ΗΠΑ: Ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους
Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις εντός ρωσικής επικράτειας προκαλεί αντιδράσεις και αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία κλιμάκωση και, πιθανώς, σε ευρύτερη σύρραξη. Η απόφαση αυτή, που δημοσιοποιήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές, έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.
Η θέση του Ζελένσκι: «Οι πύραυλοι μιλούν»
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με λιτή δήλωση ανέφερε ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, δίνοντας έμφαση στη σημασία της δράσης έναντι των ανακοινώσεων.
Πολωνία: Στήριξη στη νέα στρατηγική
Η απόφαση της Ουάσινγκτον χαρακτηρίστηκε από τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ως «η γλώσσα που καταλαβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν». Τόνισε ότι το θύμα μιας επίθεσης, όπως η Ουκρανία, έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και εξήρε τη συνεχή στήριξη της Πολωνίας προς το Κίεβο.
Η Ρωσία, ωστόσο, συνεχίζει να εξαπολύει μαζικές επιθέσεις στην ουκρανική επικράτεια, στοχεύοντας μεταξύ άλλων το ενεργειακό δίκτυο, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και σοβαρές ζημιές.
Αλλαγή πολιτικής στις ΗΠΑ;
Η έγκριση της χρήσης πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, όπως οι ATACMS, από την Ουκρανία σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Μέχρι πρότινος, η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της ήταν διστακτικοί, φοβούμενοι την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγους μήνες πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει τη μεγάλη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε 24 ώρες», χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο. Η αβεβαιότητα για τη στάση του Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο, καθώς ενδέχεται να περιορίσει τη στήριξη των ΗΠΑ.
Η απάντηση της Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ξεκαθαρίσει ότι τέτοιες κινήσεις θα ερμηνευτούν ως συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Η ένταξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στις ρωσικές δυνάμεις αποτελεί ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο της σύγκρουσης.
Οι επιπτώσεις της απόφασης
Η αλλαγή πολιτικής μπορεί να δώσει στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία, βοηθώντας την να αντιμετωπίσει την πίεση στα μέτωπα και να βελτιώσει τη θέση της σε πιθανές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αυξάνει τους κινδύνους κλιμάκωσης σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση, προκαλώντας αντιδράσεις από τη Μόσχα και διεθνή ανησυχία για τη σταθερότητα της περιοχής.