Η ιστορία του Τζέιμς Ρούπερτ συγκλόνισε την Αμερική το Πάσχα του 1975, όταν μέσα σε λίγα λεπτά εκτέλεσε 11 μέλη της οικογένειάς του. Ένα έγκλημα που σοκάρει ακόμα και σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, και παραμένει μία από τις πιο στυγερές οικογενειακές τραγωδίες στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ένα σκοτεινό οικογενειακό παρελθόν
Ο Τζέιμς Ρούπερτ, τότε 40 ετών, ζούσε με τη μητέρα του Τσάριτι στην οδό Minor, στην πόλη Χάμιλτον. Ήταν άνεργος και έπινε υπερβολικά, ενώ η σχέση του με την οικογένεια του ήταν ιδιαίτερα τεταμένη. Το παρελθόν του ήταν γεμάτο πίκρα: η μητέρα του τον χαρακτήριζε «λάθος» επειδή ήθελε να αποκτήσει κόρη, και ο πατέρας του ήταν βίαιος. Μετά τον θάνατο του πατέρα, ο μεγαλύτερος γιος, Λέοναρντ Τζούνιορ, ανέλαβε τον ρόλο του «άντρα του σπιτιού». Ο Τζέιμς ήταν μόλις 12 ετών τότε.
Η σχέση με τον αδερφό του, Λέοναρντ, ήταν δύσκολη. Εκείνος παντρεύτηκε μία από τις λίγες φίλες που είχε ποτέ ο Τζέιμς και απέκτησαν μαζί οκτώ παιδιά. Εργαζόταν ως μηχανικός στη General Electric, με καλή επαγγελματική πορεία, ενώ ο Τζέιμς ήταν άνεργος και εξαρτημένος από τη μητέρα του, η οποία εξέφραζε συχνά τη δυσαρέσκειά της για την κατάστασή του. Κάποια στιγμή, τον απείλησε ότι θα τον διώξει από το σπίτι, κάτι που φαίνεται πως τον έσπρωξε στο χείλος της κατάρρευσης.
Η σπίθα που οδήγησε στη σφαγή
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στις 30 Μαρτίου 1975, ο Λέοναρντ, η σύζυγός του Άλμα και τα παιδιά τους επισκέφθηκαν το πατρικό σπίτι για να γιορτάσουν μαζί. Ο Τζέιμς είπε αργότερα σε ψυχίατρο ότι είχε κοιμηθεί όλη την ημέρα και αποφάσισε να πάει στο σκοπευτήριο. Την ώρα που έφευγε, ο αδερφός του τον ρώτησε: «Πώς πάει το Volkswagen;» — μία φαινομενικά αθώα ερώτηση, που ο Τζέιμς εξέλαβε ως ειρωνεία. Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν ήδη τεταμένες και αυτή η ατάκα λειτούργησε ως σπίθα.
Μέσα σε πέντε λεπτά, 11 νεκροί
Ο Τζέιμς Ρούπερτ επέστρεψε στο σπίτι οπλισμένος με τρία περίστροφα και ένα τουφέκι. Μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, πυροβόλησε 44 φορές, με 40 από τις σφαίρες να βρίσκουν στόχο. Σκότωσε την μητέρα του, τον αδερφό του, τη σύζυγό του και τα οκτώ ανίψια του: Τζον (4 ετών), Τερέζα (9), Ντέιβιντ (11), Αν (12), Κάρολ (13), Τόμας (15), Μάικλ (16) και Λέοναρντ ΙΙΙ (17).

Η αστυνομία που έφτασε αργότερα στον τόπο του εγκλήματος, δεν βρήκε σχεδόν κανένα ίχνος πάλης — μόνο ένα αναποδογυρισμένο καλάθι σκουπιδιών. Ο Ρούπερτ είχε ξαπλώσει στον καναπέ για δύο ώρες μετά τη σφαγή, αναλογιζόμενος αν θα αυτοκτονήσει, αλλά όπως είπε αργότερα σε ψυχίατρο, θεώρησε ότι θα ήταν «θανάσιμο αμάρτημα». Αντί για αυτό, τηλεφώνησε στην αστυνομία.
Η δίκη και η μακρόχρονη δικαστική πορεία
Ο Ρούπερτ συνελήφθη και φυλακίστηκε άμεσα. Ήταν 40 ετών και από τότε παρέμεινε διαρκώς υπό κράτηση. Στην πρώτη του δίκη δήλωσε ένοχος αλλά αθώος λόγω παράνοιας. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ως πιθανό κίνητρο τα χρήματα — η περιουσία της μητέρας και του αδερφού του άγγιζε τις 300.000 δολάρια. Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο Τζέιμς είχε υποστεί σωματική και ψυχική κακοποίηση από τον Λέοναρντ μετά τον θάνατο του πατέρα τους.
Δύο ψυχίατροι κατέθεσαν ότι έπασχε από παρανοϊκή ψύχωση και ότι είχε διωκτικές ψευδαισθήσεις. «Αν υπήρχαν κι άλλοι στο σπίτι εκείνη την ημέρα, ίσως τους είχε σκοτώσει κι αυτούς», ανέφερε ο δρ. Λέστερ Γκρίνσπουν από το Χάρβαρντ.
Ο ίδιος ζήτησε να δικαστεί από δικαστές και όχι από ενόρκους. Δύο από τους τρεις τον έκριναν ένοχο, ενώ ο τρίτος τον έκρινε παράφρονα. Καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια. Εκείνη την περίοδο, η θανατική ποινή στις ΗΠΑ είχε ανασταλεί λόγω μορατόριουμ που ίσχυε για δέκα χρόνια.
Η δεύτερη δίκη και η τελική απόφαση
Το 1977 και το 1978, το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο αποφάνθηκε ότι υπήρξε λάθος από την πλευρά των δικαστών. Ορίστηκε νέα δίκη το 1980, αλλά μεταφέρθηκε στην κομητεία Χάνκοκ και καθυστέρησε μέχρι το 1982 λόγω νομικών ενστάσεων για διπλή δίωξη. Εκείνη τη φορά, ο Ρούπερτ επέλεξε να δικαστεί από ενόρκους.
Η νέα δίκη κράτησε δύο εβδομάδες. Οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για τους φόνους της μητέρας και του αδερφού του, αλλά αθώο λόγω παράνοιας για τις υπόλοιπες δολοφονίες. Καταδικάστηκε σε δύο ισόβιες ποινές.
Οι συνέπειες για τις οικογένειες
Η μητέρα της Άλμα, Έντα Άλγκεϊερ, ξέσπασε κατά την καταδίκη:
«Μερικές φορές σκέφτομαι ότι θα ήθελα να τον σταυρώσω σαν τον Χριστό και να τον κόβω κομματάκι-κομματάκι… να αιμορραγήσει αργά», είπε.
Τον κατηγόρησε όχι για 11 αλλά για 13 θανάτους. Τρία χρόνια μετά τη σφαγή, ο σύζυγός της αυτοκτόνησε την Κυριακή του Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της δίκης του 1982, ένας ένορκος υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε. «Αυτές οι εικόνες τον λύγισαν», σχολίασε.
Η Άλγκεϊερ πίστευε ότι ο Ρούπερτ ζήλευε τον αδερφό του επειδή παντρεύτηκε την Άλμα, με την οποία ήταν φίλοι από το σχολείο. Η Άλμα, ήταν η μόνη που πυροβολήθηκε μία φορά, απευθείας στην καρδιά.
Η ίδια πέθανε το 2004 σε ηλικία 92 ετών. Στην αγγελία θανάτου της αναφερόταν: «Αφήνει πίσω της 16 εγγόνια και 13 δισέγγονα… Είχε προηγηθεί ο θάνατος των 8 εγγονιών της».
Ο Τζέιμς Ρούπερτ έμεινε φυλακισμένος μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε σε ηλικία 88 ετών, στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα Allen-Oakwood, εκτίοντας τις δύο ισόβιες ποινές που του επιβλήθηκαν για τη σφαγή που συντάραξε μια ολόκληρη χώρα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.