Με συγκίνηση και χαρά γιορτάστηκε η ξεχωριστή στιγμή της μικρής Τριανταφυλλιάς, που μετά από έναν δύσκολο και επίπονο αγώνα, κατάφερε να ολοκληρώσει τις θεραπείες της και να χτυπήσει το καμπανάκι της νίκης στην παιδοογκολογική μονάδα.
Η μεγάλη νίκη της Τριανταφυλλιάς
«Γιορτάζουμε μια νικηφόρα στιγμή! Μια μέρα νίκης για την αγαπημένη μας Τριανταφυλλιά»
Με τεράστια δύναμη ψυχής και καρτερικότητα, η μικρή Τριανταφυλλιά έφτασε στο τέλος της θεραπευτικής της διαδρομής και χτύπησε το καμπανάκι που σηματοδοτεί τη νίκη απέναντι στον καρκίνο. Η σελίδα «Η Λάμψη» μοιράστηκε το χαρμόσυνο νέο και έδωσε φωνή σε αυτή την τόσο σημαντική στιγμή.
Μια μέρα γεμάτη αισιοδοξία και περηφάνια
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε την απίστευτη είδηση ότι η γλυκιά μας Τριανταφυλλιά ολοκλήρωσε τις θεραπείες της στην παιδοογκολογική μονάδα και ήρθε η σειρά της για να χτυπήσει περήφανα το καμπανάκι της νίκης, μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, χαράς και ανακούφισης!»
Η μέρα αυτή αποτέλεσε σταθμό στη ζωή της μικρής, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας πορείας, απαλλαγμένης από τον καθημερινό αγώνα της θεραπείας. Τα συναισθήματα όσων ήταν παρόντες ήταν έντονα – συγκίνηση, ανακούφιση, αλλά κυρίως υπερηφάνεια για τη δύναμη αυτής της μικρής μαχήτριας.
Η δύναμη της αγάπης και της στήριξης
«Σήμερα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο περήφανοι για το θάρρος, τη δύναμη και την ανθεκτικότητά της.
Αυτή η νίκη είναι απόδειξη της δύναμης της αγάπης, της υποστήριξης και του ακλόνητου πνεύματος των μικρών μας πολεμιστών. Η εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας απευθύνεται στην αφοσιωμένη ιατρική ομάδα, στους νοσηλευτές, στην ψυχοκοινωνική ομάδα του συλλόγου και σε όλους όσους συμμετείχαν στη υποστήριξη της Τριανταφυλλιάς!».
Η νίκη αυτή ανήκει στην Τριανταφυλλιά, αλλά και σε όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα της, με επιστημονική γνώση, φροντίδα, αγκαλιά και συνεχή ψυχολογική στήριξη. Είναι μια υπενθύμιση πως όταν η επιστήμη συναντά την αλληλεγγύη και την αγάπη, τότε τα θαύματα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Η ιστορία της 21χρονης Ραφαέλας Πιτσικάλη από την Κρήτη συγκίνησε ολόκληρη τη χώρα. Με γενναιότητα μοιράστηκε τον αγώνα της στα social media, γνωστοποιώντας πως έδινε για τρίτη φορά τη μάχη με τον καρκίνο. Η διάγνωσή της, το σάρκωμα Ewing, είναι μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου που προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους.
Μια γενναία μάχη που ενέπνευσε
Η Ραφαέλα έγινε γνωστή για την ανοιχτή και θαρραλέα στάση της απέναντι στην ασθένεια. Δεν δίστασε να μοιραστεί την εμπειρία της με τους διαδικτυακούς της φίλους, δημιουργώντας ένα κύμα συμπαράστασης και αγάπης. Ήταν ήδη εξοικειωμένη με τον σκληρό αυτόν δρόμο, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπιζε την επάρατη νόσο.
@rafaellapitsikali Αν σου αρεσε η μαντιναδα μου αφησε μια ❤️ και ενα follow στο insta: rafaella_pitsi #cancerfighter #rafaellapitsikali⭐️ #foryou #foryoupage#fypシ #fyp #μπόραείναιθαπεράσει🌈
Τι είναι το σάρκωμα Ewing
Πρόκειται για έναν σπάνιο τύπο καρκίνου που αναπτύσσεται συνήθως στα οστά, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και σε μαλακούς ιστούς. Περισσότεροι από 8 στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας 5 έως 25 ετών, με την πιο συχνή εμφάνιση να εντοπίζεται μεταξύ 10 και 20 ετών. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανιστεί σε μικρότερα παιδιά ή ενήλικες άνω των 30.
Η πενταετής επιβίωση μετά τη διάγνωση φτάνει περίπου στο 60%, όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς ζουν πολύ περισσότερο. Η πορεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η έγκαιρη διάγνωση και η ανταπόκριση στη θεραπεία.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα
Τα σημάδια που μπορεί να οδηγήσουν σε υποψία για σάρκωμα Ewing περιλαμβάνουν:
- Επίμονος πόνος στα οστά, που χειροτερεύει σταδιακά, ιδιαίτερα τη νύχτα
- Πόνος που ακτινοβολεί και είναι ευαίσθητος στο άγγιγμα
- Οίδημα ή διόγκωση γύρω από την πάσχουσα περιοχή
- Πυρετός που δεν υποχωρεί
- Έντονη κόπωση
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Τα οστά που έχουν προσβληθεί είναι συχνά πιο εύθραυστα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται μετά από κάταγμα.
Οι περιοχές που επηρεάζονται συχνότερα είναι τα κάτω άκρα (κυρίως γύρω από τα γόνατα), η λεκάνη, τα άνω άκρα, τα πλευρά και η σπονδυλική στήλη.
Η διαδικασία διάγνωσης
Η διάγνωση του σαρκώματος Ewing δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς πρόκειται για μια σπάνια νόσο με συμπτώματα που μοιάζουν με άλλες παθήσεις. Γι’ αυτό και απαιτείται ένας συνδυασμός εξετάσεων, όπως:
- Εξετάσεις αίματος, που μπορεί να δείξουν αυξημένα επίπεδα LDH, ΤΚΕ, ALP, λευκά αιμοσφαίρια, καθώς και αναιμία
- Σπινθηρογράφημα οστών ή PET Scan
- Αξονική τομογραφία θώρακα και κοιλιάς για να φανεί το στάδιο της νόσου
- Μαγνητική τομογραφία της πάσχουσας περιοχής με σκιαστικό
- Ψηφιακή ακτινογραφία, όπου μπορεί να φανεί η χαρακτηριστική εικόνα του όγκου (σαν φύλλα κρεμμυδιού)
- Βιοψία με βελόνη, συνήθως καθοδηγούμενη από αξονική τομογραφία
Η διάγνωση πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται με βιοψία πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία.
Πώς αντιμετωπίζεται το σάρκωμα Ewing
Λόγω της πολυπλοκότητας της νόσου, η θεραπεία απαιτεί ομαδική προσέγγιση από εξειδικευμένους γιατρούς. Δεν ακολουθούν όλοι οι ασθενείς το ίδιο θεραπευτικό πρωτόκολλο, αφού κάθε περίπτωση αξιολογείται ξεχωριστά.
Χημειοθεραπεία και ακτινοβολία
Οι περισσότεροι ασθενείς ξεκινούν με χημειοθεραπεία για να μειωθεί το μέγεθος του όγκου. Αυτό συνήθως ακολουθείται από χειρουργική επέμβαση και μετέπειτα νέα φάση χημειοθεραπείας, ώστε να εξουδετερωθούν τυχόν καρκινικά κύτταρα που έχουν απομείνει.
Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση ή και ως εναλλακτική λύση, εάν ο όγκος δεν είναι χειρουργήσιμος.
Χειρουργικές επεμβάσεις
Η χειρουργική αντιμετώπιση εξαρτάται από το σημείο και την έκταση του όγκου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:
- Ριζική εκτομή του καρκινικού ιστού
- Αφαίρεση του προσβεβλημένου οστού και αντικατάστασή του με μεταλλικό μόσχευμα ή άλλο οστό (τεχνικές διάσωσης άκρων)
- Ακρωτηριασμό (ολικό ή μερικό), εάν δεν υπάρχει άλλη επιλογή
Ερευνητικά προγράμματα δοκιμάζουν επίσης θεραπείες με μεταμόσχευση μυελού των οστών ή χρήση βλαστοκυττάρων, αν και αυτές βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.
Η πρόγνωση και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Οι πιθανότητες επιβίωσης για το σάρκωμα Ewing έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Από το μόλις 15% το 1975, σήμερα η πενταετής επιβίωση φτάνει περίπου στο 80% σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλα όργανα, γεγονός που κάνει την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση θεραπεία καθοριστικής σημασίας.
Ακόμα κι όταν η θεραπεία είναι επιτυχής, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επανεμφάνισης, γι’ αυτό οι τακτικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι. Κάποιοι ασθενείς χρειάζονται φροντίδα για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.