφορά στις τιμές αυτές κυμαίνονται ανάλογα με την κατηγορία. Στις χαμηλές κατηγορίες «κλειδιών» ξεκινούν από 30 ευρώ τη νύχτα, ενώ σε ενοικιαζόμενα 3 και 4 «κλειδιών» κυμαίνονται μεταξύ 50 και 100 ευρώ.
«Στην εστίαση η κατάσταση είναι δύσκολη. Τόσο με τη χωροθέτηση των παραλιών όσο και με τον τρόπο πληρωμής μέσω POS. Θεωρώ όμως πως ο σωστός επαγγελματίας θέλει τον σωστό έλεγχο και τα σωστά μέτρα. Όμως άλλο πράγμα ο σχεδιασμός επί χάρτου και άλλο η εφαρμογή στην πράξη.
Αρχικά σημειώνει πως «ειδικά σε περιπτώσεις που οι περιοχές είναι οικολογικής ευαισθησίας μπορούν να καλύψουν μόνο το 30% του ενοικιαζόμενου χώρου», κάτι που όπως λέει κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους.
Αυτή τη στιγμή σημειώνει πως γίνεται διαβούλευση για το πώς θα το χειριστούν οι επαγγελματίες. «Όπως εξελίσσεται η κατάσταση θα υπάρχει αύξηση. Θα δούμε αν πάει στον καφέ ή στην ξαπλώστρα. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί κάτι οριστικό συνολικά». Μέχρι στιγμής πάντως ο καφές στην περιοχή κυμαινόταν μεταξύ 3 και 4 ευρώ, χωρίς να υπάρχει χρέωση νερού, ομπρέλας ή ξαπλώστρας.
Δυσκολίες όμως αντιμετωπίζουν και στο θέμα των Ρος, καθώς «με τη διασύνδεση έχει προκύψει φόρτος δεδομένων και συχνά πέφτει το σύστημα». Επίσης κλείνοντας χαρακτηρίζει άκομψη για τον πελάτη τη διαδικασία της προπληρωμής όταν πρόκειται να πληρώσει με κάρτα.
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία / Κώστας Γκιάστας
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.