Μια απρόσμενη σκηνή εκτυλίχθηκε σε παραλία της Κρήτης, όπου τουρίστες και οικογένειες έγιναν μάρτυρες της άφιξης μεταναστών που προσπαθούσαν να βγουν στην ακτή.
Ξαφνική άφιξη μπροστά σε λουόμενους
Απίστευτες εικόνες κατέγραψε η κάμερα την Κυριακή (06.07.2025) στην παραλία του Δισκού, δυτικά του Λέντα, στη νότια Κρήτη. Μετανάστες αποβιβάστηκαν από ένα μικρό σκάφος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τις ακτές της Λιβύης.
Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr φαίνονται οι δραματικές στιγμές της αποβίβασης των μεταναστών ανάμεσα σε πολίτες και τουρίστες που έκαναν ανυποψίαστοι το μπάνιο τους. Οι άνθρωποι από το σκάφος, φανερά εξουθενωμένοι, πηδούσαν στο νερό με κραυγές, προσπαθώντας να φτάσουν στην ακτή. Η σκηνή σκόρπισε σοκ και αμηχανία σε όσους βρίσκονταν εκεί, κυρίως σε οικογένειες με μικρά παιδιά.
Μαζικές αφίξεις μέσα σε λίγες ώρες
Το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο. Τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει συναγερμός στα νότια παράλια της Κρήτης, καθώς καταγράφηκαν συνεχείς αφίξεις μεταναστών κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες, σε περιοχές του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων.
Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη μετακίνηση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άτομα να φτάσουν το Σαββατοκύριακο στα νότια παράλια της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες ακόμη παραμένουν στις ακτές της Λιβύης περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να περάσουν τη Μεσόγειο.
Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, έφταναν διαδοχικά σκάφη στα νότια του νομού Ηρακλείου αλλά και στην Αγία Γαλήνη. Ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων φτάνει περίπου τα 800 άτομα, όπως αναφέρει ο πιο πρόσφατος απολογισμός.
Η Κρήτη ως βασική πύλη εισόδου
Ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, περιέγραψε μια ανησυχητική εικόνα. Όπως είπε στο neakriti.gr, η Κρήτη έχει εξελιχθεί πλέον σε βασική πύλη εισόδου στη χώρα. Οι υπολογισμοί του κάνουν λόγο για “εκατοντάδες χιλιάδες” άτομα που αναμένουν να περάσουν από τη Λιβύη προς το νησί, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
«Αυτό που χρειάζεται είναι μια άμεση επαναδιαπραγμάτευση με τις Αρχές της χώρας», υπογράμμισε ο ίδιος, αναδεικνύοντας την ανάγκη για γρήγορες αποφάσεις και ενίσχυση της τοπικής διαχείρισης.
Προβληματισμός για την ηλικιακή σύνθεση των μεταναστών
Ένα επιπλέον σημείο ανησυχίας αφορά την ηλικία και το φύλο των αφιχθέντων. Η συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται να είναι άνδρες ηλικίας 17 έως 35 ετών, με μικρότερο αριθμό παιδιών και γυναικών. Αυτό το στοιχείο δημιουργεί ερωτήματα για τις συνθήκες στις χώρες προέλευσης αλλά και για τις ανάγκες φιλοξενίας και ασφάλειας στην Κρήτη.
Κενά στη διαχείριση και ερωτήματα για την πολιτική
Η διαχείριση της κρίσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί ερωτήματα, ειδικά όσον αφορά τη συνεργασία με τις Αρχές της Λιβύης. Ο ρόλος των φρεγατών, που έχουν περιορισμένες δυνατότητες στο να ελέγξουν τις μαζικές ροές, είναι επίσης στο μικροσκόπιο. Παράλληλα, εντείνεται η κριτική προς τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία φαίνεται να αποφεύγει την άμεση εμπλοκή ή ενίσχυση.
Οι συνεχείς αφίξεις αποδεικνύουν την ένταση της πίεσης που δέχεται η Κρήτη, ενώ οι τοπικές αρχές επισημαίνουν πως οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν. Ζητούν επειγόντως ενίσχυση και στήριξη από την Πολιτεία, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες.
Το Λιμενικό και οι δήμοι στα όριά τους
Η ανησυχία είναι έντονη και στις τοπικές δημοτικές Αρχές, αλλά και στο Λιμενικό Σώμα. Με τους διαθέσιμους πόρους να είναι ελάχιστοι, οι πιέσεις που δέχονται είναι τεράστιες. Οι εργαζόμενοι καλούνται να ανταποκριθούν σε μια διαρκή κρίση, με περιορισμένα μέσα και χωρίς επαρκή στήριξη, γεγονός που κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.