Τι υπάρχει πίσω από το deal της Μαρινόπουλος και του Σκλαβενίτη;
Μέσα στις 60 πυκνογραμμένες σελίδες του μνημονίου συνεργασίας κρύβονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και μυστικές στρατηγικές που θέτουν σε κίνδυνο όχι τις 12.500 θέσεις του Ομίλου Μαρινόπουλου αλλά τις 75.000 θέσεις όλων όσοι εργάζονται στις εταιρείες που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ, καθώς και των άλλων μικρών ή μεγάλων ανταγωνιστών στην αγορά των λιανικών πωλήσεων.
Το «κούρεμα» των οφειλών έως και 50% σε όλους ανεξαιρέτως τους προμηθευτές και ο εκβιασμός από τις παλιές αλλά και τις νέες εμπορικές αλυσίδες για νέες πρόσθετες οδυνηρές εκπτώσεις τιμών «εάν θέλουν να δουν τα προϊόντα τους στα ράφια» θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα 3.000 εταιρειών προμηθευτών και απειλούν 75.000 θέσεις εργασίας.
[ad id=”215657″]
Επιπλέον, οι χαριστικές ρυθμίσεις οφειλών, η πρωτοφανής τραπεζική χρηματοδότηση μιας νέας –ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί– εταιρείας με το κολοσσιαίο δάνειο των 350 εκατ. ευρώ και εκπληκτικά χαμηλό επιτόκιο 1,5%, η προφανής στρέβλωση του ανταγωνισμού και το αμφίβολης αποτελεσματικότητας επιχειρηματικό σχέδιο του Ομίλου Σκλαβενίτη βάζουν «βόμβες» στα θεμέλια της ελληνικής αγοράς λιανικών πωλήσεων.
Η υπόθεση καταλήγει –για μία ακόμη φορά– σε βάρος του καταναλωτή, που όχι μόνο πληρώνει ακριβότερα από κάθε Ευρωπαίο πολίτη τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ αλλά επιπροσθέτως χρησιμοποιείται ως όμηρος σε έναν αμείλικτο πόλεμο με πρώτα θύματα τους εργαζομένους στις χιλιάδες επιχειρήσεις μικρών ή μεγάλων σούπερ μάρκετ.
Δικαστικό παρασκήνιο
Την περασμένη Τετάρτη, στο δικαστήριο επρόκειτο να συζητηθεί η αίτηση που έχει υποβάλει η Μαρινόπουλος ΑΕ για να υπαχθεί στο άρθρο 99, για να προστατευθεί από πιστωτές. Ξαφνικά όμως αποκαλύπτεται ότι –ενώ έχουν συνταχθεί το μνημόνιο συνεργασίας και οι συμφωνία με τις τράπεζες– ούτε ο Μαρινόπουλος ούτε, πολύ περισσότερο, ο «λευκός ιππότης» Σκλαβενίτης, που θα σώσει τον Μαρινόπουλο, ήταν πρόθυμοι να δικάσουν την υπόθεση.
Ζήτησαν αναβολή και το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε αναβολή για τον Δεκέμβριο. Οι δικηγόροι της Μαρινόπουλος ζήτησαν να οριστεί μία νέα ημερομηνία εκδίκασης, το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να «κλειδώσει» το τελικό κείμενο για το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο και θα κατατεθεί στο δικαστήριο προκειμένου να ενεργοποιηθεί τελικά η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 106Β, αντί αυτής του άρθρου 99.
Πρώτο σκοτεινό σημείο αυτής της υπόθεσης είναι η στάση του ελληνικού Δημοσίου:
Για να «κλειδώσει» το σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου και να πάρει την έγκριση των δικαστικών Αρχών, απαιτείται να συναινέσουν πιστωτές που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων της Μαρινόπουλος. Στους πιστωτές περιλαμβάνεται και το ελληνικό Δημόσιο, με το 40% των τυχόν «εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών».
Για να εγκρίνει το ελληνικό Δημόσιο «κούρεμα» των απαιτήσεών του, απαιτείται έγκριση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Υπάρχει έντονο, σκοτεινό παρασκήνιο αφόρητων πιέσεων προς τους νομικούς συμβούλους του Κράτους να αποδεχθούν κάτι που προφανώς δεν είναι πρωτοφανές και στα όρια της νομιμότητας.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, που αποκαλύπτει σήμερα το «Π», το ελληνικό Δημόσιο δέχεται να διαγράψει όλα τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις των οφειλών της Μαρινόπουλος προς τα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία και ρύθμιση του υπολοίπου σε 250 δόσεις!
Ειδική νομοθετική ρύθμιση
Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, προανήγγειλε ειδική κατ’ εξαίρεση νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των χρεών του Ομίλου Μαρινόπουλος, ξεκαθαρίζοντας όμως πως αυτό θα συμβεί, εφόσον οριστικοποιηθούν σε νομικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο οι εξελίξεις στην υπόθεση.
● «Αναμένουμε να δούμε πώς θα διασφαλιστεί η συμφωνία ανάμεσα στις επιχειρήσεις, ώστε να φέρουμε κατόπιν διάταξη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα και του ΦΠΑ και του εισοδήματος, καθώς και των χρεών της εταιρείας Μαρινόπουλος προς το Δημόσιο, τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Θα δώσουμε την καλύτερη λύση», δεσμεύτηκε ο κ. Αλεξιάδης.
Επιπλέον, τα χρέη της Μαρινόπουλος προς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης «κουρεύονται» κατά 50%(!) και ρυθμίζονται σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Δριμύ «κατηγορώ» στις ευνοϊκές κυβερνητικές παρεμβάσεις που γίνονται με στόχο τη διάσωση της αλυσίδας Μαρινόπουλος απευθύνουν οι βασικότεροι παίκτες της αγοράς, τονίζοντας επί της ουσίας ότι το παιχνίδι είναι σικέ.
Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο κ. Α. Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μετρό, που πρόσφατα εξαγόρασε την αλυσίδα Βερόπουλος, αφήνει να φανεί η απογοήτευσή του από τη διαφορετική αυτή αντιμετώπιση… που έχουν τα δύο deal.
● «Εμείς δεν πήραμε καμία επιδότηση, αποπληρώσαμε αμέσως όλα τα χρέη της εταιρείας που εξαγοράσαμε σε προμηθευτές και Δημόσιο και δεχθήκαμε μια ρύθμιση δανείων σε επίπεδα ικανοποιητικά για τις τράπεζες. Στην περίπτωση της Μαρινόπουλος, συζητιέται ένα σχέδιο επιδοτούμενων επιτοκίων (κάτω από το κόστος δανεισμού των τραπεζών) και “κουρέματος” των υποχρεώσεων προς προμηθευτές και Οργανισμούς του Δημοσίου κατά 50%». Για επιβράβευση, τελικώς, αυτών που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κάνει λόγο ο Χρήστος Χωμενίδης, πρόεδρος της αλυσίδας Γαλαξίας. Αναρωτιέται:
● «Πώς είναι δυνατόν να ανταμείβεται κάποια επιχείρηση με “τρύπα” στα ταμεία της περί τα 2 δισ. ευρώ; Τράπεζες και κυβέρνηση σπεύδουν να τη στηρίξουν… Γιατί;
Άδικο επίσης είναι το “κούρεμα” ύψους 50% που φαίνεται να προβλέπεται στις απαιτήσεις των προμηθευτών. Είναι σαν να παρέχουν δωρεάν εμπόρευμα για περίπου έναν χρόνο». «Αν και το ευχόμαστε να γίνει το deal της εξαγοράς, την επιτυχή ή μη έκβασή του θα τη γνωρίζουμε σε μία διετία από τώρα…» υποστηρίζει ο κ. Λεωνίδας Βρεττάκος, chief operating officer της ΑΒ Βασιλόπουλος. Ωστόσο, σε κατά καιρούς πρόσφατες δηλώσεις του δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τις ευνοϊκές κυβερνητικές παρεμβάσεις, που τελικώς αποβαίνουν εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ότι:
● «Αυτό το παιχνίδι δεν ήταν και δεν είναι “fair play”. Όταν ο ένας παίζει με απλήρωτους παίκτες, με δανεική μπάλα, με ξένες φανέλες και αδιάφορους διαιτητές, την ώρα που οι άλλοι ιδρώνουν για να παίζουν σωστά και σύμφωνα με τους κανόνες, το παιχνίδι είναι άδικο».
Κίνδυνος για 75.000 θέσεις εργασίας
Η κατάσταση είναι δραματική στους μικρούς ή μεγαλύτερους προμηθευτές της αγοράς των σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 75.000 εργαζομένους. Ένα «κούρεμα» 50% στις απαιτήσεις τους από τον Μαρινόπουλο προκαλεί ανεπανόρθωτη καταστροφή και οδηγεί σε λουκέτα και χιλιάδες απολύσεις. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο 22.000 απολύσεων στον συγκεκριμένο κλάδο μέσα στο 2017.
Ο Σκλαβενίτης σπεύδει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Μολονότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το τελικό σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος, τα στελέχη της Σκλαβενίτης πραγματοποιούν «διερευνητικές» επαφές με προμηθευτές τόσο για το θέμα του «κουρέματος» των οφειλών όσο και για τον εφοδιασμό των καταστημάτων με νέες, ακόμη πιο χαμηλές τιμές, που θα επιτευχθεί μέσω των «εγγυήσεων» της Σκλαβενίτης.
Για τον Σκλαβενίτη, η κίνηση αυτή είναι όρος επιβίωσης. Στην αγορά των σούπερ μάρκετ, ο Σκλαβενίτης έχει μείνει με το μικρότερο μερίδιο, επικεντρωμένος μόνο στην αγορά της Αττικής, ενώ όλοι οι ανταγωνιστές του έχουν διευρύνει την εμβέλειά τους σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου η κατανάλωση διατηρείται σε αξιοπρεπή επίπεδα. Ο Σκλαβενίτης δεν αγοράζει τον Μαρινόπουλο και τα χρέη του.
● Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας την οποία –πρωτοφανές και πρωτάκουστο– οι τράπεζες, προ- τού καν γεννηθεί, θα χρηματοδοτήσουν με 350 εκατομμύρια χαμηλότοκα δάνεια. Ο Σκλαβενίτης υπόσχεται ότι θα εξασφαλίσει τις 12.500 θέσεις εργασίας στον Όμιλο Μαρινόπουλου.
● Θα χάσουν όμως τη δουλειά τους πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι στους προμηθευτές του Μαρινόπουλου, οι οποίοι όχι μόνο θα υποχρεωθούν να «κουρέψουν» το 50% των χρημάτων τους αλλά θα υποστούν τον εκβιασμό από τους υπόλοιπους μεγάλους της αγοράς των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι στο εξής θα απαιτούν ανάλογες εκπτώσεις και διευκολύνσεις.
Ήδη ο Σκλαβενίτης συμπεριφέρεται σε όλους τους προμηθευτές ως ο «νέος μεγάλος αγοραστής». Αφού υποχρέωσε όλους τους προμηθευτές να «συμβάλουν» στην επιβίωση του Μαρινόπουλου, τώρα τους διαπραγματεύεται με νέο ύφος: «Αν θέλετε να έχετε δουλειές με τον πρώτο αγοραστή, κάντε μου καλύτερες τιμές». Όσον αφορά τη διατήρηση των 12.500 θέσεων στη Μαρινόπουλος, τα ερωτήματα παραμένουν: Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το δίκτυο καταστημάτων πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιλεχθεί 30 καταστήματα-πιλότοι σε όλη την Ελλάδα, στα οποία ήδη εφαρμόζεται το πλάνο των προϊόντων για την επόμενη μέρα. Δηλαδή, αποστέλλεται το μείγμα των κωδικών που θα βρίσκονται στα ράφια στη νέα εταιρεία με το όνομα Σκλαβενίτης. Τα προϊόντα αυτά τα προμηθεύεται ο Σκλαβενίτης από τους προμηθευτές του Μαρινόπουλου (!), οι οποίοι όχι μόνο δεν πληρώνονται αλλά πιέζονται να συνεχίζουν να προμηθεύουν χωρίς να εισπράττουν.
fimes.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.