Η ιστορία της 13χρονης Ομάιρα Σάντσες είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες ανθρώπινης τραγωδίας που έχουν καταγραφεί ποτέ μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, την ώρα που ένα ολόκληρο έθνος καταρρέει μέσα στη λάσπη και την αδιαφορία.
Ένα κορίτσι που εγκλωβίστηκε στη λάσπη και συγκίνησε τον κόσμο
«Μαμά, σ’ αγαπώ πάρα πολύ». Με αυτά τα λόγια η Ομάιρα Σάντσες, 13 ετών, αποχαιρέτησε τη ζωή, παγιδευμένη στα ερείπια του σπιτιού της, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς, στις 13 Νοεμβρίου 1985, στην Κολομβία.
Η φονική λάσπη που προκάλεσε η έκρηξη κατάπιε κυριολεκτικά την πόλη Αρμέρο, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς και μια ιστορία που θα στοιχειώνει για πάντα τη συλλογική μνήμη.
Η μικρή Ομάιρα παγιδεύτηκε στα ερείπια, με το σώμα της χωμένο μέχρι τη μέση σε μια παχύρρευστη μάζα λάσπης και συντριμμιών. Για 60 ώρες, οι διασώστες έδιναν μάχη με τον χρόνο, προσπαθώντας να την απεγκλωβίσουν.
Η μάχη των διασωστών και τα σπαρακτικά της λόγια
Οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού την είχαν συνεχώς δίπλα τους. Δεν σταμάτησαν να της μιλούν, να της δίνουν αναψυκτικά και γλυκά για να την εμψυχώσουν. Όμως ήξεραν ότι ο χρόνος της τελείωνε.
\

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, η κάμερα του κολομβιανού τηλεοπτικού σταθμού RCN κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές της, όταν απευθυνόμενη στη μητέρα της, είπε:
«Προσευχήσου να μπορέσω να περπατήσω και για να με βοηθήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Μαμά, σ’ αγαπώ πάρα πολύ, μπαμπά σ’ αγαπώ, αδερφέ μου, σ’ αγαπώ».
Την τρίτη ημέρα, άρχισε να παραληρεί. Ανέφερε ότι αγχώνεται γιατί θα καθυστερήσει στο μάθημα των μαθηματικών της. Ζήτησε από όσους την πλαισίωναν να φύγουν και να ξεκουραστούν.
Όταν πέθανε, τα χέρια της είχαν αρχίσει να ασπρίζουν, τα μάτια της να μαυρίζουν. Κάτω από τη λάσπη βρέθηκε αργότερα το σώμα της θείας της, με τα χέρια της τυλιγμένα γύρω από τα πόδια της Ομάιρα.
Μια εικόνα που έγινε σύμβολο
Η φωτογραφία της Ομάιρα τη στιγμή που παλεύει να μείνει στη ζωή έγινε το παγκόσμιο σύμβολο της τραγωδίας του Αρμέρο. Την τράβηξε ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Φρανκ Φουρνιέ και τιμήθηκε με το βραβείο World Press Photo της Χρονιάς το 1986.
Ωστόσο, ο Φουρνιέ δεν ξέφυγε από την κατακραυγή. Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι φωτογράφιζε ένα παιδί που πέθαινε, αντί να προσπαθήσει να το σώσει.
Σε συνέντευξή του στο BBC υπερασπίστηκε την επιλογή του:
«Ξέσπασε κατακραυγή, συζητήσεις στην τηλεόραση για τον ρόλο του φωτορεπόρτερ. Αλλά εγώ ένιωσα ότι η ιστορία έπρεπε να ειπωθεί και ήμουν πιο ευχαριστημένος που υπήρξε αντίδραση, θα ήταν χειρότερα αν κανείς δεν νοιαζόταν. Είμαι ξεκάθαρος για το τι κάνω και πώς το κάνω και προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου με όσο περισσότερη ειλικρίνεια και ακεραιότητα μπορώ. Πιστεύω ότι η φωτογραφία βοήθησε να συγκεντρωθούν χρήματα για βοήθεια και να αναδειχθεί η ανευθυνότητα και η έλλειψη θάρρους των ηγετών της χώρας».
Ο Φουρνιέ τόνισε ότι η κατάσταση δεν μπορούσε να αλλάξει:
«Δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης, παρότι οι επιστήμονες είχαν προβλέψει την καταστροφική έκταση της έκρηξης».
Θυμήθηκε ακόμα τις τελευταίες στιγμές του κοριτσιού:
«Χάραζε και το καημένο το κορίτσι υπέφερε και ήταν πολύ συγχυσμένο. Όταν τραβούσα τις φωτογραφίες ένιωθα εντελώς ανήμπορος μπροστά σε αυτό το μικρό κορίτσι, που αντιμετώπιζε τον θάνατο με θάρρος και αξιοπρέπεια. Μπορούσε να αισθανθεί ότι η ζωή της τελείωνε».
Μια πόλη χαμένη στη λάσπη
Η Ομάιρα ζούσε μαζί με τον πατέρα της, τον μικρότερο αδελφό της και τη θεία της. Όλοι πέθαναν ακαριαία, παρασυρμένοι από το φονικό κύμα λάσπης. Η μητέρα της, Μαρία Αλεΐδα Σάντσες, δούλευε στην Μπογκοτά ως νοσοκόμα και παρακολουθούσε τη φρίκη από την τηλεόραση, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα.
Το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς βρισκόταν ανενεργό επί 69 χρόνια. Οι αρχές και οι κάτοικοι δεν πίστευαν ότι θα ξυπνήσει. Όμως οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για την έκρηξη, χωρίς όμως ποτέ να ενεργοποιηθεί κάποιο σχέδιο εκκένωσης.
Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό: 23.000 από τους 28.000 κατοίκους της πόλης Αρμέρο σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν στις λάσπες. Μέχρι σήμερα, η πόλη παραμένει μια στοιχειωμένη μνήμη, ένας τόπος που υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της αδιαφορίας και της κακοδιαχείρισης.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.