Η Σαντορίνη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην περιοχή. Οι σεισμολόγοι, μετά από πρόσφατη σύσκεψη, ανέφεραν ότι το νησί παρουσιάζει αυξημένη εδαφική παραμόρφωση, ενώ οι σεισμοί οφείλονται σε συνδυασμό τεκτονικής δραστηριότητας και βαθύτερου μαγματισμού. Παράλληλα, σημειώνεται ύφεση στη σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Σεισμική δραστηριότητα και εδαφική παραμόρφωση
Από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης έχουν καταγραφεί περίπου 1.300 δονήσεις με μέγεθος άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ισχυρότερη από αυτές έφτασε τα 5,3 βαθμούς. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με κατεύθυνση βορειοανατολικά-νοτιοδυτικά, τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής.
Τεκτονική δραστηριότητα και μαγματισμός
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή προκαλείται από έναν συνδυασμό τεκτονικής δραστηριότητας και βαθύτερου μαγματισμού. Εντός της καλντέρας, η σεισμική δραστηριότητα παραμένει σταθερή, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης παρατηρείται αυξημένη εδαφική παραμόρφωση. Επίσης, οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι τα δημόσια κτίρια έχουν ανταποκριθεί καλά στις σεισμικές φορτίσεις.
Προληπτικά μέτρα για τους πολίτες
Οι Επιτροπές υπενθύμισαν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες:
– Αποφυγή συναθροίσεων: Να αποφεύγονται μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– Εγκαταλελειμμένα κτίρια: Να αποφεύγεται η προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– Πρόσβαση σε λιμάνια: Να αποφεύγεται η πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– Αφαίρεση επικίνδυνων στοιχείων: Να γίνει άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίρια, όπως βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα και ψευδοροφές, καθώς και άδειασμα των υδάτων στις πισίνες.
– Ασφαλείς διαδρομές: Να επιλέγονται ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνηση, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονες μορφολογικές κλίσεις και κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων.
– Απομάκρυνση από παράκτιες περιοχές: Σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, να γίνει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές.
Κλείσιμο σχολείων και επανέλεγχος
Τα σχολεία στις νήσους Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα για να αξιολογήσουν την εξέλιξη της κατάστασης.
Η συνεχής παρακολούθηση και η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.