Σεισμοί στις Κυκλάδες: Τι δείχνουν τα δεδομένα και το παράδειγμα της Αιθιοπίας
Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, αλλά οι επιστήμονες παρατηρούν κάποια σημάδια σταθεροποίησης. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (05.02.2025), εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, αναλύοντας την κατάσταση στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά.
Σημάδια σταθεροποίησης στη σεισμική δραστηριότητα
Όπως ανέφερε ο κ. Καραστάθης στην εκπομπή «Σήμερα», ο ρυθμός των σεισμών παραμένει στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών, ενώ παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση.
«Η σεισμικότητα διατηρεί τους ρυθμούς των προηγούμενων ημερών. Έχουμε παρατηρήσει κάποια σχετική σταθεροποίηση στον ρυθμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την 1η Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 440 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, ενώ 73 από αυτούς ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ. Παρόλα αυτά, το σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες μπορεί να μην είναι τόσο ανησυχητικό όσο ακούγεται.
Το σενάριο της σμηνοσειράς και η περίπτωση της Αιθιοπίας
Ένα πιθανό ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι αυτό της σμηνοσειράς, δηλαδή μιας ακολουθίας σεισμών που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες, χωρίς όμως να οδηγεί απαραίτητα σε έναν μεγάλο σεισμό.
Για να το εξηγήσει καλύτερα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε το παράδειγμα της Αιθιοπίας, όπου καταγράφηκαν 256 σεισμοί μέσα σε έξι μήνες.
«Η σμηνοσειρά στην Αιθιοπία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και τελείωσε τον Φεβρουάριο, με τους πιο έντονους μήνες να είναι οι δύο τελευταίοι. Σε αυτό το διάστημα, είχαμε δύο σεισμούς που ξεπέρασαν το μέγεθος των 5 Ρίχτερ – ήταν 5,2 και 5,7 Ρίχτερ», εξήγησε.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης σεισμικής ακολουθίας είναι ότι εκδηλώθηκε κοντά σε δύο ηφαίστεια, γεγονός που καθιστά την περίπτωση της Αιθιοπίας ιδιαίτερα σημαντική για τη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας σε ηφαιστειακές περιοχές, όπως η Σαντορίνη.
«Περιμένουμε τα νέα δεδομένα»
Η τοποθέτηση νέων σεισμογράφων στη Σαντορίνη αναμένεται να προσφέρει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη φύση του φαινομένου μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Θα έχουμε καθαρή εικόνα σε 1 με 2 ημέρες που θα έχουμε πιο αξιόπιστα δεδομένα από τους νέους σταθμούς που τοποθετήσαμε. Θεωρώ ότι δεν είναι μικρή η πιθανότητα να πάμε με το πιθανό σενάριο της σμηνοσειράς», ανέφερε ο κ. Καραστάσης.
Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ή και έναν μήνα, όπως εκτίμησε ο ειδικός, ενώ συνέστησε προσοχή αλλά και ψυχραιμία.
Θα παρέμενε στη Σαντορίνη;
Στην ερώτηση αν θα αισθανόταν ασφαλής να παραμείνει στο νησί εν μέσω αυτής της σεισμικής δραστηριότητας, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου απάντησε:
«Εγώ ενδεχομένως να παρέμενα στη Σαντορίνη γιατί οι αποστάσεις από τα επίκεντρα είναι σε καλή απόσταση από το νησί».
Δείτε το video:
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.